Hunter

Megtalálták a marsi élet egykori helyeit

A Mars felszíni ásványainak feltérképezése során a tudósok három korszakot állapítottak meg a bolygó geológiai történetében, illetve értékes nyomokat találtak arra, hol fejlődhetett ki élet.

A Mars Express OMEGA műszeréből kapott adathalmaz elemzései kimutatták, hogy ha valaha léteztek is nagyobb víztömegek, akkor azok csak az igen távoli múltban, több mint 4 milliárd éve állhattak a Mars rendelkezésére és félmilliárd éven belül el is tűntek.

Az OMEGA egy marsi esztendős (687 földi nap) tevékenysége során a felszín 90%-át térképezte fel, ami az ásványok igen széles skálájának azonosítását tette lehetővé, valamint bemutatta azokat a folyamatokat is, melyek az idők során megváltoztatták ezeket az ásványokat. A térképekből a Jean-Pierre Bibring professzor vezetésével a francia Institut d'Astrophysique Spatiale (IAS) tudóscsoportja határozta meg a Mars geológiai korszakait, melyek neveit az időszak legjellemzőbb ásványának görög elnevezéséből alkották meg.

Az első a fillosz kor, ami 4,5-4,3 milliárd évvel ezelőtt uralta a bolygót, nem sokkal a kialakulása után. A környezet ekkor feltehetőleg meleg és nedves volt, lehetővé téve jókora agyagágyak kialakulását, melyek többsége a mai nap is létezik. A második korszak, a theiik, 4,2-3,8 milliárd év között tartott, melyet bolygószerte vulkánkitörések jellemeztek, globális éghajlatváltozást idézve elő a Marson. Különösen a légkörbe jutó kén okozott visszafordíthatatlan folyamatokat, ami reakcióba lépve a légkörben található vízzel savas esőket zúdított a felszínre, megváltoztatva a kőzetek összetételét.

Végül pedig, valamikor 3,8-3,5 milliárd évvel ezelőtt elérkezett a sziderk, a leghosszabb korszak, ami a mai napig is tart. Ebben a korban a víz csak igen kis mértékben kapott szerepet. A kort elsősorban a kőzetek változása, lassú szétporladása jellemzi a vékonyka marsi légkörnek köszönhetően, ez az időszak adta a bolygó vörös színét is.

Az életet legvalószínűbben az első korszak támogathatta, mivel az agyagágyak feltehetően tavak és tengerek fenekén alakultak ki, melyek megteremthették az élet beindulásának feltételeit.


Az egyik lehetséges helyszín, a Mawrth Vallis

Ez egy lehetőség, illetve a kutatók szerint az egyetlen a marsi életre. Az sem kizárt hogy az agyagágyak a föld alatt alakultak ki, a felszín alatti hidrotermális tevékenységnek, a vízzel rendelkező aszteroidák, vagy akár a bolygó természetes lehűlésének következtében. Ha ez utóbbi a helytálló, akkor viszont szinte bizton állítható, hogy a Mars felszíne mindig is száraz és hideg volt, írja Bibring professzor a Science magazin legfrissebb számában megjelent értekezésében.

Az eredeti koncepciónál maradva azonban az első korszak után a víz nagy része eltűnt a bolygófelszínről. Egy része a föld alá szivárgott, a másik pedig kilökődött a világűrbe, így a bolygó néhány időszakos esettől eltekintve azzá a száraz és hideg sivataggá vált, amit ma is láthatunk a műholdak felvételeiből. A jövő életet kutató leszállóegységeinek elsődleges célpontja a fent említett agyagágyak lehetnek.

Bibring szerint ha léteztek élő organizmusok, akkor azok biokémiai fejlődése ott zajlott le és igen érdekes dolgok várhatnak az expedíciókra ezeken a helyeken, mivel a hideg marsi körülmények valószínűleg egész jó állapotban megőrizték a biológiai molekulákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #55
  Nesze semmi, fogd meg jól!
 • wiraqocha #54
  Tényleg nem vadászom R.B. Úr cikkeire, de mivel már a cím is úgy szíven ütött, kénytelen voltam belekattintani, és hát látom, hogy ő fordította, szóval bocsika. De hát ez a "beazonosították"... Tényleg nem volt más szó a szótárban az "identify"-ra? Dobja ki. Meg az élet támogatása ("support")... Esetleg "kedvező feltételeket biztosított az élet számára". Vagy az túl hosszú? Nálam kiférne a monitorra. A phyllosian és társai elnézhetők, vszleg nincs még ezekre magyar megfelelő, de egy kis kretivitással ki lehetett volna találni. A karbonkor mintájára filloszilikátkor, mondjuk.
 • Su0my #53
  roliiika 2...
 • tothzozo #52
  De most komolyan akkor lesz élet a marson, amikor
  az emberek odahurcolják!(vagy már oda is hurcoltuk)
 • tothzozo #51
  A marson van élet!
  Legalábbis csótányok biztos vannak ott is!
  De ez se biztos, vagy igen?
  Bizonyítsd be hogy nem igaz!

 • zpe #50
  Persze, a gravitáció szintén számít ! Azt nem tudom milyen erős lehet a Jupiter mágneses tere de az biztos,hogy a Földé eléggé erős. Amúgy maga a napszéllel való kölcsönhatás nyújtja kia mágneses teret. A Jupiter óriási kiterjedésű mágneses térrel rendelkezhet a méretéből adódóan amit még jobban kitolhat a napszél de nem tudom,hogy erősebb e a mező a földinél!
 • Kornan #49
  Igen és az arc egy kommunikációs eszköz amivel kapcsolatba léphetünk teremtőinkel,ha leszállunk az archoz el fognak jönni,mert az azt jelzi ,hogy elértük a kívánt fejlettséget,méltán léphetünk ki az űrbe...
 • Sanyix #48
  Jupiternek azért van meg a hidrogén légköre, mert óriási gravitációja van, így simán megtartja a legkönnyebb gázokat is, ráadásul a jupiternek van a legerősebb mágneses mezeje is, ami a !szaturnuszig! is elér.
 • dez #47
  Naprendszer??? Esetleg üstökös, nem!?
 • KM #46
  Torgyán doktor biztosan!