74
  • Epikurosz
    #74
    Igen, nekem is kb. 1800 forintba került a Movalis. Ő sem képes amúgy csodákra. 3 éve szedtem, dejó, hogy már nincs szükségem rá.
  • Epikurosz
    #73
    Hát, a legegyszerűbb, ha besétál az ember valamelyik gyógynövényboltba, és ott megveszi. Sőt, a filteres teák a legpraktikusabbak. Én már megbarátkoztam velük, nem kell annyit mosogatni utána. :-)

    Kimondottan nem szoktam gyógynövénygyűjtés céljából kimenni a természetbe, de vannak azért időszakok (a bodzafa virágzása, Szent Iván napja, ősszel, amikor beérik a bogyós növények termése, gombaéréskor) amikor a kirándulást egybekötöm a természet valamilyen ajándékának gyűjtésével is. Persze nem forgalmas utak vagy szennyezett patakmedrek mellett.

    Különben vannak gyógynövényhatározóim, de nem vagyok profi, inkább a főbb növényeket ismerem. Készítettem egy adatbázis amúgy, kb. 400 gyógynövény van benne, kellene fotókat csinálni, de mindig valahogy elmarad, hiába vettem digitális fényképezőgépet. Nem vagyok fotós típus, inkább szabadszemmel élvezem a tájat.
  • galocza
    #72
    meloxicam tartalmú tabletták támogatással együtt kb 1100-1700 pénzbe kerülnek (20x).
    az eredeti a movalis, az a legdrágább.
    mind receptköteles, persze.
  • Viet
    #71
    Hajrá.
  • halgatyó
    #70
    Kösz a kimerítő tájékoztatást. Ennek a meloxicamnak utána fogok nézni (remélem nem 10ezer forint 1 doboz).
    A gyógynövények, izé hát eléggé bonyolult. Az a baj, hogy színes papírkép után sem ismerem fel azt a növényt, ha a mezőn járok. Cickányfarok meg izékóró, meg kitudjami, hát attól tartok hogy mégsem fogom magamat egyhamar gyógyteákkal kezelgetni. De azért kösz.
    (ha a házfelújítást befejezem, meg a meló is kissé csillapodik, akkor utánajárok)
  • dondore
    #69
    Honnan szeded ezeket? Erdoben maszkalsz, vagy cserepben vannak, esetleg boltban?
  • longobard
    #68
    Hát a vincamin eme származékát félszintetikusan is elő lehet állítani, tehát a wiki cikk ilyen értelemben korrekt.
    Egyébként ennek a témának magyar főtudorai Szántay Csaba meg régi kollégái, ebbe nem akarok belefolyni.
  • galocza
    #67
    Vinpocetine (brand names: Cavinton, Intelectol; chemical name: ethyl apovincaminate) is a semisynthetic derivative of vincamine...
    wiki szerint. ami nem jelenti azt, hogy igazuk is van.
  • galocza
    #66
    igazából arra gondoltam, hogy azt nem tudom, hogy a intesztinoszolvens bevonat csak a protecteknél van, vagy a többi aspirinnél is. gyanítom hogy csak előbbieknél.
    az meg úgy van, ahogy írtad, a nsaidok nem kémhatásuk miatt bántják a gyomrot, hanem uazzal a mechanizmussal, amellyel elérik láz/fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő hatásukat: a prosztaglandin-szintézis gátlásával.
    a baj, hogy akad "jó" prosztaglandin is, amely a gyomor nyálkahártyáját védi. viszont a nem szelektív cox gátlók (ezt az enzimet gátolják) az összes prosztaglandin termelését csökkentik -> gyomorbaj.
    léteznek szelektív cox-2 gátlók (ezek megfelezik a gi mellékhatásokat), 1-2 éve vontak ki egy ilyet a forgalomból (vmi szíves mellékhatás miatt - vioxx).
  • longobard
    #65
    A Richterben a Cavintont gyárlátogatási emlékeim szerint totálszintézissel gyártják, tehát növényi alapanyagot nem használnak fel.
  • Epikurosz
    #64
    "Valami gyomorfalat védő gyógyszer kellene, de mellékhatásoktól mentesen. A savmegkötők nem jók mert az emésztés egyik része csak savas közegben működik. Egy gyógyszerészt kérdeztem, de látszott rajta hogy igen szokatlan kérdés számára."

    Aha!! Hát akkor helyben vagyunk!
    De mielőtt válaszolnék neked, egy kis kitérő a hasmenésről, gyomorrontásról (igazából bélrontásról). Ebben az esetben vajh mi a csodaszer? (Először is ugye a hőkezelés, a kézmosás) A jó öreg aktív széntabletta. Ha nagy a gond, akkor tegyél bele egy liter vízbe egy víztisztító ezüst ion+klór tablettát (bármely turistaboltban kapható, amúgy nem olcsó), és a bacik és amőbák, férgek 99%-a el fog pusztulni.
    Ha vírusos bélfertőzésről van szó, akkor is jó ez a kotyvalék (de ilyenkor cseppents bele eukaliptusz és teafa illóolajokat is), mert a szövődményeket megelőzi. Súlyos esetekben persze tanácsos elballagni az sztk-ba, kórházba.

    Visszatérve a gyuladáscsökkentők bél- és gyomorpusztító hatására.
    Nekem el volt törve a lábam, és a lábadozás egy évig tartott. Először próbáltam keménykedni, hogy én bírom a fájdalmat, de amikor heteken át nem tudtam rendesen aludni, akkor muszáj volt gyulladáscsökkentőt kérni. Sokat végigróbáltam, sok mindent elolvastam.
    Csak egy példa: [URL=http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/III/1/046.htm]"A vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a meloxicam (Movalis) ugyanolyan hatékony, mint a diclofenac, illetve a piroxicam, azonban lényegesen kevesebb gastrointestinalis mellékhatást okoz."[/URL]
    Később már elég volt az aszpirin-alapú kenőcs: Salon Pass, vagy enyhébb és olcsóbb a Ben Gay. Régen ugye aszpirin helyett a fehér fűzfa kérgét használták, ebből is vonták ki az első gyógyszertári aszpirint!
    Az nem kétséges, hogy súlyos esetekben kellenek a gyógyszerek, de aki eljut odáig, az vagy megérdemli őket (hanyagság), vagy ha baleset történt, mint nálam is, akkor ez van, ennyi haszna legyen már annak a sok gyógyszergyárnak, a kutatásokba beleölt milliárdoknak.

    Ami a gyógyteákat illeti, akkor le is szögezhetjük, hogy ezek általában enyhe és közepes betegségekben ajánlottak, nem feledve, hogy a gyógynövények között is vannak nagyon ütősek, amelyek krízishelyzetben is gyorsan tudnak hatni.

    Aki olvasta a Halimbai füveskönyvet, az tudja, hogy a halimbai római katolikus plébános, Dr. Szalai Miklós minden bajra minimum 5 tea keverékét ajánlotta.
    Például, ízületi fájdalmak, reuma, köszvény esetében ajánlotta a betyárkórót, bojtorjánt, borókát, cickafarkot, csalánt, fenyő tűleveleit, füzet, iglicét, legyezőfüvet, szappanfűt, és nagyon kevés vadárvácskát + lestyánt, petrezselymet, spárgát, zellert.
    Nos, az érdekes ebben az, hogy a boróka, a csalán, és a szappanfű gyomorfekély esetén is ajánlott, tehát épp a fűzben és másokban lévő acetilszalicilsav gyomor- és bélfalat rágó hatását mérsékli vagy ellensúlyozza. (Én persze kamillát is beletennék).
    Az ajánlott gyógynövényeket tehát mindig úgy kell összeválogatni, hogy a fő gyóghyatású növények mellé be kell iktatni olyanokat is, amelyek
    azok rossz mellékhatásait ellensúlyozzák. Amúgy egy teakeverék állhat 2-3 max. 6 tefűből, bár nekem volt már olyan gyógynövénykivonatom (tintúrám) is, amelyben - hasonlóan a svédcsepphez - kb. 25 gyógynövény volt. (Ez anmúgy tényleg ütős, én elixirnek hívom :-)
  • nfr
    #63
    Nem értem, miért ne lehetne gyógyszerként használni a heroint? Ja, mert kábítószer. Juj. És? Ha hat, akkor nem mindegy, micsoda? Orvosi felügyelet mellett használva miért veszélyes? Mellesleg egy csomó gyógyszer simán nevezhető kábítószernek.
  • halgatyó
    #62
    Eléggé valószínű, hogy ez csak az aspirinnél műxik, sőt, szerintem biztosan.
    A gyomorfalat az összes gyulladáscsökkentő megtámadja, amit nálunk a patikákban kapni lehet (NSAID), de nem a közvetlen maró hatása miatt, azaz NEM azért mert a gyomorfallal érintkezik az anyag.
    (Azt nem értem, hogy miért jobb ha az aspirin kritályokat egyenként vonják be azzal az "etil-cellulózzal" és miért nem jó ha egyetlen kapszulában van az egész, mint pl. a solpaflex hatóanyaga)

    Ezt azért nem árt elmondani, mert sokan azt hiszik, hogyha evés után veszik be a cataflamjukat, vagy ibuprofenjüket, akkor majd nem lyukad ki a gyomruk pár hónapon belül.

    Valami gyomorfalat védő gyógyszer kellene, de mellékhatásoktól mentesen. A savmegkötők nem jók mert az emésztés egyik része csak savas közegben működik. Egy gyógyszerészt kérdeztem, de látszott rajta hogy igen szokatlan kérdés számára. Na, majd a benzinkutasom megmondja
  • galocza
    #61
    sajnos igazad van (nem az a sajnos, hogy igazad van, hanem a tény 8), németországban törzskönyvezetett a heroin 8(. úgyhogy elnézést kérek, számomra elképzelhetetlennek tűnt, hogy az egyik legdurvább opioid hivatalos gyógyszer (amikor van egy tucat enyhébb alternatíva). köszi az infót.

    növényi alapanyagot tartalmaz egyébként a magyar (richter-fejlesztés) és alant említett cavinton 8). (vinca minor)
  • galocza
    #60
    arról van szó (ha minden igaz), hogy a kisebb hatóanyagtartalmú - 100 és 300mg - véralvadás-gátlónak szedett aspirin protect bevonata bélnedvben oldódó, és így nem bántja a gyomrot. ezek folyamatosan szedett gyógyszerek, ezért fontos ez, a normál 500mgos (fájdalomcsillapítónak, lázcsillapítónak szedett) aspirinnél asszem nincs ez.
    hogy az aspirin protect elnevezés arra utal hogy "védi" a gyomrot, vagy hogy véd a thrombusképződéstől - fogalmam sincs.
  • longobard
    #59
    Ahogy mondod. Itt ez olvasható http://www.chemsoc.org/chembytes/ezine/1999/jourdier.htm

    "Its use, however, has one major side effect - gastro-intestinal damage. Scruton's addition of CaCO3 buffered the aspirin and other buffering agents, such as MgO and MgCO3, have also been used in the hope that they might increase the absorption rate of aspirin and thereby reduce gastro-intestinal damage. Buffered aspirin is more rapidly absorbed from the gastro-intestinal tract, but by 1965 researchers generally accepted that this does not reduce incidences of indigestion. Scientists began developing a preparation of aspirin that prevents any contact with the stomach wall in the 1960s. The idea was to microencapsulate aspirin so that it would not dissolve in the stomach, yet would do so before being excreted. In 1970 chemists prepared such a formulation, which they named Colfarit. Each tablet contains 500mg aspirin in which every individual crystal is covered in a fine coating of ethyl cellulose. Aspirin is released gradually, with only tiny quantities in the stomach, the majority being released in the gut. Researchers established the safety of such enteric coated aspirin by endoscopic studies, although a recent report in The Lancet casts doubt on this safety."
  • kukacos
    #58
    Nem vagyok gyógyszerész, csak azért említettem ezt a kettőt, mert ezek neve általában mond valamit az embereknek meg speciel ezek sztoriját ismerem. Gondolom, te gyógyszerészéként kapásból meg tudnál nevezni ezer olyan szert, aminek mai napig növényi kivonatból nyert hatóanyaga van. A heroin a wiki szerint bizonyos országokban diamorfin néven gyógyszerként fut, de a mákot valóban nem elsősorban erre használják. Az ötliteres kokainos üveg meg párom elmondása szerint nagy kincs volt a kórházi patikában, mert minden gyógyszerész haza akarta vinni poénnak, de már szerinte is valóban csak igen ritkán lesz belőle gyógyszer.

    Mindenesetre én #70-et azért írtam, mert itt a nagy többség azt hiszi, hogy a modern gyógyszeripar azonosan egyenlő szintetikus droggyártás, és hogy a gyógynövények valamilyen értelemben "szemben állnak" a modern gyógyászattal. (Köszönhető mindez a polcokat elárasztó bio-homeo-izébigyók áradatának, amely úgy akarja magát eladni, hogy ősi misztikus tudást sugároz a címkéjéről, ami valódi alternatívája minden hivatalosnak.) Azt hiszem, azzal egyetérthetsz, hogy ez csacsiság.
  • halgatyó
    #57
    A cikk utolsó bekezdésével van némi gondom. Pont a hasmenés az a tünet, amit nem szabad azonnal megszüntetni, és NEM AZÉRT merthogy "túl hamar véget ér a szenvedés". Nem szadizmus az, ha a szervezet természetes védekező reakcióját hagyjuk működni, ami kipucolja a bacikat

    Volt egy érdekes műsor pár éve valamelyik ismeretterjesztő tévécsatornán. Egy kólibacilus törzsről volt benne szó, már nem emlékezem a latin nevére, ami a többi törzsnél erősebb toxint termel. Egy fiúgyerek az iskolai kiránduláson egy nem teljesen átsült fasírttal ette meg, és a később jelentkező erős hasmenést azonnal még erősebb gyógyszerrel kezelte, ami csak a hasmenést szüntette meg, de a bacit nem pusztította el. Asszem belehalt a fiú, vagy majdnem, erre már nem tudok visszaemlékezni (van valakinek kölcsön kavintonja?)
  • kukacos
    #56
    Nem vagyok gyógyszerész, csak azért említettem ezt a kettőt, mert ezek neve általában mond valamit az embereknek meg speciel ezek sztoriját ismerem. Gondolom, te gyógyszerészéként kapásból meg tudnál nevezni ezer olyan szert, aminek mai napig növényi kivonatból nyert hatóanyaga van. A heroin a wiki szerint bizonyos országokban diamorfin néven gyógyszerként fut, de a mákot valóban nem elsősorban erre használják. Az ötliteres kokainos üveg meg párom elmondása szerint nagy kincs volt a kórházi patikában, mert minden gyógyszerész haza akarta vinni poénnak, de már szerinte is valóban csak igen ritkán lesz belőle gyógyszer.

    Mindenesetre én #70-et azért írtam, mert itt a nagy többség azt hiszi, hogy a modern gyógyszeripar azonosan egyenlő szintetikus droggyártás, és hogy a gyógynövények valamilyen értelemben "szemben állnak" a modern gyógyászattal. (Köszönhető mindez a polcokat elárasztó bio-homeo-izébigyók áradatának, amely úgy akarja magát eladni, hogy ősi misztikus tudást sugároz a címkéjéről, ami valódi alternatívája minden hivatalosnak.) Azt hiszem, azzal egyetérthetsz, hogy ez csacsiság.
  • AranyKéz
    #55
    Aztán gyalogolok egy kicsit ha az adott gyógynövény csak Kínában érhető el :)
  • halgatyó
    #54
    Ha magad szeded ... bár akkor meg ott az üzemanyag ára
    De ha kint laksz a természet közelében, akkor ki tudsz biciklizni, asszem.
    hát nem tudom. Én nem vagyok egy gyógynövényfogyasztó, úgyhogy lehet hogy igazad van és mégis sokba kerül.. hm.
  • halgatyó
    #53
    Ezt a gyógyszerformát egy pár mondatban kirészletezhetnéd. Én is hallottam erről, de nem akarok előre okoskodni.
    Leginkább azért, mert nem hiszem, hogy a mellékhatásokat pusztán egy fizikai forma kivédené. Ugyanis a hatások és a mellékhatások a feloldódás és felszívódás UTÁN jelentkeznek
  • AranyKéz
    #52
    "nem kell érte súlyos ezreket kifizetni"

    Ezt azért vitatnám.
  • halgatyó
    #51
    A bajaimra én gyógyszereket szedek. Az alapbajt sajnos nem mulasztja el, mert az az öregedés és nem más. De legalább átmeneti javulást hoz.

    Ha van itt valami gyógynövény szakértő, szívesen megkérdezném
  • halgatyó
    #50
    A gyógynövénynek van egy nagy előnye: nem kell érte súlyos ezreket kifizetni, és az orvosi ellátás ADMINISZTRATÍV problémái nem terhelik: több órás várakozás, félperces vizsgálat, vizitdíj, az eü. miniszter pofája a tévében, várakozási lista, egyre inkább szétszakadó kétrétegű eü ellátás (egyik réteg a gazdagoknak, ami hatékony, a másik a dolgozó középosztálynak és a csóróknak)
  • halgatyó
    #49
    Van itt egy pszihés effekt, amiről nem árt szólni: a REMÉNY ereje.
    A gyógyszerek nagyon alaposan kikutatott gyógyeszközök, amelyekről pontosan lehet tudni, hogy mikor és kb mekkora valószínűséggel segítenek. És ez a valószínűség néha meglehetősen kicsi (gyk. kerek).

    A gyógynövények hatóanyagait és töméntelen bonyolult kísérőanyagait nem ismeri senki. A szomszéd szomszédja meséli a csodás gyógyulásokat. És ha valakinek már csak a remény marad, akkor bizony reménykedni fog. Nem lehet megróni érte.

    Azt azonban nem árt végiggondolni, hogy az elmúlt évszázadokban és évezredekben az átlagos életkor nagyon ritkán és kevés helyen haladta meg az 50 évet. Pedig a gyógynövények és füvesemberek akkor is rendelkezésre álltak. Vagy pl. Indiában ma sem túl magas az átlagéletkor, pedig ott aztán van önhipnózis (vallásos révület) meg fakírok, meg szent állatok ("gyógytehén", "gyógymajom") meg gyógynövények is.
  • Epikurosz
    #48
    nem rágja ki a beleket és a gyomrot?
  • longobard
    #47
    A Bayer asszem a gyógyszerformával érte el, hogy az acetilszalicilsav egyik mellékhatása orálisan adagolva nem jelentkezik.
  • marcio mela
    #46
    Inkább az OGYI-nak.
  • longobard
    #45
    galoczanak szólt
  • dondore
    #44
    Remelem akik itt hozzaszoltak szinten elolvassak, mert korrekt dolgokat irtal!
  • longobard
    #43
    Thx a hozzáértésért. Még egy ilyen fórumon is!
  • galocza
    #42
    aszpirin: ACETIL-szalicisav
    kalmopyrin: acetilszalicilsav sója (kálium vagy kalcium, asszem utóbbi)
    algopyrin: metamizol (lánykori nevén noraminophenazon-nátrium-mezilát)

    az első kettő ELVILEG egyhülyeség, de sajnos akárki csinál acetil-szalicilsavat (vagy sóját), valahogy senkinek se sikerül olyan jól, mint a bayernek, akik több mint 100 éve gyártják - pedig nem egy bonyolult molekula...
  • galocza
    #41
    azt azért tessék megérteni, hogy a gyógyszergyártás nem szerelemből történik, mint ahogy más

    iparág sem így működik.
    még azért sem tudnám őket igazán hibáztatni max morális szempontból (az meg sohse volt

    szempont a nagy cégeknél), ha - mint azt sugallták már itt - visszatartanának hatóanyagokat.

    ezt felróni olyan lenne, mint szidni az autógyártót, amiért pár fejlesztést csak a jövőévi

    modellbe rak be, vagy - ha már az sg-n vagyunk - a játékfejlesztőt, amiért hagy ötletet a

    kiegészítőlemezhez is, nem teszi bele az alapjátékba.
    amúgy nem hiszem, hogy ez történik, mivel:
    -ha egy gyógyszergyártó kifejleszt x csodaszert és ül rajta, fennáll a veszélye hogy más is

    ráakad és szabadalmaztatja, ő meg pofára esik
    -ha szabadalmaztatja, de nem hozza forgalomba, elkezd ketyegni az óra (20 év után lejár a

    szabadalmi védettség, és bárki gyárthatja az adott hatóanyagot), és kevesebb ideje marad

    visszanyerni - nyilván haszonnal - a befektetett csekély 800-1000 millió dollárt(!) -

    ennyibe kerül egy-egy új hatóanyag kifejlesztése
    szóval hatóanyagon ülni szvsz nagyon rizikós lenne.
    van éppen elég egyéb bajom a gyógyszergyártó cégekkel, de ezt valószínűtlennek tartom

    #4
    "a modern gyógyászat szereit nem is tesztelték le rendesen."
    egy másik topikban már egyszer leírtam, milyen hercehurcán esik át egy hatóanyag, mire

    forgalomba kerül. nem ismétlem magamat, de ez marhaság.

    #5
    ha csak 2-3000 lenne, nem kapnék agybajt minden nap. mo-n 12-13000 allopátiás gyógyszer van

    törzskönyvezve + homeopátiások - persze ezek közül rengeteg uaz a hatóanyag, de más gyártó,

    erősség, gyszforma stb. az amúgy szerintem nem baj, ha van választék, pl nem adhatod az

    összes hipertóniásnak uazt a szert...
    olyan meg nincs, hogy nem szabadott, max a doktor bácsit "meggyőzték" hogy x szer helyett

    y-t írjon. tudtommal a legnagyobb prof se mondja meg a legkisebb rezidensnek se, hogy mit

    írjon és mit ne.

    #10 meg egyebek
    panacea pedig nem létezik. ahogy öregszünk, ahogy szennyezésekkel/allergénekkel teli

    életmódot folytatunk (és ahogy romlik az emberiség génállománya úgy nagy arányban

    veleszületetten is) romlunk el. az, hogy megeszünk vmit és újra fiatalok és makkegészségesek

    leszünk, mese. ilyenkor vagdosnak, vagy adnak vmi gyógyszert, hogy működjünk tovább,

    jól-rosszul.

    #17
    te is tudod ám, hogy működnek a klinikai vizsgálatok - medve anyám...

    #25
    "a gyógyszer az valamiképpen előbb-utóbb függőséghez vezet"
    na ezt leírni ilyen kategorikusan - legyen bármekkora koponya is az illető - diplomatikusan

    fogalmazva bátorság.

    #27
    a digitálisz szívglikozidokra gondolsz, digoxin, digimerck ilyen. a történethez

    hozzátartozik, hogy ezeknél az anyagoknál a hatásos vérszint és a toxikus vérszint értékei

    nagyon közel esnek - magyarul nagy a mérgezés veszélye, ha a kicsit szenilis papi duplán

    veszi be pl, ezért is KÖTELEZŐ pl a digoxint a hét 5 napján szedni, 2 nap szünet, hogy addig

    BIZTOSAN eliminálódjon a maradék. digoxin 0,25mg, digimerck 0,07 és 0,1mgos van. a legjobb

    példa arra, hogy kis mennyiségben orvosság, egy kicsit több, de még mindig kis mennyiségben

    méreg.

    #30
    opioid alkaloidokat (ezek között van kábító/fájdalomcsillapító, görcsoldó,

    köhögéscsillapító), nem heroint. a heroin kábító-fájdalomcsillapítók közül a kábító hatásra

    van kihegyezve, és KÁBSZER, nem gyógyszer.
    a kokain-kloridos üveg icipici (ha van egyáltalán a patikában) elzárva a kábszerszekrényben,

    nem használják a szemészetben (már), csak ritkán helyi érzéstelenítésre (arra meg van jobb,

    nem szigorú ellenőrzés alá vont anyag)ne írjunk ekkora blődségeket, még lesz aki elhiszi,

    aztán erre hivatkozva írja majd a még nagyobb blődségeket.

    szvsz a gyógynövényeknek van szerepük a gyógyászatban (nem véletlenül másfél éves tantárgy

    gyszkaron), nem is kicsi (nem csak közvetlen felhasználásra, hanem alapanyagként, "ötletadó

    molekulaként" is). viszont akadnak problémák, részben mások leírták ezeket:
    -ellenőrizetlen hatóanyagtartalom
    -szennyezettség előfordulhat
    -"kevert" anyag, egy kivonatban, teában kismillió bonyolult növényi alkaloid van
    -termesztett gynövények hatóanyagtartalma kisebb, mint a vadon termőké
    -kivonatok esetében oldószermaradék
    -megaminemjuteszembe

    enyhe problémára én abszolút nem bánom, hogyha vmi tapasztalaton alapuló(!) zöldség az első

    lépcső. ha vki átmenetileg kicsit ideges, alvásgondja van, első körben igyon nyugiteát vagy

    egyen vmi zöldségkivonatos dolgot (és is ezt tettem vizsga előtti éjjeleken), ahelyett, hogy

    felíratna vmi iparikalapács-altatót.

    ugyanakkor kár áltatnunk azzal magunkat, hogy mindig, minden problémára jó és elegendő a

    növényi drogok alkalmazása: ha vkinek tüdőgyuszija van pl, ne a borostyános lötyit

    szlopálja, hanem irány a doktor bácsi és az antibiotikum.
  • Epikurosz
    #40
    Így van, a digitoxin - neve is jelzi - erős méreg, de kis adagban szívgyógyszer.

    De ugyanez elmondható a viperaméregről, stb. stb.
  • dondore
    #39
    Kalmopirin, aspirin, algopirin ugyanaz, szervetlen szalicilsav. Csak a hordozókban különböznek.
  • dondore
    #38
    Naturalis uton (megeszed, megfozod stb.) nem lehet szivritmusszabalyzasra hasznalni, mert tul nagy a koncentracio a novenyben, mar egesz kis mennyiseg is halalos mereg. Az altalad emlitett 20 kg eleg lenne egy varosnyi ember kivegzesere.
  • Epikurosz
    #37
    Figyelj, te annyira fiatal vagy még, hogy a véleményed e téren teljesen irreveláns. Én neglizsálom is.
  • Epikurosz
    #36
    A legsikeresebb gyógyszerek máig azok, amelyeket növényekből vontak ki.
    Pld. aszpirin. Utána esetleg elkezdték szintetikusan gyártani, sajnos, mert elveszett a holisztika.
  • Molnibalage
    #35
    A miben? Én kétfajta fejfájás csillapítót ismerke összevissza. Algopyrin és az Aszpirin, ha ez egyáltalán két külnöbző szer. Az, hogy a gyógyszert ízesíthetik az miért baj? A gyógynövénynek is van íze és illata. (szerigtem általában büdösek és szar ízűek) Szoktál rágózni? Az sem ízetlen...