Hunter

Nem provokálta támadóját a krokodil vadász

A tüskés rája rendkívül ritkán támad emberre, a kérdés az, hogy ennek ellenére hogyan tudott halálos sebet ejteni a természetbúvár Steve Irwinen?

Steve Irwin, a hajmeresztő mutatványairól elhíresült ausztrál természetfilmes legújabb műsorának forgatásán lelte halálát, amit rögzített a kamera. Irwin ezúttal egy tüskés ráját követett nyomon operatőrével, melyről köztudott, hogy nem egy veszélytelen példány, emberre azonban rendkívül ritkán támad. A felvételt, ami jelenleg az ausztrál hatóságok kezében van, megnézte Irwin menedzsere, John Stanton is. Elmondása szerint a krokodilvadásznak még volt ereje kihúzni a tüskét a mellkasából, mielőtt beállt volna a halál.

Ben Cropp, Irwin operatőrének beszámolója szerint viszonylag sekély, 1,5-2 méteres vízben dolgoztak, ahol egy 1 méter átmérőjű, körülbelül 100 kilós példányt filmeztek, ami hirtelen megtorpant és védekező állásba helyezkedett, majd meglendítette tüskés farkát. A rája feltehetőleg veszélyben érezte magát, mivel Irwin ekkor mellette, az operatőr pedig előtte helyezkedett el. A tüskés rája ostorszerű farkán egy éles, méreggel bevont tüske helyezkedik el, amit csak védekezésre használ, emberre pedig szinte soha nem támad, nyilatkoztak a szakértők.

Az operatőr és a videofelvételt kielemző queenslandi rendőrfőkapitány is úgy nyilatkozott, hogy a forgatás során nem provokálták, vagy ijesztették meg a ráját. Irwin halálában két tényező játszott főszerepet, a rája tüskéjének szokatlanul nagy mérete, valamint a szúrás helye.

A rája méretével egyenes arányban nő a méreg erőssége is, mégsem ez volt a legkritikusabb pontja a támadásnak, hanem az a tény hogy a jókora tüske szinte átfúrta az ausztrál mellkasát, a tüske távozása pedig tovább súlyosította a sebet.

Az eddig dokumentált rájatámadásoknál többnyire a végtagok sérültek, ám mint fentebb is említettük rendkívül ritkák az ilyen esetek. Ausztráliában ennek ellenére két esetet is feljegyeztek, amikor a tüske szívtájékon érte az áldozatokat: az utolsó hasonló 1988-ban, míg előtte 1930-ban zajlott le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr k #278
    így járt -.-
  • Kelta #277
    Isten veled Steve Irwin.. nyugodj békében.
  • toto2700 #276
    Ez a vita már nagyon, elfajult. A fene gondolta, hogy ez lesz belőle.
  • CsőKujts #275
    Már ne is haragudj de engem nem érdekel Irwin, nyugodjon békében. Csak a téma végén írtam ide és akkor is azért mert felháborítóan paraszt vagy és nagyképű és mégegyszer hangsúlyozom nem azért mert esetleg szídtad Irwint, hanem azért mert annak születtél.
  • Kelta #274
    Egyébként rémesen unom, hogy egy tudatlan, müveletlen b@romnak irogassak.
    Ugyhogy részemröl a téma lezárva!
  • Kelta #273
    Egyre jobban tetszel..vazzee ennyi öngólt rúgni..
    Ennyire hülye még te se lehetsz..
    szerencsétlen, meghivlak valahova ha gondolod, és akkor mikor szádba teszem 45 lábamat rájössz hány éves vagyok, te szerencsétlen kis balf@sz :)
  • Muad Dib #272
    Hagyd Gforce nem is fogod megérteni.
    Totál debil ez a Kelta gyerek, ráadásúl nincs még 16 éves, nemhogy a gyermekekkel kapcsolatos felelőségről nincs fogalma, de szerintem még pinát sem látott élőben a kis pöcs.
    Na mindegy, aszem követem bölcs példádat: "de hát nem tudok ez ellen tenni sajnos, úgyhogy ezt a részét be is fejezem"


    Kelta Ass (asin)!

    Üzentek nekem Irwin sajtósai. Azt írták, hogy szóljak már itt Magyarországon valami Kelta AssAsin nevü idiótának, aki még mindig leveleket küldözget szegény Stevenek.
    Szóval hagyd abba, mert már nem fog válaszolni...
  • gforce9 #271
    Ez a gond, hogy csak a mi véleményünk, de hát nem tudok ez ellen tenni sajnos, úgyhogy ezt a részét be is fejezem. A műsorokból látta jónéhányat, a szemem ugyanúgy működik, mint másnak..talán kicsivel kevésbé homályosítják el a látásom a show elemek. Alonsot meg hogy jön ide? Beültette a kocsiba maga mellé a kisfiát? Nem tudom megérteni a gondolatmenetet.
  • Kelta #270
    Nincs kövezés. Semmi baj veled. Érvelsz, mondod saját véleményed. Ez ok.
    De egy dolgot még mindig nem vesz be a fejed :)
    Amit irsz: veszélyeztetés, show, állatzaklatás stb.. ezek csak a ti véleményeitek. Más másképp látja.
    Erre meg nem tudok mit irni: " állatok leteperése"???????? látom a témárol halvány gözöd sincs. ami nem baj, nyilván sok más dolog érdekel, és abban jó vagy. ebben nem, de akkor ne véleményezd és ne szóld le..
    Ez olyan kb mintha azt mondanád Alonsonak hogy amit a pályán csinál kész életveszély egy átlagos utcai autozáshoz képest... hát persze.. igy is lehet nézni.
  • Kelta #269

    Te szánalmas szerencsétlen....

    Idézet töled:

    "Az a helyzet, hogy aránylag kultúráltan folyt itt a vita, amig ez a két paraszt be nem tolta ide a képét. Egyből leanyáztak, lefaszoztak, elküldtek a p*csába mindenkit"

    Ebben igazad van..hibátlanul RÁD lehet benne ismerni..nagyon jól irtad magadról ...grat :)