130
  • Epikurosz
    #130
    Ne túlozz.
    A tejet néha ellenőrzik is, fehérje-, zsír-, szénhidrát-, vitamin-tartalom stb.
    Betiltanák, ha annyira rossz lenne, mint állítod. Az meg, hogy kiölik a baktériumokat, nem okoz gondot, mert a káros bacikért nem kár, a hasznosakat meg szerezd be joghurtból.
    ----------------------------
    De nem ezért jöttem ide, hanem ezért a hírért, mely szerint csak 1/3 arányban vagyunk felelősek a globális felmelegedésért, és 2/3-ban a kozmikus sugárzás a felelős (figyelem: nem napsugárzás, hanem kozmikus sugárzás, ami a Tejút többi részeiből jön). Na, tessék!
  • muerte2
    #129
    Igaz is, csak átsiklottam felette.
  • Esrohnoil
    #128
    Ezért iszik vki 8 litert, h. a "rendes tej" 1 literjének megfelelő tápanyagot bevigyen vele a szervezetébe. :D

    Egyébként egyetértek veled. A #104-es hozzászólásomban is ennek adtam hangot, csak röviden. :)
  • muerte2
    #127
    LOL! :D
    Veszel egy doboz UHT tejet amiben a tej összetevőiből vajh mi kevés van jelen és még ezt is "hőkezeled"....
    Mért? Az UHT tej lényege hogy minden olyan baktérium és alkoto elem ami romlandó ki van már kezelve belőle. Lényegében a hasznosanyagtartalma közelít a 0-hoz. Ezért van az hogy a dobozos tej nem tud megaludni, maximum megrohad és a "tej" egy kockéba tömörödik a szintelen lötty aljára.
    Apropó.. Azt végjétok, hogy 1L tejből a nagyüzem 9Lnyi terméket állít elő? Hmm
  • muerte2
    #126
    azért gyanítom hogy valami vízmegkötőt is szedsz, pl napo-t. Nem igaz?
    A 4L tejnek meg marhára semmi értelme sincs, főleg ha nem házi. Ha már fehérjét akarsz sztem vegyél 1Kg 80-100%-os tejsavófehérjét ami 1hóapra elég és 3-4K ból már meg is úszod. Persze ezt is tejjel nyomod be de napi 2, max 3-at..
  • Epikurosz
    #125
    Láttam egy hőtérképet, te épp a legmelegebb helyek egyikén vagy.
    Rossz döntés volt odamenni. Amúgy, miért nem dobjátok össze a pénzt egy légkondira. Hamar megtérülne az ára, annyival kevesebb kólát kellene inni. :-)
  • mikloss
    #124
    De gondolom ott nem 70e a minimálbér úgyhogy nekik nem drága a 0,33-as 2eurós kóla.
  • ebertek
    #123
    Antibes-ban (Cannes és Nice között) rohadt meleg van, és nincs légkondi se a koleszban ahol lakok, se a suliban. És 2 EUR-ba kerül a 0,33-as kóla.
  • Proview
    #122
    Én a légkondi levegőjétől mindig elálmosodok meg a szemem kiszárad
  • mikloss
    #121
    Jah hogy má te nem is írsz csak elküldöd az egyik beírás sorszámát és kész is jó 5let!
  • dez
    #120
    Ja, személyes tapasztalat, hogy pl. az asztmát szépen ki tudja hozni.
  • dez
    #119
    #114.
  • mikloss
    #118
    Már több ezer éve isznak az emberek legkülönbözőbb féle tejeket és mégsem haltak be, sztem az a cikk csak egy nagy kamu, hogy ne igyunk tejet, boltit esetleg de a friss házi tejnél nincs is jobb!
  • dez
    #117
    Ja, friss tejet persze ma már tilos forgalmazni. Pedig egy egészséges, háziasan tartott tehén friss teje (nem mértéktelenül fogyasztva) nem rossz dolog. (Feltéve, ha nincs kaktóz- vagy tejfehérje-intoleranciánk.)
  • dez
    #116
    Legritkább esetben savanyodik meg, mert ahhoz tejsav-baktériumok kellenek, és azok is ki vannak belőle ölve (pedig azok hasznosak, a friss tejben benne vannak). Így csak megrothad.
  • dez
    #115
    Tényleg kicsit hatásvadász, de pont a figyelemfelkeltés a célja. Egyéb szempontból lásd, amit az előzőben írtam.
  • dez
    #114
    Én nem hiszek el mindent egy cikk alapján, de ez csak egy összesítés olyan (nagyrészt tudományos) tényekből, amit sok más helyen is lehet olvasni.
  • BiroAndras
    #113
    Ez a cikk elég hatásvadász bevezetővel indul, aztán teljesen értelmetlen tudományfikázással folytatódik. Ezek alapján minimum gyanús. Mindenesetre vannak benne hihető állítások is.
  • BiroAndras
    #112
    "Te komolyan elhiszed, hogy sima hőkezeléstől fél évig eláll a tej?"

    Nem csak attól. Ha kibontod, akkor hűtőben tárolva is kb. 2 hét alatt megsavanyodik. A vegyszerek pedig nem távoznak a felbontással, szóval inkább az Epikurosz által is említett csírátlanítás, és légmentes csomagolás számít.
  • mikloss
    #111
    Oké akkor mondjuk meg Agyner Szilárdnak, hogy legyen száraz 50fok!
  • Esrohnoil
    #110
    Mint ahogy vki írta, Kambodzsa meg Vietnam környéke elég húzós lehet a páratartalom miatt.
  • brueni
    #109
    Igazából nem a meleg a probléma, hanem a páratartalom.
    A sivatagban ilyen szempontból jobb a helyzet. K..va meleg van de szárazság. Nem izzadsz, illetve amit kiizzadsz, az azonnal el is párolog, a párolgás=hűtés. Tehát ott sokat kell inni.
    Itthon szottyos melegben csak a külső hűtés segít, mert hiába izzadsz, a testről nem párolog el a cucc, és ezért érzed melegebnek a párás 30-fokot, mint a száraz 50-et.
    Én legalábbis a száraz 50-re szavaznék.
    Tapasztalatból.
  • pentium419
    #108
    az ásványvíz se sokkal ásványvizebb mint a tej valódi tej, amit megveszel ásványvizet az lényegében csapviz+kis mg meg na hogy azt hidd azt iszod ami rá van irva... ott basznak át ahol tudnak, vagyis jobban mondva, ahol akarnak... hiába, pénz beszél, ember rá[email protected]
  • Epikurosz
    #107
    Szerintem ha a tejet csírátlanítják, és utána légmentesen zárják, akkor tartósítószer nélkül is elállhat akár fél évig is.
    Persze, mindenféle baci híján is, valamikor elromlik, mert vegyi reakciók azért lezajlanak a tejben.
  • 0Hanga
    #106
    Ez a cikk egy tej ellenes propaganda. Én voltam sajt gyárban és fejtem is. A genny csak akor kerülhet bele a tejbe ha beteg állat tejét is bele fejik (pl:tögygyuladásos a tehén)a szabályok szerint az ilyen teheneket külön kell fejni és erre jó oda figyelni mert nem veszik át kölönben a tejet ha nem meg felelő a minősége és ez nagyon egyszerűen ki lehet mutatni.A magyar szabvány egyébként sokkal szigorubb ilyenekben mint EU az USA ról nem is beszélve.Annyi viszont igaz hogy idővelkevésbbé tudjuk megemészteni a tejcukrot, de azt nem tudom elhinni hogy tej érelmeszedést okoz, ez a feltételézés egy kicsit nevetséges. Ja nem kell minden kézpénznek venni amit a neten olvasol.

    © mikloss
    Neked csak annyi amire az van irva , hogy tej az biztos hogy tehéntej mert ha nem az lenne akkor az hamísitásnak számítana és azt elég keményen büntetik. Magyaro. csak a tehén tejre lehet azt írni, hogy tej a többin fel kell tüntetni, hogy milyen tej mondjuk kecske.

    Ezt mindenkinek mondom hogy inkább tejt iszom mint egy gyorsétremben ennék csirkés menüt mert szerintem azt sokkal roszabb dolgokbol csinálják.Már mint a húst.
  • Inquisitor
    #105
    Egy ismerősöm mondotta egyszer:
    Te komolyan elhiszed, hogy sima hőkezeléstől fél évig eláll a tej?
    (Utalás arra, hogy van abban tartósítószer jócskán, még ha le is tagadják ...)
  • Esrohnoil
    #104
    "Mostanában min. 2 percig melegítem a mikróban..."
    "Mintha az újbóli hőkezelés vmit javítana rajta."

    Szerintem amit te iszol, az már csak forró víz. :D
  • dez
    #103
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/tej.htm
  • Epikurosz
    #102
    "De a laktóz mellett ott van pl. a kazein, amit alig tud bárki is lebontani."

    Van olyan fehérjekoncentrátum, amely kazeint tartalmaz (én magam is ettem ilyent). Bodys körökben különben jó a híre ennek. Akkor a kazeint mégiscsak le kell tudnunk bontani, vagy lehet, hogy fel van dolgozva, átalakítva.

    A nagyüzemi tehéntartás tényleg problémás, no meg a tehenek pumpálása mindenféle antibiotikumokkal.

    Van egyébként egy tapasztalatom: én mindig pasztőrözött (UHT), úm. tartós tejet veszek, és régen csak bedobtam egy pohárral a mikróba egy percre, amelytől felmelegedett, majd utána dobtam tovább a gyomromba.

    Éreztem, hogy vmi nem OK. Mostanában min. 2 percig melegítem a mikróban, 3-ig csak azért nem mert kifut, és jobbak a tapasztalataim. Mintha az újbóli hőkezelés vmit javítana rajta. Főleg ez akkor fontos, sztem, amikor már a kibontott dobozból szervírozzuk a tejet.
    Különben én nem bírom már a sok tejet, napi max. 3 decit iszom.

  • dez
    #101
    Inkább úgy mondanám, hogy a meleg az emberek agyára megy. :P
  • dez
    #100
    Nos hát ez személy-függő. Pontosabban népcsoport-függő. Egyes népcsoportokban már pár éves korra is leáll a laktáz-termelés. Jellemzően ez a sötétbőrűekre, vagy pl. a Földközi tenger körül lakók többségére jellemző.
    De a laktóz mellett ott van pl. a kazein, amit alig tud bárki is lebontani.
    Ezen kívül a tehéntej a tehén-borjú igényeihez igazodik, nem az emberéhez. :)
    Meg ugye a nagyüzemi állattartásból és fejésből eredő problémák.
    A neten van egy pár oldal a témáról...
  • dez
    #99
    Meleg van... :D
  • dez
    #98
    Sejtem, mire gondolsz. De azt nem igazán értem, hogy jön ez ahhoz, amit írtam.
  • Epikurosz
    #97
    Azon gondolkodom, hogy a nagy meleg miatt lepték-e el az utóbbi időben mindenféle obskurus egyének a fórumot....
  • mikloss
    #96
    Kösz, már leszoktam az anyatejről pár éve! de neked is ajánlom hogy szokjál le róla sztem, én az ásványvizet ajánlanám egy kis fehérjével meg szénhidráttal, de tőlem szophatod még anyád csecseit ameddig akarod végülis a te életed!
  • Epikurosz
    #95
    Abban deznek tökéletesen igaza van, hogy felnőtt korban sajnos nem tudjuk rendesen lebontani a tejcukrot, de fiatal, 25 év alatti testépítőnél ez még nem annyira gond. 35 év után lesz ez problémásabb, akkorra meg váltani fog.

    Különben, elég visszatetsző cikizni őt, mert a tej a legteljesebb értékű élelmiszer, ennél már csak az anyatej jobb.
  • mikloss
    #94
    "Szerintem meg van egy külön tehene, amiből csak ő ihat. :D" looool
  • wanek
    #93
    Ezt te írod, aki engem kasztráltnak minősített? MEGALOL! Remélem kapsz ismét figyelmeztetést.
  • mikloss
    #92
    Dejó mindenki hogy elhagyta a témát, vagy a prosztatáról beszéltek vagy a tejes fickóról aki 4l-t megiszik naponta kezd érdkes lenni ez a fórum végre :)!!!!!
  • wanek
    #91
    hasomlítható=hasonlítható