Hunter

Felfedezték legközelebbi galaktikus szomszédunkat

A Tejútrendszer egy újonnan azonosított galaxissal ütközik és emészti fel, mely jelenleg galaxisunk legközelebbi szomszédja. Egy ausztrál, francia, olasz és angol csillagászokat tömörítő nemzetközi csoport a hét közepén jelentette be a felfedezést.

A Tejút martalékává váló Canis Major, azaz Nagy Kutya törpegalaxis, ami arról a csillagképről kapta a nevét melyben felfedezték, eddig szinte teljesen észrevétlen volt galaxisunk sűrű porkorongjának köszönhetően. Az égbolt új infravörös fényű áttekintése lehetővé tette a tudósok számára, hogy átlássanak ezen a poron és M-óriás csillagokat - infravörös megvilágításban fényesen ragyogó hűvös vörös csillagokat - észleljenek. Az M-óriásokat jelzőfényekként használva sikerült megállapítani a Canis Major alakját és elhelyezkedését, mely nagy segítséget nyújtott a Tejút távoli területeinek háromdimenziós szerkezetének elkészítéséhez is.


"Olyan mintha egy infravörös éjjellátó szemüveget venne fel az ember" - magyarázta a csapat egyik tagja, Rodrigo Ibata, a Strasbourgi Egyetem csillagásza. "Most már képesek vagyunk a Tejút eddig nem látható részének vizsgálatára."

A Canis Major viszonylag parányi, csupán egymilliárd Nap tömegével rendelkezik, így könnyű prédája volt galaxisunk kolosszális gravitációjának. A képen rózsaszín áramlatként látható amint a Tejút magához húzza a törpegalaxis csillagait. A törpegalaxis megközelítőleg 42 000 fényévre van galaxisunk középpontjától, ami kisebb távolság, mint amit a Sagittarius törpegalaxis esetében mértek, mely ugyanarra a sorsra jutott, mint most felfedezett társa, ahogy arról már korábban beszámoltunk. A kutatók szerint a Canis Major egy százalékot tehet hozzá galaxisunk tömegéhez.


Dr. Geraint Lewis, a Sydney Egyetem tudósa szerint a felfedezés megerősíti a Tejút viszonylag fiatal mivoltát. "Nem nevezhető érettnek, láthatóan még csak most formálódik" - mondta Lewis. "Úgy tűnik, a kibelezett Canis Major galaxis nem csupán a Tejút korongjának külső pereméhez járul hozzá csillagaival, de a Naphoz közeli területekre is jut belőlük. Ezekhez hasonló a kölcsönhatások alakíthatták ki galaxisunk ma látható jellemvonásait."

A felfedezés új megvilágításba helyezte a galaxisok kialakulását. Bár a csillagászok hosszú ideje feltételezték, hogy a Tejútrendszerhez hasonló hatalmas galaxisok központi részei a túl közel kerülő kísérő galaxisok felemésztéséből építkeznek, ez az első eset, hogy a galaxis külső területe, vagy korongja ugyanezt a módszert alkalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lacika 79 #25
  Végre már Te is beleszóltál a dolgokba. Nem ismersz, de előszeretettel olvasgattam azokat a topicokat, amikben a te írásaid, vélemányeid, hozzászólásaid találhatók. Nem nyalizni akarok, félre ne értsd, csak úgy néz ki, értesz a témához. :-)
 • Sub #21
  Addigra a Skynet úgyis elszabadul...
  Max a gépek döglenek meg az meg má mindegy lesz nekünk :)))))
 • WiLDoR #17
  nem csak mi, hanem az elkövetkezendő két-három civilizáció is kiirta addigra saját magát mire ez bekövetkezik.
  vagy addigra mire ez bekövetkezik az emberiség - ha netán megéri - már rég nem homo sapiens lesz, hanem homo superior vagy valami még fejlettebb szinten létező életforma.
 • rolika #16
  mi a tévedés?
  úgy vélem, az egymilliárd fényév nyugodtan sorolható a "jó messze van"-kategóriába :)
 • Cat #13
  megfordítanám: az utóbbi két évtizedben kiküldött tucatnyi űrszonda olyan jó minőségű felvételeket küldött, hogy már nincs értelme távcsővel nézegetni
 • NF #10
  Mit foglalkozunk mi ilyen távoli dolgokkal előbb a saját naprendszerünket kéne megismernünk!
 • Darth Sith #6
  a környéken mi vagyunka nagy csávók, és mi zabálunk. :) reméemmnbem rpül erre vmi nagyobb galaxis. bár ha ide kerül akkor, azt sztem én már nm érem meg.. :D
 • SpotLamp #5
  Mire ez bekövetkezne mi kiírtjuk itt magunkat a földön :))
 • ÁjjLe BoBBi #4
  hát az ilyen galaxisok hálisten jó messze vannak.
 • Sub #3
  Ez akkor lesz fasza ha minket falatoz be egy 10-szer nagyobb galaxis...