97
  • grotesk
    #97
    szerintem nem
  • Buttlers
    #96
    Én még csak a héten láttam először ezt a dokumentumfilmet, mert nagyon nem szoktam tévézni, de a Sky city témája nagyon megfogott, és rákerestem google-ben, és ez az oldal jött be. Először ilyen 100 000 lakosú épülettel a Sim City 2000 nevű játékban találkoztam (nem tudom, hogy emlékeztek-e még rá) és ott i.sz. 2200 után volt lehetőség ilyen házakat építeni. Nekem nagyon tetszett az elképzelés, ha bár megdöbbentően hasonlít Madách - Az ember tragédiájában a falanszterre.
    Nem mintha szívesen laknék egy ilyen épületben, de érdekes lenne ha megépülne, már csak azért is megcsinálhatnák, hogy szégyenkezzen a jövő :). Csak az a baj, hogy kár, hogy ezt se én, se akiket most ismerek, nem fogják megérni ennek a Megametropisznak az elkészültét.
  • DEXTER92
    #95
    Ezt már legalább 1/2 éve nyomják a discoveryn, ahelyett hogy megcsinálnák
  • Epikurosz
    #94
    http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=162689
  • haxoror
    #93
    Jó neked :)
  • bobey
    #92
    Kényelem? Én most is elférek mindenkitől!
    "Sok jó ember kis helyen is elfér"
  • bobey
    #91
    Ugyan már. Az egész csak szervezés kérdése. Mindenkinek feladatot kell adni, akkor egyből nem leszünk sokan. Még az életünk is könnyebb lesz.
    Mondok egy példát: Lakatlan szigetre kerül egy ember. Neki kell megcsinálnia mindent.Élelmezés, építkezés, Bányászat, Szerszám készítés, kísérletek, stb. Mennyivel könnyebb dolga lenne, ha minden feladatot más végezne ugye?
    És különben is, mikor beszéltem én tömeggyilkosságról?
  • haxoror
    #90
    A népességcsökkentésnek nem a tömeggyilkosság az egyetlen módja, születésszabályozással (családonként 1 gyerek) pár generáció alatt egy sokkal kényelmesebb bolygót is össze lehetne hozni.
  • bobey
    #89
    Miért önző? Nem én sokallom a jelenlegi népességet! Nekem egyik ember olyan mint a másik. És nincs is utamban senki.
  • haxoror
    #88
    Ez önző hozzáállás.
  • bobey
    #87
    És te vajon köztük lennél?
  • bobey
    #86
    A porcelánnak rendkívül jó a statikus terhelhetősége. De mindenki oda koppintott már tányért a mosogatóhoz (dinamikus). Mi is lett a vége?
  • bobey
    #85
    Én a kocsid kerekét szájjal felfújom 2,2 bár-ra.
    Csak lekell vinni a vízben 22 méterre.
  • bobey
    #84
    A jég is elég kemény, mégis átolvad alattad, ha elég ideig állsz rajta korcsolyában!
  • bertino
    #83
    hu debazi nagynak tűnik mindkettő D:
    simán kiszédülnék az ablakon
  • dez
    #82
    Főleg, ha a 20 milliárd nagy része a szegény országok szülötte. (Mert hogy ott bezzeg ész nélkül szaporodnak. Éppen az elmaradottságból adódóan.)
  • dez
    #81
    Sajnos nem csak az elmúlt években, hanem évtizedek óta folyamatosan és egyre inkább csökken. Fogyunk. Egyes demográfusok szerint 200-300 év múlva egyszerűen kihalunk... (A politikusok meg csak marják egymást hülyeségeken.) Mondjuk nincs ez jobban tőlünk nyugatabbra sem, sőt. (Aki nem hiszi, írja be egy keresőbe: "népességcsökkenés".)
  • haxoror
    #80
    20 milliárd embert nem elég csak etetni, egyéb igényeik is vannak/lesznek persze tisztán tech alapon megoldható de a világ sajnos(?) nem így működik a gazdaság kultúra politika vallások stb is bekavarnak, kellemes meglepetés lenne ha jönne egy pozitív változás de sztem ez csak a baj után fog jönni ha jön egyáltalán
  • Molnibalage
    #79
    A mai technológiai színvonalon 6 milliárd ember sok? Ugyan! Nem technológiai problémák vannak, hanem gazasági okok.

    Ha csak technológiai oldalról nézem és az élemlimszetermelés szempontjából, a Föld a 80-as évek végi technológiai szinten kb. 20-22 milliárd embernek elég. (Ezt nem én találtam ki!)

    Kaja van elég, csak nem ott ahol kéne. Az elosztással van a gond. Nézd a fejlett nyugatot, azért fizetnek, hogy NE termelj, meg úgy támogatják a gazdákat, mint állat, mert az itteni piaci viszonyokhoz képst is túltermelés lenne/van.
  • haxoror
    #78
    Oké én vagyok elfogult, a fejletten a nyugatiakra gondoltam

    Japánban a hirtelen urbanizáció a gond kínában meg ha lánya születik valakinek akkor büntetéstől függetlenül addig próbálkozik amíg nem lesz legalább egy fia is és a sok gyerek a jólét szimbóluma is lehet, más kultúra.
  • Tomalak
    #77
    Mondjuk japán nem a tipikusan fejletlen országok közé tartozik szvsz.
    Aztán meg ugye Kínában nem kifizetődő egynél több gyermek mert akkor sokmindentől megfosztja az állam az adott embert.
  • haxoror
    #76
    2-3 gyerek családonként elég a stagnáláshoz és a jobb körülmények között élők ill. fejlettebb országokban ez a természetes, nem is kell tiltani mivel nagyon kevés család vállal 3-nál több gyereket.

    Fejletlenebb országokban a túlnépesedés egyik legnagyobb oka hogy (szerencsére) a gyermekhalandóság rohamosan csökken ezért egyre többen élik meg a családalapító kort viszont még mindig rengeteg gyereket vállalnak a családok.
    Már talán csak egy csoda állíthatná meg az összeomlást, nem lesz itt senki kinyírva, a járványok és az éhezés fog rengeteg embert megölni :/

    Kegyetlenül hangzik de ezen a technológiai szinten mint ahol ma az emberiség áll a 6 milliárd ember túl sok
  • Inquisitor
    #75
    Te mi a fenéről beszélsz? A japán lakosság éppen úgy lassan fogy, mint a magyar (bár lehet már megállt ez a trend), nem azért nagy a népsűrűség, mert sokan vannak! Egyszerűen a lakosság 80%-a koncentrálódik néhány nagy városba, magyarán mindenki a városokban akar lakni, és kevés a lakás ... meg drágák is.
  • Tomalak
    #74
    Naja de azért az még is csak durva lenne hogy tilos szaporodni vagy nyirjuk ki aaz embereket mondván nics lakóhely.

    Én ugy tom Magyarország népessége csökkent az elmult években és mintha most is csökkene.
  • pasy01
    #73
    MOST akkor MEkkora nyomást gyakorol a földre??

    azért nem semmi... vajon menyi idö volt ezt felépiteni? és mégis akkor mi vel vitték fel a gömböt. msot öszerakták vagy vami helikopterfélével ami ekkora tömeget elbir.... :o
  • haxoror
    #72
    Hmm bölcs meglátás

    Szerintem a törvényeket is el kéne törölni mert mi lesz ha én vagy egy szerettem elkövet majd valamit? Börtönbe menjünk? Neeeem!

    Nem vagyunk "kihalóban"
  • haxoror
    #71
    A római korban nem is voltak sokkal többen szal... :)
  • plamex
    #70
    jaja ... kezdjük vele a létszámcsökkentést
  • Tomalak
    #69
    És ha te sem lennél benne az 1 milliárdan akkor hogy teszene?
  • Tomalak
    #68
    India mikor szakadt le korábban? Nem az ment oda?
  • Tomalak
    #67
    Mi meg kihalóban vagyunk, most nem tudom kinek a jobb. Agyatlan kicsit túlzás amugy szerinted 2005 ben egy "civilizált" országban ez megoldható?
    Amugy kínában igen erősen korlátozzák a szaporodást.
  • I.C.ram
    #66
    Az a baj, hogy az agyatlan japánok is arra mennek rá, hogy hogyan pakolják el a sok kis porontyot, nem azon, hogy esetleg csökkenteni kéne a lakosságot, és nem agyba-főbe szaporodni. Ezt utálom az ázsiai felfogásban, hogy szaporodnak mint a nyulak gátlások nélkül.
  • I.C.ram
    #65
    Az lenne a szép új világ. Nem kicsit örülnék jobban, ha az egész földön max 1 millárdan lennénk.
  • I.C.ram
    #64
    Lol ez az egész. Egy kisabb szaros magyar dombocska nagyobb nyomást gyakorol cm^2-enként a talajra, mint egy ilyen épület. A Himalajá ennyi erővel szétfeszítené a lemezeket és újra leszakadna India.
  • duke
    #63
    Na bazzeg nem fogunk unatkozni a kovetkezo 20 evben.
    Jon a felmelegedes a madarinfluenza,foldrengesek,tornadok (mint az amcsiknal).A vegere marad ugy kb 100-200 millio ember a 6 milliardbol.Jo szorakozast.
  • plamex
    #62
    én is így gondolom és visszatérve a földrengésekre már fedeztek is fel ilyen szabályszerűséget. Ez pedig a hatványtörvény. Földrengés akkor keletkezik (Pl Szent András törésvonal) amikor két techtonikai földkéreg megcsúszik egymás mellett. Azt figyelték meg hogy kis földrengések nagyon kis időközönként következnek de minnél nagyobb egy földrengés, időben annál ritkább. Pontosan hasonló eloszlás figyelhető meg amikor egy fagyott krumplit a falhoz vágunk. Lesznek apró darabkák nagyon sok, de nagyobb darab kevesebb lesz mint kisebb. És ezenkívül még fraktálos is lesz mivel a közepes krumplidarabkák tartományából ugyanolyannak látszik a rendszer mint a nagyobb méretarányokban.
    Visszatérve a pillangóeffekthez ... Ha a rendszer kritikus állapotban van akkor elég egy homokszem is hogy lavinát indítson el de hogy melyik homokszem lesz az azt nem lehet előrejósolni.
  • kukacos
    #61
    A rezgéses elméleted meg nem értem. Mi köze a pillangó szárnycsapásának per szekundum bármilyen légköri viharral összevethető "rezgéshez"? Valamit nagyon keversz.
  • kukacos
    #60
    "Ilyen kérdést nem is kell feltenni! Ki kérdezett ilyent? Ez teljesen mindegy."

    A cikk kapcsán a káoszelmélettel vett párhuzammal pontosan ezt állítod - legalábbis ha az a káoszelméletet a teória védelmében dobtad be, máshogy nem tudom értelmezni. Ha jól értem a logikádat, az épület súlya ugyanazért tudhat földrengést okozni, mint amiért a pillangó szárnya vihart. Arra mutatok rá, hogy mint a vihar esetében, az épület is csak egyetlen pillangó a milliárdnyi közül, és noha *elméletileg* létezik az összefüggés egy konkrét pillangó és a vihar között, gyakorlatilag ennek semmi jelentősége, mert nem a konkrét perturbáció forrása az érdekes (az általában kideríthetetlen), hanem a rendszer perturbációkra és különböző kezdeti feltételekre adott általános válasza (ami kaotikus).

    Másképp: ha szabadon engedek egy marék lepkét, káoszelmélet ide vagy oda, annak az égvilágon semmi de semmi jósolható befolyása nem lesz az időjárásra. A káoszelmélet az időjárásról mond valamit, nem a lepkékről. Ez az épület is pont olyan, mint egy darab lepke a sok között.

    A káoszelmélet pillangós közhelye nem az elmélet lényege. A kutatók nem azért foglalkoznak vele, mert ez valamiért érdekes volna - épp azt az egyetlen állítást teszi meg, hogy a bonyolult rendszerekről nem tudunk mondani semmit, ami enyhén szólva nem konstruktív. A káoszelméletben ami kutatásra érdemes (nem sok ilyen van), az épp az, hogy úgy tűnik, az ilyen rendszerek is képesek valamilyen (statisztikai) értelemben szabályszerű viselkedést mutatni, és ezekről a szabályokat már érdemes megtalálni.
  • Akuma
    #59
    Sky Citynél bevernéd a fejed, de Taipei 101-nél tényleg lehetne ugrani néhányat, persze utána mehetsz börtönbe jobb esetben, rosszabb esetben pedig összekaparnak a platzról :))
    még rosszabb esetben úgy szétkenődsz a platzon, hogy észre sem vesznek, hogy ott vagy...
  • kukacos
    #58
    Ott a pont :)