Hunter

Sikeres volt a Deep Impact tűzijátéka

172 nap és 431 millió kilométernyi utazás után megvalósult az Egyesült Államok legnagyobb Függetlenség Napi tűzijátéka, ami némileg a tudományt is szolgálja, vagy tudományos projektje, ami egyben egy kozmikus tűzijáték is volt a nagy nap tiszteletére. Mindez nézőpont kérdése.

A Deep Impact szonda lövedéke magyar idő szerint hétfő reggel 6 óra 52 perckor a Földtől 133 millió kilométerre, óránkénti közel 37000 kilométeres sebességgel csapódott be a város méretű Tempel 1 üstökösbe. A sikeres becsapódás hivatalos megerősítése öt perccel később érkezett meg. 6 óra 57 perckor az űrszonda közepes felbontású kamerája átsugározta a nagysebességű ütközés által keltett törmelék kilökődésről készült első felvételeit az irányító központba.

Az impaktor július 3-án vált le és néhány perc híján majdnem 24 óráig tartott a célpont elérése. Ez idő alatt a földi irányítás elvégezte az utolsó manővereket és a kamerák ellenőrzését mindkét egységen, majd a 22. órában magára hagyták az impaktort, ami felett automatikus szoftvere vette át az irányítást. A navigációs rendszer további korrekciókat hajtott végre a becsapódás előtt 90, 35 és 12,5 perccel.


A Deep Impact a becsapódást követő 14 percben egészen közelről gyűjtötte az adatokat, majd 7 óra 5 perckor úgynevezett pajzs üzemmódba állt, azaz egy védett pozícióba, hogy főelemeit megóvja az üstökös belső kómáján való áthaladástól. A pajzsmód 7 óra 32 perckor ért véget. Ekkor az irányító központ újra kapcsolatba lépett a szondával, ami a jelek szerint épségben megúszta a manővert.


A Deep Impact tudósai időközben már a földi és az űrtávcsövektől is kaptak adatokat, melyek szintén megerősítették a becsapódás tényét. Maga a Deep Impact szonda ezzel még nem fejezte be küldetését, továbbra is a Tempel 1 közelében marad és folytatja adatgyűjtését, valamint felvételeket készít a felszínről. A küldetés célja hogy bepillantást nyerjenek egy üstökös felszíne alá, ahol az anyag a Naprendszer kialakulása óta viszonylag változatlan formában maradt meg. A tudósok várakozása szerint a projekt választ ad a Naprendszer kialakulásának alapvető kérdéseire és jobb betekintést nyújthat az üstökösök természetébe és összetételébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nephotep #28
    de most tényleg... nem lehetséges hogy ezzel eltéritették a pályájárol és valami galibát fog okozni ezután ?
  • DOT #27
    Egy asztrológus meg be akarja perelni a NASA-t mert a becsapódás megváltoztatta az üstökös pályáját és romba dőltek a számításai :) ...Hogy örülnek, hogy sikerült eltalálni. Végülis nehéz lehetett: sebesség, irány ismert mindkét részről... Bár igaz, jobban szerepelt mint a Patriot rakéták :D
  • Lacc #26
    Minden elismerésem, nem semmi eltalálni egy ekkora objektumot. Nekem voltak kétségeim, hogy sikerül... Tényleg gratula nekik.
  • Laci73 #25
    Benli: ez érdekes kérdés. A pálya talán módosul valamelyest (sokkal többet az általad említett kilométereknél, akár több százezer kilométert is ) ám mindez kozmikus méretekben nem számít szinte semminek. Az üstökös elég nagy tömegű és sebességű ahhoz, hogy megtartsa pályáját, gyakorlatilag ugyan úgy.
  • plamex #24
    Mivan ha tündérkirájjány kakálta a holdat ? :)
    Gondolkozz ... szerinted a független megfigyelők százai nem szóltak volna hogy gáz van ?
    Egy üstüküs pályáját szerintem már elég jól ki lehet számolni kepler óta...
  • SPQR3 #23
    Mi van ha ez az üstökös a Föld felé tartott, és ezt az amerikaiak tudták, csak nem akartak pánikot kelteni, és nem hozták nyilvánosságra? Mi van ha ez a sima kisérletnek álcázott dolog megmentette az emberiséget egy meteorkatasztrófától?
  • [NST]Cifu #22
    Már megbocsáss, de engem is eléggé irritált ez az folyamatos megnyilvánulásod minden második tudományos hírhez...

    A szólásszabadság egy dolog, a normális fórumozás egy másik.
  • Darth Sith #21
    gratulálok, végre valami jó hír. Jót tett egy kis pozitív eredmény a mai űrkutatásnak, hiszen eléggé elvan mostanság süllyedve.
  • toyotakacsa01 #20
    Akkor most már biztos hogy nem fog visszalőni az üstökös?
    Az ellencsapástól rettegek, amióta meghallottam hogy rálövünk.
  • akyyy #19
    Amit a híradóba is leadtak animációt, hol lehet letölteni?