Hunter

Leleplezték a Tejútrendszer kannibalizmusát

A Tejútrendszerről készült új részletes megfigyelések szerint galaxisunk több ezer csillagot szakított el egy szomszédjától. A Sagittarius törpe galaxis, ami már csak nyomaiban emlékeztet régi önmagára könnyű uzsonnaként szolgált a sokkal nagyobb Tejútrendszer számára. A Sagittarius tízezerszer kisebb galaxisunknál.

Az elmélet gyártók hosszú ideje állítják, hogy a kis galaxisok, mint a Sagittarius a nagyobb galaxisok építőelemei. A Tejútrendszer számos csillagcsoportjáról feltételezik, hogy a régmúltban elfogyasztott kisebb galaxisok maradványai. Körülbelül egy tucat kisebb csillagörvény kötődik gravitációsan a Tejút-rendszerhez és néz szembe azzal az eshetőséggel, hogy maga is táplálékként végzi. A Sagittarius a legkisebb ezek közül, felfedezése is csupán 1994-re datálható, mivel csillagai nehezen észlelhetők a látható fénytartományban.


A Tejútrendszer a Földről nézve

"Ha az emberek az infravörös tartományra érzékeny szemekkel rendelkeznének a Sagittariust az éjszakai égbolt meghatározó objektumaként láthatnák" - mondta Steven Majewski, a Virginia Egyetem csillagász professzora. "A Sagittarius első teljes csillagtérképe jól mutatja a Tejútrendszerrel történt erős kölcsönhatást" - mondta Majewski. "Mind a csillagok, mind a csillagcsoportok, amik most a Tejút külső részein helyezkednek el a Sagittariustól lettek "elorozva". Ez az eleven példa bizonyítja, hogy a Tejút kisebb szomszédainak bekebelezéséből építkezik."

A megtépázott Sagittarius mint a spagetti tészta tekereg a galaxisban. A megfigyelések alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a galaxis formálódás nem egy esemény, hanem egy tartós folyamat. A tanulmány szerint a táplálkozás 2 milliárd éve tart és kritikus fázisba jutott.


A képen kékkel van jelölve a Tejút spirálja, benne sárga pötty Napunk

"A Tejútrendszer lassú és folyamatos emésztésnek köszönhetően a Sagittarius eljutott arra a pontra, ahol már többé nem képes összetartani önmagát" - magyarázta a tanulmány társszerzője Martin Weinberg. Az esemény bár csak egy a sok közül, ami galaxisunk történelmét illeti, számunkra mégis különleges jelentősége van.

"Naprendszerünk áthalad a Sagittarius törmelék mezején " - mondta Majewski. "A Sagittarius csillagai most a mi jelenlegi pozíciónkra záporoznak, így egy idegen galaxis csillagai viszonylag közel kerülnek hozzánk." Az idegen invázió segíthet a csillagászoknak többet megtudni a rejtélyes sötét anyagról, arról a láthatatlan valamiről, ami uralja a világegyetemet.
"A Sagittarius törmelék alakja megmutatja, hogy a Tejút láthatatlan sötét anyaga gömb alakú eloszlásban helyezkedik el, ami meglehetősen váratlan eredmény" - tette hozzá Weinberg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wharyoo #15
  Aham, köszke. :)))
 • Cat #13
  a sötét anyag a galaxisokban magában sokkal sürübb

  azáltal hogy látszik hogy többezer csillag ilyen alakban veszi körbe a tejutat magát, kikövetkeztethető hogy a sötét anyag gömbformát vesz fel
 • Wharyoo #12
  "A Sagittarius törmelék alakja megmutatja, hogy a Tejút láthatatlan sötét anyaga gömb alakú eloszlásban helyezkedik el, ami meglehetősen váratlan eredmény"
  Én igazából ezt nem értem. Hogyan tudnak egy a mi galaxisunknál tízezerszer kisebb galaxis törmelékéböl következtetni a sötét anyag alakjára, mikor az elvileg ugye az egész univerzumot kitölti, és a mi "nagy" galaxisunk is csak egy bolhafing a teljes univerzumhoz képest.
  Valaki hozzáértö?
 • Alien_AM #9
  Emberek olvassátok már el a cikket !!!!!
  "Ekkora okorseget en meg eletemben nem hallottam"

  Hát az volt az ökörség hogy megszülettél, sztem legyél pap az neked való nem a Tudományos fórum!
 • droland #8
  "Ekkora okorseget en meg eletemben nem hallottam"

  ----Ez önmagában nem igaz, és a hír sem igaz.----

  Ki tudja állításomat biztosan (100%) cáfolni? Senki! Hogy miért? Mert inkább ez igaz:

  ÉS MÉG MI MINDEN NEM TUDUNK PONTOSAN!

  Még ez a hír sem biztos, hisz benne van, hogy elmélet.

  Lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem.

  Egyenlőre: X-AKTA

  ennyi...
 • mikike #3
  mi van??