Hunter

Első vizsgálat a londoni gyógy­szer­kí­sér­let­ben

Nem túladagolás, gyártási hiba, vagy szennyeződés okozta a hat teljesen egészséges jelentkezőnél azt a súlyos reakciót.

Március közepén egész Európa a Londonban katasztrofális következményeket hozó klinikai gyógyszerkísérlettől volt hangos. Akkor az okokat még csak találgatni lehetett, most azonban az ügyben vizsgálatot folytató brit kormányzati szerv, a Gyógyszer- és Egészségügyi Termék Szabályzó Ügynökség (MHRA) jelentése szerint nem túladagolás, gyártási hiba, vagy szennyeződés okozta a hat teljesen egészséges jelentkezőnél azt a súlyos reakciót, ami többszörös szerv elégtelenséghez vezetett.

A vizsgálatok még nem zárultak le ugyan, de az eredmények szerint a német TeGenero autóimmun betegségek, mint például a leukémia ellen kifejlesztett TGN1412 gyógyszerének hatóanyagai mértek végzetes csapást a kísérleti alanyokra a Northwick Park Kórházban.


Az MHRA vezető tisztviselője, Kent Woods elmondása szerint a példátlan reakció valóban nem jelentkezett az állatkísérletek során, még jóval magasabb dózisok esetén sem. Az ügynökség a hogyanról csak további vizsgálatok elvégzése után tud nyilatkozni, mivel az állatkísérletek és a klinikai tesztek homlokegyenest ellentmondanak egymásnak, azonban több jel utal egy túlzott immunreakcióra a gyógyszerről készült korábbi tanulmányok alapján.

A további vizsgálatokra a brit Egészségügyi Minisztérium egy nemzetközi szakértőkből álló csoportot hozott létre, akik a mélyebbre ható betekintésen túl javaslatokat tesznek majd a hasonló esetek elkerülését célzó módszerekre. Amíg ez a vizsgálat le nem zárul, addig minden új módokon ható biológiai molekula, monoklonális antitest és immunrendszerre ható szer 1. fázisú klinikai tesztelését elutasítják, amíg azt egy független szakértő fel nem mérte és jóvá nem hagyta.

A hat beteggé avanzsált kísérleti alanyból öt már elhagyta a kórházat, illetve a hatodik sem igényel folyamatos felügyeletet. Azonban ügyvédeik szerint továbbra is fennállnak egészségügyi problémáik, állandó fejfájással küzdenek, és kerülniük kell a közterületeket is, mivel összeomlott immunrendszerük miatt fokozottan vannak kitéve a különböző fertőzések veszélyeinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #31
    "Szvsz szubjektíve, ha nem hallottam volna gyógyszergyárak olyan sok törvénytelen kapzsi kísérleteikről"

    Ez a kísérlet teljesen hivatalos, szabályszerű, stb. volt. De mindíg van egy kis kockázat, és most épp bejött.

    "akkor sem tenném kockára az egészségem ~2havi minimálbérért."

    Melyik országban két havi minimálbér a 750.000Ft? Megyek oda dolgozni.

    "Hát igen, sok materialista azt mondja, nem hisz semmiben sem; Pedig ő is fanatikus, ha tudományról van szó."

    ???
  • Tetsuo #30
    Szvsz szubjektíve, ha nem hallottam volna gyógyszergyárak olyan sok törvénytelen kapzsi kísérleteikről, akkor sem tenném kockára az egészségem ~2havi minimálbérért.
    Még vérplazmát sem adnék soha, inkább (hagyományosan) tiszta vért.

    #6 Hát igen, sok materialista azt mondja, nem hisz semmiben sem; Pedig ő is fanatikus, ha tudományról van szó.
  • Tetsuo #29
    A cikkben benne van az eredmény, csak el kéne olvasni. Az első vizsgálat erre volt képes, h megállapítsa, nem 100%osan:

    "Nem túladagolás, gyártási hiba, vagy szennyeződés okozta a hat teljesen egészséges jelentkezőnél azt a súlyos reakciót."

    "...gyógyszerének hatóanyagai mértek végzetes csapást a kísérleti alanyokra..."

    Ennyi. Még lesznek vizsgálatok, ne aggódj. :)
  • dez #28
    Mire az emberkísérletekre kerül a sor, már elvileg nagyon kicsi a veszély. Ilyen komoly következményekre főleg nem számítottak. Mármint az alanyok. A kísérletezők tudták, hogy veszélyes, lévén mibe avatkoznak bele - nem véletlenül emelték 4x-esére a díjazást.
  • haxoror #27
    Önként vállalták hogy részt vesznek egy kisérletben ami balul is elsülhet, nem volt garancia hogy biztos_nem_lesz_baj, ha a kíserlet szabályos volt akkor így jártak, örüljenek hogy élnek a kárpótlást meg elfelejthetik.
  • dez #26
    Bemondásra a bíróság sem foglalkozik vele. Azaz nyilván vannak zárójelentések, stb. És talán nem véletlenül járnak vissza kezelésekre.
  • uniu #25
    "Azonban ügyvédeik szerint..." szal ez sem 100%os info :)
  • dez #24
    Máskor a negyedét fizetik. Azaz tudták a kísérletezők, hogy itt nagyobb a kockázat.
  • dez #23
    Nem inkább egy újfajta szerről van szó, ami a korábbiaknál mélyebben próbál beavatkozni az immunrendszer működésébe? (Miközben még nem is ismerik kimerítően.)
  • dez #22
    De, ott van az eredmény is, az első sorban.