Cifka Miklós

Készül az önálló harci robot

Az amerikai védelmi minisztérium fejlesztésekért felelős irodája, a DARPA már évtizedek óta pénzeli a robottechnológiát, hogy a jövő harcterén inkább a gépek viseljék a veszélyt a katonák helyett.

Az olyan feladatok, mint egy adott útszakaszon való járőrözés vagy egy terület felderítése kockázatos és sok embert igényelhet, márpedig mostanság az amerikai haderő éppen hogy emberhiányban szenved. A robotok már most is állandó szereplői a harctérnek, de ezek még egyszerű távirányítással vezéreltek, így állandó figyelmet igényelnek.

A DARPA azonban olyan robotokat szeretne, amelyek - legalábbis korlátozottan - állandó felügyelet nélkül is képesek végrehajtani bizonyos feladatokat, például eljutni A pontból B pontba. A végcél egy olyan robotokból álló rendszer kiépítése, ami egy, a harctértől akár több száz, vagy ezer kilométerre lévő bázisról is felügyelhető viszonylag kis számú személyzet által. Természetesen belátható időn belül ezek a robotok még csak a harctéren lévő katonák munkáját könnyítik meg, levéve a vállukról a kevésbé népszerű feladatokat.


A tengerészgyalogság jelenleg hat Gladiator távirányítású robotot tesztel

Most mutatták be e program legújabb gyümölcsét, a Crusher prototípust, amelynek két példánya már hónapok óta gyűri a terepet. A Crusher egy hat és fél tonnás jármű, ebből a hasznos teher mintegy három és fél tonna lehet, amely a páncélzat, fegyverzet, illetve felderítő-berendezések (radar, infravörös és látható tartományban működő kamera) között oszlik meg az adott feladattól függően. A felszerelés egy része egy teleszkópszerűen kitolható állványon foglalhat helyet, hogy például fák fedezékéből is pásztázhassa a terepet.

A jármű kombinált, dízel-elektromos hajtású: egy VW Jettából származó dízelmotor által hajtott generátor táplálja a hat kerék egymástól függetlenül működő villanymotorjait. A jármű kormányzása a kerekek egymástól függetlenül szabályozható forgási sebessége által lett megvalósítva. Lehetséges egyfajta lopakodás is, amikor lítium-ion akkumulátorok biztosítják tereptől és sebességtől függően 3-10 kilométeres távon az energiát. Mivel a dízelmotor ebben az esetben nem működik, a jármű meglehetősen csendesen közlekedhet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Crusher lézeres távolságmérők, panorámakamerák, illetve GPS segítségével tájékozódik, hasonlóan, mint a Darpa Grand Challenge járművei. Azonban azoktól csak az az elvárás, hogy önállóan az egyik pontból a lehető leggyorsabban egy másikba jussanak. A Crusher ellenben egy átszedett terepen is el kell boldoguljon, tehát fel kell ismernie, hogy melyek azok a terepakadályok, amiket le tud küzdeni, illetve azok, amelyeket meg kell inkább kerülnie.

A két Crushert - ahogy elődjét, a hét tonnás Spinnert is - a Carnegie Mellon Egyetem munkatársai építették a DARPA megbízásából, és az eddigi tesztek a hírek szerint nagyon pozitívak. Az egyetem munkatársai szerint 2008-ra már rendszerbe is állhat a hadseregnél a Crusher utódja, mivel a munka jelenleg a már a páncélzat és a fegyverzet integrálásán folyik, illetve még a szimulált harci feladatok végrehajtása van még hátra. Az egyik prototípus már most is rendelkezik egy izraeli gyártmányú fegyvertoronnyal, de egyelőre még csak szimulált fegyverzettel van felszerelve.

Videó a Crusher terepgyakorlatáról (4 perces mpeg, 36 MB)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • samcarter #82
    Vakok vagytok, vak BOtok.
  • samcarter #81
    Es ilyen hirekkel nyomjak ki a szemeteket, ees meg vitatkoznak is rajta, beszras...
  • samcarter #80
    Feljodik az IQ ja
  • samcarter #79
    Bizony keszul, ti meg tesztelitek a cod2 ben....
  • HUmanEmber41st #78
    De ha az USA nem akar hódítani ( területet szerezni) akkor minek ekkora hadsereg? Ez a kérdés? Jó parti őrség stb.. De el tudnál képzelni olyan hatalmat, aki a mai korban ( persze az USAn kívül) összeszedne egy komoly hadsereget és mondjuk partra szállna az EU ban? Nem hoz sokkal de sokkal több hasznot a kereskedelem? Mi szükség ekkora hadseregre?? Az USA igenis meg akarja hódítani a világot. Itt olvastam , h a nemzeti bevétel negyed részét a seregre költi..azért ez durva..
    Mert nem azt mondom legyen itt inkább az USA, mint az arabok. De az arabok nem akarnak ide jönni, így igazából nincs szükség az USA "védelmére " sem..MIattam ne fejlesszenek szuper-lopakodó bombázót, ami egy tankkal körberepüli a Földet..Valahogy igazából nincs rá szükség..
  • BiroAndras #77
    "Elrettentésre ott az atom.."

    Nem jó. Az atom csak arra jó, hogy a másik ország ne használja ellened a sajátját. Persze technikailag bevethető lenne gond nélkül kisebb konfliktuokban is, de képzeld csak el mi lenne, ha pl. az USA Irakban atomot vetne be (akár csak egy kicsi pár kilotonnásat).
    Másrészt az atombomba nem épp preciziós fegyver, meg még egy csomó baja van, ami miatt nem váltja ki a hagyományos hadsereget.
  • halgatyó #76
    Nem akarok megmondóember lenni, csak a figyelmet szeretném ráirányítani erre-arra (=véleményem). A terjedelmi korlátok néha eléggé pongyola fogalmazást eredményeznek.

    Ha a történelem menetét végigkövetjük, jól látható, hogy a hatalom (kiráy, kormány, stb) mindig is két irányba harcolt: egyfelől a külső ellenség (pl. másik ország) másfelől a saját népe ellen.

    Nem akarom most a párhuzamot ragozni egyes mai szövetségek és a "szent szövetség" között.

    Az, hogy egy hatalom mekkora %-ban tart a külső ellenségtől és mekkora %-ban a saját népétől, ez sokmindentől függ. Ahogy a világ kezd egységesebbé válni, egyre inkább a belső ellenséggel szembeni harc válik majd dominánssá. Ennek jelei ma is megfigyelhetők. Pl. Bush elnök A 21. századot az ún. terrorizmus elleni harc évszázadának nevezte.

    Szembeötlő, hogy az ún. rednszerváltás ill. a szovjet világrend letérdelése óta milyen mértékben nőttek a különbségek ember és ember között (pl. Magyarországon is). Az is szembeötlő, hogy bár az igazi nagy ellenség térdrehuppant, a nyugati világ fegyverkezése mégsem csökkent, sőt mintha növekedett volna. Hmmm...

    A hatalom gyenge pontja a történelem során mindig az volt, hogy embereken alapult. Ez nagyon összetett kérdés, érdemes átgondolni. (Benne van az, hogy több uralkodó pusztult el a saját emberei kezétől, mint az ellenségtől, benne van a feudális anarchia kialakulásának folyamata és hasonlók, benne van az inkvizició fokozatos bukása, a polgárosodás térhódítása, és még rengeteg minden. A társadalmi fejlődést nagyrészt az tette lehetővé, hogy a hatalomnak mindig emberekre kellett támaszkodnia.)

    Attól tartok, hogy ezen fog változtatni ez a robotizált harci rendszer. A következmények (általam) beláthatatlanok.
  • HUmanEmber41st #75
    Elrettentésre ott az atom..ahhoz nem kell ekkora hadsereg..
  • Tiberius B #74
    a jó hadsereg elrettentésre van, nem muszáj legyőzhetetlennek lennie, elég, ha azt hiszik róla
    egyébként csak azért mert:-)
  • HUmanEmber41st #73
    Cifu! Azért észrevehetnéd már, h a nagyhatalmak nem hadsereggel hódítanak elsősorban, hanem gazdasági tranzakciókkal. A szocialista világrendszer is ebbe bukott bele. Hiába volt itt a Varsói Szerződés, hiába volt itt a Vörös Hadsereg "megvédelmezni "minket a gonosz kapitalistáktól, mégis egy puskalövés nélkül a kezükbe került az egész ország...ezt ha egyszer belátnád..Ezért teljesen felesleges a hadsereg Európa területén.. És ha nem akar területet szerezni az USA (mint orrba szájba hangoztatják), akkor nekik is minek a hadsereg? Ugyan ki akarná megtámadni? Szerinted elképzelhető lenne egy partraszállás mondjuk New Yorkban?
    És közben kiabálnák: Allah Allah!!!...