Hunter

A "zöld szem" készülődik a nagy útra

Több mint 10 év fejlesztés után Európa 2,3 milliárd eurós expedíciója, mely bolygónk környezetének egészségét hivatott felbecsülni, készen áll a kilövésre. Az esemény tiszteletére a tudósoknak és az újságíróknak megadatott a lehetőség, hogy megtekinthessék az Envisat névre keresztelt műholdat.

A ceremóniára egy hatalmas steril hangárban került sor, ahová egy légzsilipen keresztül juthattak be a meghívottak, ahol még az utolsó simításokat végezték az ezüstös paneleken. A felbocsátás március első napjára van beütemezve. A 14 éves program nagy kaland volt, mondta Derek Todman, az Európai Űrhivatal (ESA) projektjének angliai vezetője, akik az űrjármű gerincét alkották meg.


"A cél hogy sokkal jobban megérthessük, mit is tesz az emberiség a környezettel" - nyilatkozott a BBC News számára. "Remélhetőleg segítségével meg tudjuk választani a szükséges mértékeket, hogy megakadályozzuk az emberiség szakadatlan környezetszennyezését"

Ha az Envisat az űrben kitárja napcelláit egy teniszpályával ér majd fel a hossza. Naponta tizennégyszer kerüli meg a Földet az elkövetkezendő öt évben, folyamatosan figyelve az éghajlatváltozást és a környezetszennyezést. Tíz tudományos műszere részletes képet alkot a bolygó légköréről, óceánjairól, szárazföldjeiről és jégsapkáiról. A műhold által készített felvételek segíthetnek értékes információk gyűjtésében egy-egy természeti katasztrófa után. Ezek az adatok a vulkán kitörések előrejelzésében játszanak szerepet, mint a legutóbbi kongói esetben.

"Ismétlődő megfigyelésekre van szükségünk, minden apró földmozgást nyomon kell kísérnünk" - nyilatkozta Paolo Pasquali a svájci Sarmap részéről. "A munka lényege, hogy összepárosítsuk ezeket a méréseket a szeizmológusok és geológusok munkáival, illetve, hogy ők hozzáférhessenek a műhold által küldött információkhoz, előrejelzési modelljeikhez".

Az Envisat megvilágíthatja az El Nino jelenség mögött húzódó mechanizmust is. Duncan Wingham, a londoni University College éghajlat fizikai professzora szerint a műhold akár egy évvel előre is pontos előrejelzést tud adni vajon a Csendes-óceán belép-e az El Nino fázisba.

Az Envisatot egy Ariane 5 típusú hordozórakéta juttatja majd el pályájára, mely legutóbb két műholdat rossz pályára állított, emiatt tolódott el az Envisat kilövése a tavaly szeptemberi időpontról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #3
    Azert jo lenne, ha nem b*sznak el.