Hunter

Önmagát tisztítja az öko-üveg

A Pilkington aktív üveg egy speciális nanoméretű - elképesztően vékony - mikrokristályos titániumdioxid-bevonattal van ellátva, ami a nappali világosságra reagál. A kölcsönhatás minden tisztítószer használata nélkül képes lebontani a szennyeződéseket az üvegről.

Egy forradalmian új üveg jó időre a szekrények mélyén tarthatja ablaktisztító eszközeinket. Amikor víz éri egy hidrofil hatás jön létre, így a víz a piszokkal együtt lefolyik a felületről. A találmány egyike a MacRobert műszaki díj négy döntősének. A díjat a brit Királyi Műszaki Akadémia adományozza a legjobbnak ítélt technikai és műszaki újításnak.

"A Pilkington aktív üveg titánium-dioxidon alapul, amit az élelmiszereknél, fogkrémeknél és napkrémeknél is használnak, azonban ez általában egy fehér por, ami nem igazán ideális az üvegek számára, mert nem lehet keresztül látni rajta" - magyarázta Dr. Kevin Sanderson, az aktív üveget kifejlesztő csapat egyik tagja, a Pilkington technikai kutató központ munkatársa. "Ezért egy vékony hártya formájában vittük fel, ami mindössze 15 nanométer vastag, ezért az átlátszóságot tekintve nem észlelhető a különbség egy hagyományos üveghez képest."

Bár nem szigorúan vett nanotechnikáról van szó, a bevonat és a rajta végbemenő kémiai reakciók nanoméretűek, azaz egy méter ezermilliomod részén zajlanak. A titánium-dioxid bevonat két olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami különlegessé teszi, mondta Dr. Sanderson. Egyrészt elnyeli a napfényt, az ultraibolya sugárzást, ami egy úgy nevezett fotokatalitikus hatást eredményez, ezzel a folyamattal bontja le az üveg a szerves szennyeződéseket. Másrészről a bevonat hidrofillé teszi az üveg felszínét, ami azt jelenti, hogy amikor víz éri, a cseppek vonzzák egymást, így sok különálló vízcsepp helyett egy egybefüggő réteg képződik.


A napsugárzás okozta kémiai reakció tisztítja meg az üveget, amit elég vízzel lemosni

A két folyamat teljesen természetes. A környezetbarát újítás hosszú kutatás és fejlesztés eredménye, ami már a kilencvenes évek elején kezdetét vette. Az aktív üveg egyik nagy előnye, hogy drámaian csökkenti a vegyszeres tisztítás szükségességét. "Minden esetben, amikor vegyszert használunk, az végül a földbe mosódik be, ami a talaj szennyeződéséhez vezet. Az aktív üvegre elég, ha csak vizet permetezünk" - tette hozzá Dr. Sanderson.

Bár valamivel költségesebb, mint a hagyományos üveg - állítólag 15-20%-ot kell hozzákalkulálni a beépítési költségekhez - a technikát már alkalmazzák az olyan nehezen megközelíthető nyílászáróknál, ahol a könnyű tisztítás elengedhetetlen, azonban jó szolgálatot tesz olyan helyeken is, ahol E-coli vagy más bakteriális szennyezéseket kell eltüntetni a felületekről. Használható továbbá a levegőt szennyező anyagok, mint a formaldehid és a talajszinti ózon természetes elbomlasztásához is.

A döntősök között találhatunk még egy kapcsolható 2D-3D képernyőt, egy környezetbarát üzemanyag-befecskendező rendszert és egy szoftvert, ami különböző rendszerekkel ellátott számítógépeket köt össze. A győztes jutalma 50 000 angol font.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)