Hunter

Az ESA igazolja a Holdra szállásokat

Az európai SMART-1 űrszonda fényképei az egykori szovjet robotszondák és az amerikai Apollo legénységek régi leszállóhelyeiről talán lezárhatják a vitát arról, hogy valóban járt-e ember a Holdon.

A NASA 1969 és 1972 között hat, pilóta által irányított leszállást hajtott végre bolygónk kísérőjén, azonban ezeket a mai napig igen sokan vitatják. A legismertebb érv a lobogó amerikai zászló egy olyan égitesten, ahol nincs légkör, de azért akad még jó néhány furcsaság a kritikusok tarsolyában, melyekkel azt bizonygatják, a NASA űrhajósai bizony soha nem jártak a Holdon, annak ellenére, hogy egyetlen komoly tudós vagy űrrepülési történész sem kérdőjelezi meg az Apollo-program sikerét. "Több leszállóhelyet is szemügyre veszünk kalibrációs célokból és az alapigazságok kiderítése érdekében" - mondta Bernard Foing, az ESA tudományos programjának vezető tudósa.


Buzz Aldrin a Holdon az Apollo 11 küldetés során

Foing a SPACE.com-nak elmondta, a Hold körül keringő SMART-1 már feltérképezte az Apollo 11, 16 és 17, valamint az egykori Szovjetunió által küldött Luna 16 és 20 automata járművek leszállóhelyeit. A felvételeket még nem tették közzé. A SMART-1 kezdeti magas pályájából adódóan még nem túl sok minden látszik a felvételeken, azóta azonban a szonda ionhajtóművével lejjebb ereszkedett, és az Apollo leszállóhelyeken a hajtóművek begyújtásának nyomait fogja lencsevégre kapni. "Azért is keressük ezeket a pontokat, mert innen több információt kaphatunk az ásványokról, amiket felkavart a rakétahajtómű" - tette hozzá Foing.

A SMART-1 célja természetesen nem a történelem igazolása, elsődlegesen a jövő Hold-expedíciói számára gyűjti az adatokat. A szonda tavaly novemberben állt pályára a Hold körül, melynek küldetését, az ESA múlt havi bejelentése szerint egy évvel meghosszabbították, így 2006 augusztusáig tolták ki felderítő munkáját, ami lehetőséget ad az érdeklődésre számot tartó területek sztereó felmérésére, topográfiai térképek készítésére.


Bernard Foing szerint vízjég lehet a kráterek alján

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem használták a Hubble Űrtávcsövet az Apollo leszállóhelyek lefényképezésére? A Hubble 1999-ben készített felvételeket a Holdról. "A Hubble felvételein nem vehetők ki a holdfelszínen maradt tárgyak" - állítja az űrtávcsövet üzemeltető Űrteleszkóp Tudományi Intézet. "Csupán egy pontként tudnánk megjeleníteni."

Eközben a SMART-1 tudósai az űrszonda spektrométereivel vízjég, fagyott szén-dioxid és szén-monoxid infravörös jeleit keresik. A korábbi küldetések már bizonyították, hogy a tartósan árnyékba húzódott sarkvidéki kráterekben található vízjég. Bármilyen felszínen található víz nagy segítséget jelentene egy állandó holdbázis kialakításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrDebreceniL #100
    Az USA és a Szovjetunió közötti űrtechnológiai versengést sok minden motiválta.

    Az 1960-as években a hidegháború idején kölcsönös megfélemlítési szándék volt tapasztalható mindkét fél részéről. Ezen megfélemlitési eszközök közé tartoztak a nagyotmondó beszédek, a díszes katonai felvonulások, a látványos hadikiadások, az atomfegyverek, stb.

    Mivel mindkét fél látta, hogy egy elhúzodó katonai egymásralicitálás végzetes következményekkel járhat a gazdaságra nézve, ezért egyre több pénzt fektettek az űrkutatásba. Úgy vélték, hogy az űrkutatási verseny megnyerésével a másik fél elismeri a nyertes ország szellemi és gazdasági felsőbbségét.

    A holdutazásnak természetesen nem eléggé titkolt katonai vonatkozásai is voltak. Komoly cikkek, értekezések és kongresszusi meghallgatások voltak abban a témában, hogy miként lehetne a Föld ősi társát, a Holdat katonai célokra (is) hasznosítani.

    A tervek döntő többségét pénzhiány, vagy az akkori technológiák fejletlensége miatt elvetették. Szóba jött több bázis létrehozása is, ezek a lehetséges katonai alkalmazásuk mellett tudományos és társadalmi szerepet is betöltöttek volna. Ezek végül anyagi okok miatt nem valósultak meg.
  • kukacos #99
    Persze, mert ez is gyakorlatilag katonai projekt volt, pont, mint a holdutazás. Annyira, hogy Picarddal a hadsereg egy tisztje merült. Ha jól tudom, Picardék eredetileg magántőkéből merülgettek batiszkáffal úgy 3-4000 méter mélyre, aztán az egészet szőröstül-bőröstül megvette az amerikai haditengerészet, és feljavították a batiszkáfot, hogy le tudjon menni a Mariana-árok aljára is. Nyilván benne a volt az abszolút rekordkísérlet ígérete ("legmélyebbre" csak egyszer lehet merülni), és hát nyilván az is az egész mögött volt, hogy megmutassák, az amerikai katonai technológia van olyan fejlett, hogy tetszőleges mélységig tud a tenger alatt operálni. Persze ez porhintés - ezek a merülések drágák és kockázatosak, nem hiába nem ismételgették azóta. A batiszkáfot utána talán a Thresher katasztrófájánál használták csak. A távirányított robotok sokkal alkalmasabbak a mélytenger kutatására, éppúgy, mint az űr esetében.
  • Tetsuo #98
    Jóvan, tévedtem. Pedig régebben én is kerestem, mármint a max mélységet (csak a Marianára nem is mertem gondolni..). Ezt a merülést nem is verték nagydobra, többnyire csak francia oldalakat láttam róla.
  • [NST]Cifu #97
    Yepp. És a hatásfokuk is kb. olyan szinten van jelenleg, hogy elég csak egy rakétát indítani.
  • haxoror #96
    Szóval még azokat is fel kéne cipelni... :)
  • Admiral #95
    "-Továbbra is fent áll a probléma, hogy a Föld bármely pontjáról lehet indítani egy "anti-Holdbázis" rakétát (pl. tengeralattjáróról), utána hiába indítod el a te rakétáidat, a bázisod minden képpen elpusztul"

    Nem azért, de már elég régóta vannak rakéta-elháritó, elfogó rakéták és egyéb berendezések...
  • [NST]Cifu #94
    Emm... Az Energiát először fel kellene támasztani, ugyanis jó 17 éve (ha jól számolom) nem indítottak ilyen rakétát...
  • eke #93
    Az a helyzet, hogy a zászló műanyag volt... A fotóapparát:Hasselblad CM500 módosított változata volt SWC(széleslátószögű)optikával, polarizációs szűrővel. Azt meg illik tudni, hogy a polárszűrős képeknél mélyűlnek a színek az árnyékok eltűnnek a tükröződések. Ja a fényképezőgép alumímiummal volt befuttatva a túlzott felmelegedés ellen... Leszálltak a holdra ez tény. Az akkori filmtechnika nem lett volna képes betrükközni megfelelő módon. Különben meg mi lett volna a több mint 40 milliárd dolláral? Hova írták volna el? Nálunk ellentétben ott szokás elszámolni valamelyest az adófizetők fele. Az oroszok is kísérleteztek vele, de akkoriban nem sikerült akkora hordozórakétát kifejleszteni mint a Saturn V. Viszont ma meg ott van nekik az Enyergija...
  • jeec #92
    Bázist a Holdra!!! (Most!)

    ööö.. gyűjtünk aláírásokat? :)
  • [NST]Cifu #91
    Én is, csak nem feltétlenül katonai holdbázist. :)