Hunter

Befejeződött a csillagok kialakulásának kora

Nem születik elég csillag, hogy pótolja a kozmosz szerte haldokló társakat, állítja egy új tanulmány, ami azokat az előrejelzéseket támasztja alá, melyek szerint a világegyetem szó szerint a sötétebb idők felé halad.

Számunkra ez egyáltalán nem ad okot az aggodalomra, mivel naprendszerünk fényei jóval azelőtt befejezik ragyogásukat, mielőtt észlelhető változás állna be az univerzumban. A múlt hét végén megjelent tanulmány 40 000, a Tejútrendszerhez viszonylag közel eső galaxist vizsgált meg. A tanulmányból kitűnik, hogy évmilliárdok óta nem volt megfelelő mennyiségű új csillag az elpusztuló régiek pótlására. A kutatást az Edinburgh Egyetem, professzora Alan Heavens, egyik hallgatója, Ben Panter, és a Pennsylvania Egyetem részéről Raul Jimenez végezte el. A részleteket a Királyi Csillagászati Társaság augusztus 21-én tartandó havi találkozóján tették közzé.


"Elemzésünk megerősíti, hogy a csillagformálódás kora a végéhez közeledik" - nyilatkozott Heavens egy állásfoglalásában. "Az új csillagok kialakulásának száma a tanulmányozott galaxisokban közel hatmilliárd évre visszamenően csökkenő tendenciát mutat."

Hasonló eredmények származnak azon tanulmányokból, melyek távolabbi galaxisokat is szemügyre vettek abban az állapotukban, ahogy egykor, jóval régebben léteztek. Akkor és ott a csillag formálódást sokkal szaporábbnak találták, mint a közelebbi, modernebb galaxisokban. Az új tanulmány a Sloan Digital Sky Survey adatait alkalmazta. Ez az első alkalom, hogy ilyen hatalmas galaktikus tömeg teljes fény kibocsátásának elemzése alapján vizsgálják meg az elméletet, tették hozzá a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #12
    ha kicsit is tudnád miről van szó... a mai csillagászok többsége bele se néz a távcsőbe, hanem bonyolult képleteket állít fel (matematika), szinképet, szineltolodást meg hasonló izgalmas dolgokat elemez (fizika), vagy röntgen/infra stb, tehát NEM a látható fény tartományába eső fényképeket vizsgál
  • IrkaBirka #8
    Imádnék csillagásznak lenni.
    Írok egy hülyeséget, és senki nem tudja megcáfolni, és max 5-en tudnak vele vitatkozni.
  • mad mind #5
    De ha most születik egy halom csillag egymillió fényévre innen, akkor azokat csak egymillió év múlva látjuk, ezért elég felelőtlen kijelentés a csillagszületések végét kimondani, főképp, hogy csak arra támaszkodik amit lát.
  • NiceScream #4
    De lehet,hogy megéred csak egészen más okokból.
    Nézz kicsit körül a világban.....
  • [HUN]PAStheLoD #1
    hát ez igen rossz hír... akkor lemondom a pizzarendelésem!