Hunter

Újabb vasmeteoritok a Marson

Két vasmeteoritra bukkant a Spirit. Ezek a marsjáró által felfedezett első meteoritok, melyek nagy hasonlóságot mutatnak az Opportunity által másfél évvel ezelőtt, a bolygó másik oldalán talált űrkőzettel.

A Spirit 809. marsi napján, 2006. április 12-én fotózta le a kőzeteket, miután leparkolt a téli búvóhelyéül szolgáló Low Ridge Haven nevű lankán. A panoráma kamera felvételén látható kőzetek simábbak és világosabb tónusúak a területet jellemző szikladaraboknál.

Fényességét és mintázatát tekintve leginkább a Spirit ikertestvére által tavaly januárban felfedezett "Hőpajzs-sziklára" emlékeztetnek, melyről az Opportunity miniatűr hőkibocsátási spektrométere (mini-TES) kimutatta, hogy rendkívül magas fényvisszaverési képességgel rendelkezik, ami egyértelműen vasmeteoritra utaló jel. A Spirit által elvégzett vizsgálatok ugyanezt az eredményt hozták.


A felvétel előterében látható meteorit az "Allan Hills", míg a másik hasonló kőzetdarab, melyből csak egy kis részlet látható a kép baloldalán, a "Zhong Shan" nevet kapta. Ha netán valakinek valahonnan már ismerősek lennének ezek a nevek, az nem a véletlen műve, a Spirit téli szállásának körzetében levő objektumok ugyanis az antarktiszi kutatóállomások után kapják neveiket. Zhong Shan egy Kína által 1989-ben felállított bázis, az Allan Hills pedig az a terület, ahol gyakorta találnak meteoritokat, sőt az egyik legismertebb Allan Hills-i meteorit pontosan a Marsról származik.

A vasmeteoritok csak igen kis százalékát teszik ki a meteoritok családjának, azonban külsejüknek és spektrális tulajdonságaiknak köszönhetően sokkal könnyebb beazonosítani őket gyakoribb "köves" társaiknál. Elvileg ez a meteoritdarabka is a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroida-öv jókora űrszikláiból származik - a Mars elenyésző geológiai folyamatainak köszönhetően ritkán temetődnek be, képesek évezredeken át a felszínen maradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • feketeribizli #35
  Az a nagyobb meteorit talán egy indián fej lenne?
 • pipaxy #34
  Ha a természet alatt csak az élővilágot érted akkor igazad van.

  A felsőlégkörbe került vízmolekulák az ultraviola sugárzás hatására felbomlanak, a könnyű hidrogén elszökik, az oxigén visszamarad. Szóval a vizünk most is fogy.

  Oxigénből azért elég sok van a levegőben.:) Ha most nagyhirtelen az összes fosszilis tüzelőanyagot elégetnék se csökkenne annak aránya 1 százalékot.
 • Caro #33
  Az még rosszabb lenne, mint a CO2.
  A vizet ugyanis a természetben SEMMI nem alakítja vissza H2+O2-vé (bár a növények tudnak ilyet, de csak a C6H12O6 termeléshez, szóval a felhasználásuk korlátozott), és így fogyna az oxigén.
 • rotator #32
  Akkor már inkább a Jupiterből kéne kibányászni a fémes hidrogént.
 • Lordboxi #31
  addig jó amíg olajat nem találnak, mer akkor a marseot is lebombázzák az amcsik vegyifegyverek rejtegeése miatt.
 • norbre #30
  hogy lenne má vasdárda
  ez egy vasparittya
 • Sanyix #29
  Akkor mennek oda az amik bombázni/megszállni :D legalább felpörgeti az eseményeket
 • Caro #28
  Úristen és mi lesz ha ez a terroristák kezébe kerül???
 • GABOR16 #27
  Ugyanmár ez a 2 vasmeteor valójában egy óriási szétkopott vasdárda amivel anno keresztüldobták a bolygót, és emiatt kipusztult a marsi életet pár millió évvel ezelött.
 • ooorrrsss #26
  OHHH vééégre vmi info a MER-röl:)