Hunter

Tesztelték az európai marsjárót

Az El Teide vulkán köves és poros lankáin mutatkozott be Európa marsjárója, ami a tervek szerint 2011-ben indul a vörös bolygó felé.

Az EADS-Astrium által fejlesztett robotjármű lesz az Európai Űrügynökség, az ESA 580 millió eurós ExoMars projektjének központi eleme. A gokart méretű hatkerekű marsjáró Európa újabb reményét testesíti meg a Marsra való leszállásra, miután legutóbb a Beagle 2 csődöt mondott. A cél még mindig a régi, bizonyítékok feltárása, melyből végre választ kaphatunk a nagy kérdésre, létezett-e valaha élet a bolygón.
A robot csúcssebessége mindössze óránkénti egytized kilométer körül mozog, azonban a cél a tartósság és a terep leküzdése, amit a tesztek alapján sikerült is elérniük. A könnyű alumínium kerekek biztosan szállították a mozgó laboratóriumot az egyenetlen, megkövül lávafolyamokon. Ha az egyik elakad, akkor a másik öt könnyedén kisegíti és tovább lendíti a gépezetet.

Hibák persze akadtak, azonban semmi olyan komolyabb fennakadás nem történt ami miatt le kellett volna állítani a marsjárót. Volt amikor a robot agyaként funkcionáló laptop gátolta az előrehaladást, parancsok helyett hibaüzeneteket küldözgetve az elektromos motoroknak, volt amikor a joystick-re emlékeztető irányítókar makacsolta meg magát, egyszer pedig az akkuk merültek le, melyeket egy golfkocsitól kölcsönöztek. Ezekben az esetekben Lester Waugh, a projekt vezetője lépett közbe egyik kezében egy szerszámos ládával, a másikban egy ragasztószalag és egy zsebkés kombinációjával összefoltozva a robotot.


A teszt változat

A fejlesztőcsapat már rutinosan lépett fel a hibák ellenében, 12 hónapnyi megfeszített munkával a hátuk mögött jól ismerik a gép minden rezdülését. A hibák azonban azt tükrözik, hogy jó pár hónap kemény munka vár még rájuk. A mostani teszthét a marsjáró haladási képességeit hivatott felmérni. A fejlesztők lemérhették milyen erős emelkedőket képes leküzdeni szerkezetük, illetve hogyan bánik el a finom porral, a durva kavicsokkal és a sziklás tereppel. Az elkövetkező fázisokban beépítésre kerül egy félautomata navigációs rendszer, valamint az élet jelei után kutató tudományos csomagok.


Rajz a végleges változatról

A projekt tökéletes ütemben halad, az egyetlen dolog ami időnként beárnyékolja a munkát az a balszerencsés Beagle 2 küldetés emléke. Az eddigi egyetlen brit leszállóegység 2003 karácsonyán zuhant le a Marsra. A két roboteszköz ugyanaz a csapat munkája, ezúttal azonban Waugh munkatársai nagyobb keretekből gazdálkodhattak, mind anyagilag, mind műszakilag, így jóval magabiztosabban tekintenek előre.

A kockázat mindezek ellenére igen nagy. Európa 30 év múlva szeretne embert küldeni a Marsra és ebből a szempontból a 2011-es küldetésnek, különösen a leszállóegységnek kiemelt jelentősége van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #34
  Nyugi énis benéztem először :)
 • mrzool #33
  Az amerikai MER projektnél egy rover kb. 400 millió dollárba került, hogy most hol járnak, az passz, mindenesetre jócskán meg kellett növelni a költségvetést, mert azok a szemetek nem akarnak meghalni, és tovább kell üzemeltetni őket.:))

  Szóval ha abból indulunk ki, hogy a tapasztalt NASA mennyiért oldotta meg ezt a feladatot, akkor reális lehet az 580M eurós ár. Sose felejtsd el, ezeknél nem csak maga a rover számít, hanem minden más: tervezés, fellövés, üzemeltetés, etc...
 • Sionnach #32
  "..robotjármű lesz az Európai Űrügynökség, az ESA 580 millió eurós ExoMars projektjének központi eleme."

  Bár nem a teljes összeg erre a gokartra megy el, de én akkor sem értem . Elég jól működő robot-mechanikát már gyártottak (még az amatőrök is), mesterséges autóintelligenciát már írtak, vannak jó programozók is... MIRE megy el 580millió euró?
 • Tiberius B #31
  tényleg, a fene, az tényleg piros-fehér-kék
  nem baj, mi biztos a tetején vagyunk, hogy a marslakók először azt lássák meg:-)
 • szacsi #30
  az most piros-fehér-zöld vagy piros-fehér-kék? színvak vagyok, ja.
 • Tiberius B #29
  ott van az!
  a zászlók sorának bal vége felé van
 • Csirke4 #28
  PEsszimisták!
  Lehet a másik oldalon van! ;-)
 • Sanyix #27
  Vagyis nincs ott...
 • Sanyix #26
  Ja ottvan :)
 • szacsi #25
  az uccsó képen van...asszem (: