Hunter

Csaposként mutatkozott be a gondolkodó robot

A koreai Busanban zajló APEC (Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) fórumon mutatkozott be a T-Rot gondolkodó robot. Elsőre kissé furcsa feladatkörbe csöppent bele, ő lett ugyanis az esemény résztvevői számára frissítőkkel szolgáló bár pultosa.

A T-Rot (thinking robot) két kamerával van felszerelve, ami segítséget nyújt számára mind az emberek, mind a tárgyak felismerésében, illetve a három dimenzióban való észlelésben. A robot az Ötödik Elem című filmben néhány másodpercre feltűnt kollégájához hasonlóan türelmesen végighallgatja vendégeit és képes társalgásba is elegyedni a kuncsaftokkal, ami pillanatnyilag egyedülállóvá teszi a különböző humanoid kisegítő robotok körében.


A T-rot egy italt tölt az őt létrehozó tervezőcsoport vezetőjének, Kim Mun-sangnak

Kezeivel az azt borító különleges bőrnek köszönhetően pontosan annyi erőt fejt ki a különböző tárgyak megfogásához amennyi szükséges. Állítólag nem fordulhat elő, hogy összeroppantson egy poharat, sőt, fejlesztői, a Koreai Szabványok és Tudományok Kutató Intézetének munkatársai szerint a tojást sem töri össze. A bőr háromtengelyű szenzorokkal ellátott poliamid hártya, ami érzékeli a függőleges nyomást és a vízszintes csúszást, és 10 százalékos hibahatárral képes felismerni a tárgyak súlyát.

Az érzékeny robotbőr lehetővé teszi a T-Rot számára, hogy kezet fogjon az érkező vendéggel, vagy megfogjon egy vékonyfalú poharat. Kézfogáskor felméri a vendég erejét, és ahhoz igazítja sajátját. A korábban bemutatott robotok ilyen jellegű mozdulatai természetellenesek voltak, mivel egy előre beprogramozott mozdulatsort hajtottak végre.


Magát a robotot a koreai Technika és Tudományok Minisztériumának intelligens robot tervezőcsoportja készítette kisegítőnek az idősek és mozgássérültek számára. A beszéden és a fogáson kívül a robot legfontosabb funkciója, hogy nem csupán vizuálisan, de tapintás alapján is képes felismerni a tárgyakat.

A kutatók jelenleg egy újabb bőrön dolgoznak, ami képes érzékelni a bőr és a felület között 1 milliméteres távolságban létrejövő ingereket, akárcsak az emberi ujj. A minisztérium célkitűzése, hogy két-három éven belül szolgálatba állítsa ezeket a robotokat, melyek a rászorulók közlekedését, és napi tevékenységeit, mint például a bevásárlást segítik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #93
  Már van, de még nem tökéletes.
  A bénáknál vetik be. A "kelj fel és járj!" nem működött, így olyan kerekes széket csinálnak, amely a felhasználó fejére erősített elektródáktól kapja a manőverezési parancsokat. Az elektródák pedig az agy által kibocsátott EEG-t figyelik. Természetesen lesz katonai alkalmazása is. Illetve, már van, de nem pont ilyen elvi alapokon müxik.
 • HUmanEmber41st #92
  Ahogy az emberek :) :)
  Tudósok már kikutatták lemodellezték, megépítették és íme: működik :)!
 • theking17 #91
  de hogy gondolkodik egy robot?
 • feketeribizli #90
  Gondolatolvaso robotot nem tudtok épiteni?

  Tökéletes volna a világ, egy japán gondolatolvasó robottal, amely nem csak olvasná, de cselekedne is a gondolataink szerint.
 • DEXTER92 #89
  Csak ilyen 1szerű kézfogást tud?
 • DEXTER92 #88
  Beszarás mit ki nem találnak ezek a ferdeszeműek
 • dez #87
  Vegyél vissza. Eddig a te szokásod volt a szőrszálhasogatás... De itt szerintem többről van szó.
 • Epikurosz #86
  persze, ha szándékos, akkor nem szóltam semmit.
 • Epikurosz #85
  én biztos kötöZködnék, ha valaki ilyen helyesírási hibát ejt
 • BiroAndras #84
  Ne mond, hogy nem értetted meg amit mondtam.
  Ennyire nehéz a felfogásod, vagy csak minden áron kötöszködni akarsz?