Hunter

Porba burkolózott üstökösről mesél a Deep Impact

A Deep Impact szonda műszereinek adatai arra utalnak, hogy egy hatalmas, egészen finom porszerű anyagfelhő lökődött ki a Tempel 1 üstökösből, amikor az impaktor egység becsapódott a nukleuszba.

A felhő azt jelzi, hogy az 5 kilométer széles és 11 kilométer hosszú üstökös egész felszínét ez a porszerű valami borítja. A szonda tudóscsoportja még mindig elemzi a július 4-i találkozás óta lesugárzott több gigabájtnyi adatot. "A legnagyobb meglepetést az impaktor becsapódása nyomán keletkezett felhő átláthatatlansága és a kibocsátott fény okozta" - nyilatkozott a Deep Impact csapat tudományos vezetője, dr. Michael A'Hearn, a Marylandi Egyetem munkatársa. "Mindez arra utal, hogy az üstökös felszínéről kivájt por rendkívül finom, állagában sokkal inkább a hintőporhoz, mintsem a hagyományos homokszemcsékhez hasonlít. A felszín pedig egyértelműen nem olyan, mint azt sokan gondolnák, akik az üstökösöket egy jégkockaként képzelik el."

A piszkos hólabda elnevezést több mint 50 évvel ezelőtt Fred Whipple, a Harvard Egyetem csillagászprofesszorának az üstökös magjáról alkotott modellje hozta be a köztudatba. Whipple szerint az üstökösök főként jégből állnak, amihez keveredik némi kőzet és por. A mai csillagászok már más nézetet vallanak, ők inkább jeges porlabdának nevezik ezeket az objektumokat, amit most a Deep Impact küldetés is alátámasztott. A kilökődő több tonnányi anyagban csak igen csekély mennyiségű vízpárát észleltek a NASA műszerei.


A Tempel 1 képe 5 perccel a Deep Impact becsapódása előtt, mely középen-alul, két kráter között történt. A mag mérete 5x7 kilométer

Hogyan roboghat át a Naprendszeren egy üstökös, ami olyan anyagból áll, melynek kisebb az összetartó ereje a hónál, vagy akár a hintőpornál is? "Célszerű környezeti összefüggéseiben szemlélni a jelenséget" - magyarázta Pete Schultz, a tudományos csapat tagja, a Brown Egyetem kutatója. "Ez a város méretű objektum vákuumban lebeg. Csupán akkor zavarják meg a nyugalmát, amikor a Nap főzi egy kicsit, vagy valami nagy sebességgel belecsapódik."

Az adatok ellenőrzése során minden egyes képkockát ki kell értékelni a szonda három kamerája által készített megközelítőleg 4500 felvételből. "Mindent megvizsgálunk az impaktor becsapódásának utolsó pillanatától az órákkal később készült képekig bezárólag" - tette hozzá A'Hearn. "Az impaktor életének utolsó pillanatairól készült felvételek elképesztők. Hihetetlenül aprólékosan mutatják a felszín részleteit." Az impaktor utolsó felvételei azért is lényegesek, mert ezek készítik elő a terepet az összes ezt követő tudományos felfedezés számára. A legutolsó fotó a becsapódás előtt három másodperccel készült.


A becsapódás előtt 20 másodperccel készült kép

A különböző számításokhoz az impaktor elhelyezkedésének és becsapódási szögének ismerete bizonyult a legjobb kiindulási pontnak. A mérnökök megállapították, hogy az impaktor két váratlan kómarészecske-becsapódást is elszenvedett a felszínnel való találkozás előtt. Ezek az ütközések néhány pillanatra eltérítették az egység kameráját, ezért a vezérlőrendszernek vissza kellett állítania a megfelelő irányba. Az impaktor a felszínhez viszonyítva megközelítőleg 25 fokos szögben csapódott be, ekkor vette kezdetét a tűzijáték.

Az impaktorból keletkezett tűzgömb és a kivájt anyag az ég felé lövellt és gyorsan szétterült a becsapódás helye fölött, ekkor kezdődött meg a kráter kialakulása. A törmelékfelhőnek köszönhetően nem látható maga a kráter, ezért a tudósok a szonda műszeres adataiból próbálják kiszámítani annak méretét. Véleményük szerint a kráter az eredeti 50-250 méteres becslések nagyobbik értékét igazolja.

Pár másodperces videó az impaktor szemszögéből a becsapódásig vezető útról, mérete 730 kilobyte
A becsapódás a szondáról nézve, mérete 70 kilobyte

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gade #23
    Az embert nem egy ijen becsakodása irtja majd ki. Hamarabb végez önmagával. Föleg ha elfogy az olaj.
  • pip #22
    azert komoly forditas az "impaktor" :)
  • plamex #21
    szerencsére elég ritka az ilyen esemény ... (hatványtörvény itt is érvényesül minnél nagyobb annál ritkább)
    úgyhogy ha magunkat nem pusztítjuk ki akkor van rá esély hogy mire a következőt észleljük már olyan technológia birtokában leszünk amivel el is háríthatjuk.
    Elsősorban szerintem a legfontosabb az időben észlelés ...


  • Dr4gonlord #20
    Abban viszont 100% osan igazad van, hogy az emberek majd akkor kezdik felfogni, hogy nem egymással kellene állandóan sz@rakodni, hanem esetleg összefogni, mert ha jön egy ilyen, és netalántán eltalálna minket, és ha ez ellen gyúrnak, nem egymás ellen, akkor megelőzhető lett volna, nos, akkor majd rájönnek. NASA oldalán asszem van valahol egy becsapódás naptár, hogy elméletileg mekkora meteor mikor, meg asszem hol csapódik be, van egy nagyobb, úgy 180 év mulva, asszem :D (régen néztem), ami kocc, de a többi ártalmatlan. :D. ja igen, nem tudom hol volt, de pont az után hallottam, miután lenyugtáztam, hogy közép EU védve van hegyekkel egy szökőár esetén, erre mondják, hogy majd jó soká, egy üstökös pont MO közepére fog becsapódni, mondom azaz, bár, az nem ma lesz, ha egyáltalán lesz :D.
  • Dr4gonlord #19
    Valószínűleg semmit, mert a költségvetések csökkentése miatt (háborúra kell a pénz, ugye)2 perccel azelőtt veszik észre, mielőtt becsapódna .
  • plamex #18
    szóval szerinted hülyeség ?
    Majd meglátjuk mit szólsz ha egy ilyen vagy nagyobb kődarab száguld a Föld felé és "elfelejtettünk" ilyesmivel kisérletezni ...
  • jefferson83 #17
    A videók ütősek. Most már csak a Discoverynek kell szúrkolni
  • Szelep #16
    "És mi van ha úgy mint a deep inpakt belelövünk és akkor robbantjuk amikor eléri a felszínt ?"

    Ok Összeállítassz egy teamet, megtervezitek, pénzügyi forrást szereztek.. Én támogatom az ötletet. Vagy fel kell venni a Nasa-val a kapcsolatot.
  • Szelep #15
    Vagy dobjunk le rá leselejtezett vasúti sineket és nem-visszavátható üdítősüvegeket. Hihihi. vagy BinLadent küldjük oda egy utasszállítóval. Haha. Vagy lejárt szavatosságú petárdákkal szórjuk meg, esetleg vessük be tökmaggal, vagy tegyük lakhatóvá, és telepítsünk rá fuziós erőművet?! Háhhá. Egyéb építőjellegű, reális, megvalósítható szívbőljövő kommentek?
  • plamex #14
    ugye ? :)