Hunter

Emberhez hasonlóan tanul a "robotbaba"

Olasz, francia és svájci kutatók olyan robotot készítettek, ami a csecsemőkhöz hasonlóan tanulja meg a kapcsolatteremtést a külvilággal.

A "Babybot" segítségével a szakértők elvileg egészen új szemszögből nyerhetnek betekintést a biológiai intelligenciába. A robot automatikusan kísérletezget a környezetében talált tárgyakkal és megtanulja, hogyan tudja a legjobban használni azokat. Ezáltal a robot képessé válik motorikus képességeinek önálló kifejlesztésére, gyakorlatilag ugyanazt az utat járva végig mint a csecsemők.

A robot egy egykarú törzsből és két, a szeme­ket helyettesítő kamerából áll. A veleszületett kíváncsiság esetében inkább beprogramozott kíváncsiság, ami arra ösztönzi a robotot, hogy fizikailag próbálgassa az előtte elhelyezett tárgyakat, valamint felmérje a kísérletezgetés eredményeit és tanuljon hibáiból. Ha például nem sikerül biztosan megmarkolnia egy tárgyat, akkor arra emlékezni fog és legközelebb egy másik stratégia alkalmazásával próbálkozik újra. A Babybot egyik önállóan elsajátított képessége egy üveg átgörgetése az elé tett asztalon.

A mérnök csapat fejlődési pszicho­ló­gu­sok­tól és neuro­lógu­soktól szerezte a robot meg­alko­tá­sához szüksé­ges ismereteket. A kutatók közzé­tettek egy videó­felvételt is, melyen a robot egy gumi­kacsával próbál­kozik, míg egy másik beját­száson egy labdát tanulmányoz.

A Babybot agya valójában 20 darab neurális hálózatokat futtató számítógép halmaza. Szoftvere egy biológiai neurális hálózatot utánoz és ahhoz hasonlóan tanul, azaz mesterséges neuronok között létesít kapcsolatokat és változtatja azok erősségeit. A neurális hálózat állítgatásával és a robot tanulási viselkedésének megfigyelésével a robotszakértők különböző neurológiai modelleket tesztelhetnek.

A területet kutató tudósok kitűnőnek tartják az elvet. Steve Grand a tanulásra képes robotokat fejlesztő brit Cyberlife Research alapítója szerint ez az egyetlen mód az intelligencia vagy a mesterséges intelligencia fejlődésének tanulmányozására, bár személy szerint úgy véli, hogy az emberi agy és a Babybot agyaként alkalmazott számítógépek neurális hálózatainak alapvető eltérései miatt egy ilyen gép soha nem lesz olyan intelligens, mint egy ember.


Eközben már készülnek a Babybot utódjának tervei. A kutatók célja egy 2 éves kisgyermeknek megfelelő humanoid robot megépítése, ennek első mérföldköve a 2007 tavaszára tervezett "Robocub", akitől azt remélik tervezői, hogy képes lesz megtanulni járni is.

Abban biztosak, hogy a mászással nem lehetnek gondjai, illetve mechanikáját tekintve a járással sem. A kérdés csupán az, hogy képes lesz-e elsajátítani azt a tanulási folyamatot, melynek eredményeként az ember babák egy éves koruk környékén megteszik első önálló lépéseiket. A kutatócsoport tervei szerint a Robocub teljes egészében nyílt forrású lesz, beleértve a hardvert is, azaz bárki szabadon felhasználhatja majd saját munkájához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #43
    jó válasz
    indok: egy gép nem fog kinyírni azért mert ki akarod kapcsolni, mégha lenne is benne "életbenmaradási ösztön", mert ha ezt bele tudod már programozni, akkor azt is, hogy "Ne okozd ember halálát!"
  • valamit #42
    szomorúak lennének :)
  • Tiberius B #41
    és ha ki akarod őket kapcsolni???
  • sz4bolcs #40
    Érdekes lenne, ha valahogy be tudnák táplálni a robotokba a vágyat, és a létszomjat. Lennének filozofáló robotjaink.
  • BiroAndras #39
    "A lényege, hogy van két sejtsorod, az egyik érzékel, a másik feldolgoz."

    Belső sejtek, és visszacsatolások nélkül nem túl sokra képesek a neuronhálók. Persze akkor meg a tanítása trükkösebb.
  • valamit #38
    képeljétek el, az ember tönkrevágja a környezetet. de eljut oda robotikában, hogy meg tudja alkotni a tanulni képes inteligens robotot, ami képes a környezetéből a túléléséhez elegendő energiát kivonni és önmagát reprodukálni... és aztán az emberiség kipusztul és elterjed a legenda a robotok közt, hogy isten a saját képére (lát, hal, keze van, szaporodik, stb.) teremtett minket :) ... aztán 10000 év (és vele járó fejlődés) múlva néznek civilizáció fenmaradt részére (pl. ahogy mi a piramisra, ha már itt volt a hírekben), hogy vajh, mit akarhattak azok, kik hozhatták létre, meg hogyan, meg mér olyanok, mire voltak jók, nem logikus...etc. :)
  • valamit #37
    az embereknél kb. erről szól az Internet... (és hasonló volt pl. Asimov Én a Robotjába, amikor 5 gép együtt alkotott egy egészet...) ezzel együtt jó ötlet
  • Shadow_THH #36
    hát én ezen az 'úgy tanul majdem' mint egy baba mindig elmosolyodom :D
  • TommyC #35
    akkor úgy kell csinálni, hogy ne vessen fel.. ;)
  • Sith #34
    A génsebészet felvet bizonyos etikai kérdéseket
    mig a "szilicium" nem... legalábbis egyelöre