40
-
#40 Épphogy elérik? Még üresen sem lőttek fel 80 km-re tudtommal, nemhogy hasznos teherrel... -
#39 Dehogynem igaz.
Én is kb így értettem, jelenleg az ilyen kis cégek eszközei épp hogy elérik az A-4 rakéta képességeit.
"megoldani kívánó": azt hittem ez nálad is azt jelenti még rendelkezik vele, de tervezi hogy képes lesz rá.
Úgy tűnik még tanulnom kell a magyart.;)))
-
Epikurosz #38 Ebben biztos vagy? -
#37 Ez sem igaz. Az A-4-es nem volt képes semmit pályára állítani. Szuborbitális repülésre alkalmas, de csak 1 tonna hasznos teherrel. Az, hogy ez mekkora térfogatot jelent azt nem tudom, de nem lehet túl sok.
Összegezve, nem igaz a megállapítás. -
#36 Minden esetre a németeknek kb olyan szintű rakétájuk már volt, amilyen hordozó eszközzel a X-díjra benevező, vagy ennek az űrhotelnek a szállítását megoldani kívánó magáncégek rendelkeznek.
Csak nehogy a terroristák kezébe jusson, mert akkor itt az űrterrorizmus is!;)))) -
#35 De biztosan nem használták fel az első atomfegyvereknél. -
#34 űrsátor -
#33 Igen, Hitler nagy birka volt, meg akkoriban már erő drogos is volt.
Hitlernek akkoriban már minden új fegyver a "titkos szuperfegyver" volt.
Mellesleg még ha lett volna egy 100%-os biztossággal célját elérő atomfegyvere még az sem változtatott volna semmin. Többen haltak volna meg, de a háború végimenetetlét nem változtatta volna meg. -
Epikurosz #32 Oké, de gondolom a zsákmányolt kb. 550 kg urán(oxido)t nem dobták ki a kukába. Valamilyen haszna csak volt.
Molnibalage: Szerinted amikor Hitler a háború sorsát eldöntő új, "titkos fegyver"-ről beszélt, akkor csak a V2-kre gondolt, amely annyira volt titkos, hogy már többezer hullott le belőle Angliában? -
#31 Nem, még ez is tévedés. Még az elmléeti oldala sem állt össze a dolognak nemhogy a technológiai...
A német tudosók egyfajta atommáglyaként képzelték el, ahol a hasadás majd lavinaszerűne zajlik le.
Egy "robbbanó uránreaktornak" képzelték el a bombát. Légibomba formájaában való célbajuttatást már a lehetséges méret és tömeg miatt elveve elvetették.
AlbertSpeer '42 júniusában megkérdezte Heisenberg-et, hogy mennyi időre lehet szükség egy működőképes példány előállításához. Ő erre azt felelte, hogy olyan 2-5 év, ha MINDEN szükséges anyagi és egyéb támogatást is megkapnak, merthogy még elegnedő kohóurán és nehézvíz sincs.( 10t és 5t minimális mennyiséget jelölt meg.)
Albert Speer '42 június 23-án Hitler elé terjesztett egy a hadiipar problémival foglalkozó jelentést. Az urántervről szóló információ csak a 16.(!) helyen volt. Speer így írja le naplójában:
"Röviden jelentést tettem a Führernek az atomkutatásokkal kapcsolatos értekezletről és a kutatások támogatásáról."
Mikor USA és szövetségeseik behatoltak németorszgba akkor a francia megszállási övezetbe is behatoltak USA a német atomterv után kutató csapatai és meglepődve tapasztalták, hogy németek ott tartanak, mint ők kb. '41 decemberében '42-januárjában. A LEGESLEGELEJÉN és ráadásul tévúton...
Japánnak meg az égvilágon SEMMI esélye nem volt atomfegyvert létrehozni. '43 végén mikor ráébredtek, hogy szükség lenne rá, akkor a japán kereskedelmi hajózás, már nem vol olyan állapotban, hogy egyáltalán elegendő uránt bogarásszon össze a japán gyarmatokról. Villamosenergiatermelésük sem volt elég rá. A vezető tudós kb. 10 milló dollárral és 100 mukatárssal dolgozott. (A Manhattan-tervben 150000 ember és 2 milliárd dollár volt.)
-
#30 Én arra céloztam, hogy az U-234 rakományának bármi köze lett volna a Little boy-hoz. -
Epikurosz #29 http://en.wikipedia.org/wiki/German_nuclear_energy_project
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_atomic_program
Magamat kell idéznem:
"Szóval az akarat megvolt, a technológiai feltételekkel is nagyjából tisztában voltak, de az akkori háborús körülmények miatt nem tudtak előbbre lépni." -
#28 Ezt a verziót már többször olvastam, de még 1x hangsúlyozni kell: tévhit. -
#27 Hmmmm... Asszem ez tökéletesen helytelen. Az elkobzott uránnal már semmire se mentek volna.
Júl. 26-dikán volt a robbantás. Ha már Máj.10-ik én elfogták a hajót akkor is legalább 3 hét lett volna Los Alamosba vinni a cuccot. 1,5 hónap allatt a centrifugákban SEHOVA se jutottak volna az anyagggal. BELGA uránból készültek a bobmák MIND! -
Epikurosz #26 A nácik a háború utolsó napjaiban, amikor látták, hogy nem jutnak ötről a hatra, az urántartalékukat elküldték a japcsiknak. A tengeralalttjáró az Atlanti-óceánon volt máj. 9.-én, amikor Németo. kapitulált. Ekkor a U-boat parancsnoka befejezettnek tekintette a küldetést, és megadta magát az amcsiknak. A két japcsi tiszt pedig öngyilkos lett. Utána usa-nak még 3 hónap kellett, hogy az elkobzott uránt is felhasználva megépítse első bevethető A-bombáját.
(A norvégiai nehézvíz megszerzésére irányuló kísérletet már nem is említettem. Szóval az akarat megvolt, a technológiai feltételekkel is nagyjából tisztában voltak, de az akkori háborús körülmények miatt nem tudtak előbbre lépni.) -
dez #25 Foglalkoztak vele, csak a fő szakértőjük arra jutott egy számítás alapján, hogy nem működik a dolog. Az vita tárgya, hogy valóban tévedett, vagy csak úgy csinált, mert nem akart ilyen eszközt adni a nácik kezébe. -
#24 "Egy éven belül újabb két kilövést terveznek, ezek a modulok lakókat is szállítanak majd."
Az ürrepülőgép meg biztos nem fog egy fél éven belül mégegyszer elindulni.
Szal grat.
Remélem valamelyik civil cég végre témyleg használható hordozó rendszert is fejleszt ehhez.
Jó lenne. -
#23 Azért Szilárd Leót se hagyjuk ki. Ő volt aki H. G. Wells írásai hatására az atom nagy elkötelezettjévé vált, ő bíztatta fel Einsteint is hogy mennyenek az elnök elé, hogy az támogassa az atomkutatást, mert elég nagy az esély arra, hogy a németek eléjük vágnak.
A nácik ugyan igazán komolyan nem foglalkoztak ezzel a témával, de ha azt teszik az ő rakéta technológiájukkal párosítva bizony nagyon dúrva dolgokra lettek volna képesek, gyak 15 évvel mindenki más elött!!!
Az ICBM-re gondolok. -
#22 Akit az atombomba érdekel annak ájnlom figyelmébe P.Szabó József, Tűzgömb a város felett című alkotását. Benne van tömören a lényeg.
Vagy Vszevolod Ovcsinnyikov, Az A-bomba sztorija.
Orsz létére teljesen korrekt.
-
marcio mela #21 Nem Oppenheimer hanem Enrico Fermi. -
Thrawn #20 Az anekdota szerint, amikor az egyik megbeszélés közben Oppenheimert kihívták, Wigner Jenő így szólt: Uraim, akkor folytassuk magyarul! -
Epikurosz #19 Mindegy az.
Amúgy Bigelowékhoz be lehet kapcsolódni, ugyanis keresnek embereket:
itt. -
Tiberius B #18 Teller Ede? meg a többiek? Németek lettek volna?:-)
Lehet eltévedtem kicsit, mert Teller a H-bomb-nál volt, nade az A-bomb is tőlünk van, nem?:-) -
gyuri12 #17 azt a Németektől ha jól tudom:D -
gyuri12 #16 azt a Németektől ha jól tudom:D -
Tiberius B #15 atombomba?:-) Azt is tőlünk csórták nem?:-) -
SonicBoom #14 Rohanjuk le őket! Az indok már megvan! -
gyuri12 #13 ezt nem képzeltem volna hogy az amcsik ilyenre is képesek!ellopni egy ilyen nagyszerű ötletet egy kicsi szegény országtól!ez már mindennnek a határa!:D -
Tiberius B #12 Na ez jó lesz -
Szefmester #11 de Öcsi is magyar volt.. csak újmagyar.. nemzetiség szerint magyar.. tehát ezt az ötletet a NASA a magyaroktól lopta.... pereljünk.. ha az usában tesszük még meg is nyerhetjük... -
irkab1rka #10 Maradjunki annyira, hogy Aladár meg vitte Blökit magával, aki szegről végről Lajka rokona.
Öcsi meg kapcs ford nélk nem tud besz tehát perelni sem ;) -
DonRudi #9 Azért ne feledjük, Aladár is Öcsitől szerezte a technológiát! -
KerozinEmber #8 T. Hozzászóló!
Egyből nekem is Mézga Aladár jutott eszembe... :) -
#7 A mihez tartás végett itt az űrállomás falaiban nem gáz, hanem egyfajta hab lesz az, ami felfújja a falakat. Tehát ha egyszer "felfújták", utána nem lehet "leereszteni". A TransHab-nál azt hiszem valami 12 rétegből állt volna a fal. -
Prof William #6 Guliverkli 2. -
#5 Ezt is a magyaroktól lopták! Nevezetesen Mézgáéktól! :) -
#4 Neki a zűrhajója volt felfújható.
Amúgy nem hülyeség ez. 1xűbb, mint ott fent összepakolnia alkatrészekből az állomást és olcsóbb mint nagy, drabális darabokban fellőni. Nem véletlenül kísérletezett vele a NASA! -
halgatyó #3 Ez igen.
A CIA már fejleszti a tűpuskát... -
#2 Aladártól lopták el az ötletet:D -
turul16 #1 "felfújható űrmodul" Mekora LOL, minttha Mézga Aladár tervezte volna :)