Hunter

Pályára állt az Aqua

Az időjárási előrejelzések tökéletesítése és a víz az éghajlatokban betöltött szerepének jobb megismerése az a két lehetséges előny, amit a NASA szombaton fellőtt 954 millió dolláros tudományos kutatási expedíciója nyújthat. Hat műszer, melyek az esőzések sémáiról, a párolgásról, a felhők kialakulásáról, óceáni áramlatokról és más időjáráshoz kapcsolódó tevékenységekről gyűjtenek adatokat, egyetlen műholdra lettek felszerelve, amit sikeresen pályára is állítottak egy Boeing Delta 2 rakéta segítségével.

"Az Aqua névre hallgató műhold sikeresen levált és egy órával a kilövés után elfoglalta pályáját" - nyilatkozott Marc Lavigne, a Boeing szóvivője.


Hatéves küldetése során az Aqua a Föld óceánjait, légkörét, a szárazföldet, a hófedte vidékeket és a vegetációt fogja megfigyelni. A kutatók egyesítik és összevetik minden műszer adatait, hogy képet kapjanak mi zajlik környezetünkben.

"A NASA és nemzetközi partnerei arra számítanak, hogy ez a megfigyelő rendszer nem csak azt tárja fel a kutatók előtt, hogyan él és lélegzik a Föld, de azt is hogyan tudnák a világ emberei jobban gondját viselni a Naprendszer egyetlen ismert életet adó bolygójának" - mondta Claire Parkinson az Aqua projekt egyik tudósa, a greenbelti Goddard Űrrepülő Központ munkatársa.

Az Aqua a második eleme a NASA három műholdból álló Föld megfigyelő rendszerének. A Terrát 1999 decemberében indították útjára, ami a földtömegeket tanulmányozza, míg az Aurát 2004 januárjában tervezik elindítani, mely a légkört, illetve elsősorban az ózonréteget hivatott vizsgálni.


Mind három műhold a Vandenberg Légitámaszpontról indult - vagy fog indulni - földkörüli pályájára, ami minden esetben áthalad az egyenlítőn, nagyjából azonos időben minden forduló esetében. A Terra helyi idő szerint 10:30 és 10:45 között halad át az egyenlítőn, míg az Aqua 13:30-kor teszi ugyanezt. Ennek előnye, hogy a tudósok összehasonlíthatják az egy bizonyos pont felett délelőtt és a délután rögzített adatokat, és nyomon követhetik az óceáni áramlások vagy a csapadék sémák változásait minden egyes nap.

Az Aqua biztonságosan érkezett meg pontos pályájára és vált le a Delta 2 rakéta második fokozatáról szombaton, magyar idő szerint 10 óra 55 perckor. A következő nyugati parti NASA kilövés június 24-re van betervezve, ekkor a Légierő küld fel egy NOAA időjárási műholdat egy Titan 2 rakéta fedélzetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!