daweed

Rejtett földrepedések USA-ban

Két rejtett repedést találtak az USA nyugati partja mellet, amik akár 7.6-os erősségű földrengést is okozhatnak Los Angeles, Orange és San Diego megyékben - jelentették be a tudósok vasárnap.

A katasztrófa esélye kicsi, hiszen a legnagyobb földrengések átlagosan 2100 évenként következnek be a Thirtymile Bank nevű hasadék közelében és 8800 évenként az Oceanside nevű terület partvidékén.

Az viszont előfordulhat, hogy a repedések kisebb és gyakoribb rengéseket okoznak majd, ahogy azt az októberi Geology folyóirat közölte.

A tudósoknak ez még egy új terület, ezért nem tudják biztosan mi is fog történni. Amit megtudnak jósolni az csak annyi, hogy a repedés méretéből ítélve mekkora maximális földrengésre lehet számítani.

A 6.7-es erősségű földrengés 1994-ben Northridge-ben 72 ember halálát okozta és 35 millió dolláros kárt okozott.

A Thirtymile Bank repedés Santa Catalina szigetétől halad délnek, az Oceanside repedés pedig Orange megyéből halad szintén délnek. Mind a kettő eléri San Diego-t és valószínűleg még a mexikói határig is húzódhatnak.

Mindkét repedés ugyanolyan típusú, mint a northridge-i vagy az 1971-es sylmar-i földrengés okozója. Egyik sem látható közvetlenül a tengerfenéken, hanem csak akkor érzékelik őket, mikor rengést okoznak.

A Dél Kaliforniai Földrengés Központ kutatója, Tom Henyey szerint ez az első bizonyíték arra, hogy ilyen repedések vannak ebben a térségben.

Más repedések és hibák, mint például a Newport-Inglewood és a Rose Canyon párhuzamosan egymásra csúszott lemezekből állnak. A mostani repedéseknél viszont a földkéreg darabok úgy csúsztak egymásra, mintha egy rámpára másztak volna fel.

Ezek azért veszélyesebbek, mert földrengésnél nagyobb a rengések függőleges gyorsulása, ami könnyen a magas épületek vesztét okozhatja. Másik probléma, hogy a tenger alatt lévő repedések szökőárt is előidézhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!