Hunter

Medúzák lepik el a mediterrán tengerpartokat

Ha valaki a nyár utolsó heteit a mediterrán partvidékeken kívánná eltölteni, annak fokozottan számítania kell a medúzák kellemetlen csípéseire.

Az elmúlt időszak szokatlanul forró időjárásának köszönhetően medúzarajok lepték el a spanyol tengerpartokat, ahol több strandot is lezártak a hatóságok. Szicília vizein és az észak-afrikai nyaralóhelyeken sem túl jó a helyzet, eddig legalább 30.000 embert csíptek meg a 95%-ban vízből álló kocsonyás tengeri lények. A tengerbiológusok szerint ezért elsősorban a forró idő okolható, ami egyrészt felmelegíti a part menti vizeket, másrészt leapasztja a tengerbe ömlő folyók vízszintjét, ezáltal sósabbá válik a fürdőzők által használt víztömeg is, amit kedvelnek a medúzák. Terjeszkedésük másik oka természetes ragadozóik, a tonhalak és a teknősök túlhalászása.


A medúzák maguk is halakkal táplálkoznak, meglehetősen falánk módon, ezért ha az idén tapasztalt tendencia folytatódik, lassan felborulhat a tengerek ökológiai rendje. A globális felmelegedés jelenleg a medúzáknak kedvez és visszafordíthatatlannak tűnik, a túlhalászáson azonban még lehetne segíteni.

Az Oceana környezetvédelmi csoport felmérése szerint a spanyol tengerpart egyes övezeteiben négyzetméterenként akár a tízet is elérheti a medúzák száma. A mediterrán vidéken élő példányok csípése nem halálos és nem is túlzottan erős, bár kétségkívül kellemetlen, egyes embereknél pedig heves allergiás reakciókat is kiválthat. A szakértők szerint a csípést célszerű sós vízzel lemosni, majd egy zacskónyi jéggel hűtve enyhíteni a fájdalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Police88 #37
    "világe"? hol? :D
  • [HUN]PAStheLoD #36
    jaj a pofátlan mindenüket, nemrég csípett meg egy ilyen dög olaszországban :|

    de hősiesen tűrtem, még mindig viszket néha.. kb akkor hagytam fel az egészséges életmóddal a parton. (futás/úszás minden nap), helyette berúgtunk, de nagyon csúnyán :))
  • valaé valaé ná #35
    A Balatonon nincsenek medúzák, de szúnyog annál több.
    Még csak be sem kell menni hozzá a vízbe.
  • PyRex #34
    Már június végén is csomó volt Spanyolországban, kíváncsi vagyok, most aug. közepén mi lesz...
  • uniu #33
    csak tippeltem, nem sutottem meg meduzat!:) de nem sok remeny fuzok hozza!:)
  • dez #32
    Ja, és sütéskor természetesen csak egy része távozik, különben enyhén zsíros porrá válna.
    Ergo, a medúzát inkább csak párolni jó. :P
  • dez #31
    (Az állati hús 70-80%-a víz!:))
  • dieselG #30
    Egyszer görögben 1 hónap alatt kb 10 medúzacsípést gyűjtöttem be, akkoriban volt valami stiftes kenőcsük, az igen hatásos volt, hűtött is és 1 óra alatt el is múlt a szar érzés :D A fájdalom kb olyan mint 1 durvább csaláncsípés
  • Garga Pitic #29
    Az a Medúza Lájt :)
  • Tetsuo #28
    LOL uniu kollégáddal olvss már bele a cikkbe.. 95 az a 99. :)

    Egyéb összetevőiről senki, semmit? Gondolom néhány aminosavból fehérje, enzimek..