215
  • babajaga
    #215
    Épp most nézem az Űrcowboyok-at. Vannak benne valódi űrben készült felvételek. Szemmel láthatóan más a mozgása az űrhajósoknak, mint a stúdióban a szinészeknek. Csakhogy az emberek igen nagy részének a megfigyelőképessége...
  • Anteris
    #214
    ja, bocs, nem figyelmet!
  • Anteris
    #213
    http://www.titnet.hu/TIT
  • [NST]Cifu
    #212
    Tudományos Ismeretterjesztő Társaság
  • dez
    #211
    És ha jól sejtem, a számodra az is csak annak mondja magát, akinek az elmélete irracionális, ergó nyilván baromság... :)
  • babajaga
    #210
    "annak idején tagja voltam a TIT-nek"

    Mi az a TIT ?
  • babajaga
    #209
    "az elméleti fizikusokig),"

    Más az aki az, meg más aki annak mondja magát.
  • babajaga
    #208
    "A 36 évvel ezelőtti küldetést mai szemmel tekintve őskőkori számítógépek szolgálták ki,"

    Miért ír valaki ekkora baromságot? Az 1969-es holdraszállást az akkori legjobb számítógépek szolgálták ki, ilyen hogy mai szemmel nincs!Jellemző hogy a nagyotmondásában még két földi korszakot is egybemos!
  • dez
    #207
    Csak kicsit fura, hogy úgy szídsz másokat (fantasztáktól kezdve az elméleti fizikusokig), hogy te is egy radedli butaságot hordtál itt össze... :) Bocs, de tényleg. Tudod, szálkák meg gerendák, stb. :)
  • Anteris
    #206
    Én annak idején tagja voltam a TIT-nek és módomban állt látni az eredeti Holdon készült színes filmeket - konkrétan a rover-es küldetéseket - és biztosíthatók mindenkit hogy azok hiteles filmek voltak úgy hogy az összes kételkedő birka elmehet a faszba, mert csak magukat égetik.


  • Anteris
    #205
    "Annyit fűznék hozzá, hogy valami csillagász azt mondta, jó távcsővel (teleszkóppal) is lehet látni a leszállás helyét, a zászlót...
    Aki nem hiszi, nézze meg!"

    ja, persze, tökömöt látni azt. Mer a Holdról biztos látni lehetne ha kitűznék itt az udvaron egy törülközőméretű zászlót...
  • babajaga
    #204
    "Véleményünk szerint azért szabályozzák a Hold forgását az idegenek, hogy ne lötyögjön a víz a belsejében"

    Ez ízelítő abból amire előzőleg felhívtam a figyelmet.
  • babajaga
    #203
    http://eh.cx.hu/2001/holdban.html

    Ezt érdemes elovasni az embei hülyeség végtelen!
  • pipaxy
    #202
    Hosszú ideig a tudósok azt hitték, hogy a napállandó értéke mindig ugyanakkora. 1978 óta pontos mérések bizonyítják, hogy a napállandó értéke az év során hónaponként változik.

    A Föld a Nap körül ellipszis pályán kering, ezért a Nap Föld távolság folyamatosan változik, s ez eredményezi a napállandó változását.

    Zseniális! Változik de állandó! Megkülönböztetett farkincarázogatásom!


    Tudod, én ezt írtam: „A napállandó, azaz hogy mennyi energia jön a Napból az nagyon is állandó”
    Te meg úgy próbálsz ellent mondani ennek, hogy mennyi éri el a Földet, holott arról írok mennyi jön ki a Napól. A napállandónak annyi köze van a Földhöz, hogy mivel pont itt vagyunk, a földpálya egy bizonyos, valamiért kitüntetett pontjára vonatkoztatják.
    Elismerem, könnyen félreérthető volt.

    E napállandó egy nagyon picit szokott változni a napfoltok számától és egyéb körülményektől függően, 1-2 wattal fel és le is. De ez csupán ezreléknyi változás, nyugodtan vehető állandónak.
  • pipaxy
    #201
    "A napkitörések, protuberanciák mind erős napszéltevékenység okai"

    Mondjuk fordítva, az erősebb kitörések okozzák az erősebb energiaáramlást.


    A napkitörések folyamán ügye nagy mennyiségű töltött részecske hagyja el a napot, amely a napszélhez képest valóban sokkal energikusabb. Ettől viszont még nem fogja több energia érni Földünket, lévén a töltött részecskék által szállított energia –van napkitörés vagy nincs- elhanyagolható az elektromágneses sugárzás, a fény által szállítottól.
  • [NST]Cifu
    #200
    Na és a Mars vagy Vénusz körül keringű műholdak? Ahol nincs VanAllen-övezet?
  • BiroAndras
    #199
    A légkörről röviden:
    A legegyszerűbben a következőképp lehet számolni (durva közelítés):
    1. nézzük meg a légkör molekuláinak mozgási energia eloszlását. Ez úgy néz ki, hogy a nagyobb energiák felé exponenciálisan csökken az adott energiájú molekulák száma.
    2. A mozgási energia helyzeti energiává alakulhat. Egy molekula annál magasabbra juthat el, minél több a mozgási energiája. Tehát állandó gravitációt feltételezve a légkör sűrűsége (és a légnyomás) exponenciálisan csökken.
    3. Mivel a gravitáció nem állandó, hanem távolságfüggő, kicsit változik a kép. A felszíntől távolodva csökken a gravitáció, így a sűrűség lassabban csökken. A Föld légkörének vastagsága 100km-es nagyságrendű (ugye a fentiekből következően éles határról szó sincs), a Föld sugara meg 6400km, tehát durván állandónak tekinthetjük a gravitációt a légkör szempontjából.
    4. Ahhoz, hogy egy molekula véglegesen elszakadjon a Földtől, pontosan kiszámolható energiát kell gyűjtenie. Az energia eloszlásból meg tudjuk, hogy ez mekkora százaléknak lehet meg, tehát kiszámolható lenne a levegő fogyása. Ez viszont már nem lesz jó szám, mert itt már jelentősek az egyéb folyamatok (napszél, mágneses tér, stb.).

    Világűr:
    Földi mércével mérve üres. A csillagközi térben köbkilométerenként pár atom van csak (ennek, mint gáznak a nyomása nem igazán jelentős...). Van benne még 3K hőmérsékletnek megfelelő hőmérsékleti sugárzás (az ősrobbanás maradványa). Ezen kívül még egy nagy halom egyéb sugárzás is megtalálható benne. A legerősebb talán a neutrínó sugárzás, de annak a kölcsönhatása a többi anyaggal majdnem semmi, így majdnem olyan, mintha ott se lenne.
  • babajaga
    #198
    "Ez esetben folyamatosan működtetni kéne a hajtóműveket"

    Csak a korrigálás idejére kapcsolják be, és a mars és venusz szonda amig odaér nem körpályán mozog.
  • BiroAndras
    #197
    "A műholdak alakja csökkenti a lehetőséget de így is korrigálni kell a helyzetüket állandóan, amelyiknek nem sikerült el is tűnt mint szürke szamár a ködben."

    Izgalmas lenne. Ez esetben folyamatosan működtetni kéne a hajtóműveket, ami meg az üzemanyag gyors elfogyásához vezetne.
    Sőt, a Föld pályáját is befolyásolná ez az erő. A Föld tömege a sugár köbével arányos, a felülete meg a négyzetével. Tehát a gyorsulása kb. 6 milliószor kisebb, mint egy műholdé. Viszont már 4.5 milliárd éve éri a napszél. Szóval a Földnek már nem is kéne a Nap körül keringenie...

    Egyébként elfelejtetted, hogy a napszél folyton változó irányból éri a műholdakat, mivel hogy azok körpályán mozognak. Beleszámolva a Föld keringését is, a hatás átlaga kb. nulla.

    Asszem megtaláltam azt az idézetet, amit a múltkor írtál :

    A mintegy 15-20 kilométeres átmérőjű mágneses buborék tehát egy olyan „mágnesvitorlát”, képez, amely képes befogni a napszél töltött részecskéit, és azok mozgási energiáját elnyelve hajtja előre a szondát. Az eredő tolóerő nem túl nagy, viszont állandóan jelen van, így folyamatosan gyorsulva a szonda összességében mégis tetemes sebességre tehet szert.

    Mivel a napszél sebessége eléri az 1,2-3 millió km/h-t, hajtóereje egy 150 kilogrammos szondát napi 7 millió kilométeres sebességre gyorsíthat (ez tízszerese az űrrepülőgép sebességének). Az már csak hab a tortán, hogy a Naptól távolodva az egyre nagyobb térfogatban szétterülő napszél ereje gyengül, ám ezzel párhuzamosan a buborék (amelynek határfelületét szintén részben maga a napszél alakítja ki) éppen olyan mértékben fújódik fel, így a tolóerő gyakorlatilag változatlan marad. Ez mindaddig érvényes, amíg a napszél teljesen szét nem oszlik a csillagközi térben.


    Itt 15-20 km-es vitorláról van szó ! Ráadásul a z elérhető sebesség van megadva (7 milió km / nap), nem az, hogy mennyi idő alatt éri el a szonda.
    http://www.ujgalaxis.hu/archivum/02szam/ujgx0219.htm

    A napszél tényleges erejéről pontos adatot nem sikerült találnom.
  • Esrohnoil
    #196
    Az ózonpajzs. :D
  • Ackro
    #195
    akkor szerinted mi tartja itt a légkört? egy kurvanagy nájlonszatyor?
  • babajaga
    #194
    Hosszú ideig a tudósok azt hitték, hogy a napállandó értéke mindig ugyanakkora. 1978 óta pontos mérések bizonyítják, hogy a napállandó értéke az év során hónaponként változik.

    A Föld a Nap körül ellipszis pályán kering, ezért a Nap Föld távolság folyamatosan változik, s ez eredményezi a napállandó változását.

    Zseniális! Változik de állandó! Megkülönböztetett farkincarázogatásom!
  • babajaga
    #193
    "Hosszú időn keresztül a tudósok azt gondolták, hogy a Nap által kisugárzott energia állandó."

    Azt gondolták, ma tudják hogy... a google-val meg lehet találni.
  • babajaga
    #192
    Könyörgöm a napból nem teljesen egyenletesen áramlik az energia mert akkor állandóan lenne északifény állandóan lennének mágneses zavarok állandó volna az időjárásra gyakorolt hatása (űridőjárás) napkitörések sem mindig egyforma nagyok.
  • babajaga
    #191
    A zászlót leszúrták és otthagyták. Kb 2 perc múlva beremegett majd egy perc múlva ismét.
  • [NST]Cifu
    #190
    A beremegés nem a napszél miatt volt, hanem mechanikai behatásnak (pl. a rúd leszúrásakor) az eredménye. Ha nekem mutatsz egy olyat, hogy a zászló úgy "beremeg", hogy nincs a közelébe űrhajós, akkor fejet hajtok elötted, de ilyenről én nem tudok (illetve ez esetben a zászlónak szinte folyamatosan remegnie kellene, nem?).
  • babajaga
    #189
    "Ha peedig a gravitáció nem lenne, elillanna a világűrbe"

    Ha gravitáció nem lenne, nem lenne föld sem.
  • babajaga
    #188
    " vákuum sem szívóerő! "

    Nincs a világűrben semmiféle szívóerő, az anyag oda vándorol ahol nagyobb a gravitáció.
  • babajaga
    #187
    "A napkitörések, protuberanciák mind erős napszéltevékenység okai"

    Mondjuk fordítva, az erősebb kitörések okozzák az erősebb energiaáramlást.
  • babajaga
    #186
    "azaz hogy mennyi energia jön a Napból az nagyon is állandó"

    Nem hallottál napkitörésekről azok is állandók, északi fényt is állandóan gerjeszt, az időjárásra is mindig egyforma hatással van?
  • Caro
    #185
    A fotonokra ez igaz, de itt a napszélről volt szó, bár szerintem ennek semmi köze a zászló lobogásához.
    A napkitörések, protuberanciák mind erős napszéltevékenység okai.
    A zászló meg speciálisan merevített volt, mintha a "holdbéli szellő" lengetné.
    Az, hogy többször megremegett sokkal inkább betudható gyenge "szeizmikus aktivitásnak".
    Tehát hogy az űrhajósok ott járkáltak. :)
  • Caro
    #184
    Szerintem ógy érti, hogy maga a szívóhatás a vákuum.
    De ettől még itt maradhat a légkör. Sőt! Pont a két erő egyensúlya tartja itt.
    Mert egyrészt van az, hogy ütköznek egymással a molekulák, ebből van valamekkora nyomás, ami a felülettel leosztva erőt ad.
    "Kifele" mutató erőt!
    A vákuum sem szívóerő! A gáz csak tágulással tud munkát végezni! Az igazából a gáz kiáralmása!
    Másrészt van a gravitáció, ami minden molekulára egyaránt hat, és "befele" mutat.
    Ha a nyomásból származó erő nem lenne, akkor az egész légkör összesűrüsödne a földfelszínre cseppfolyós állapotban...
    Ha peedig a gravitáció nem lenne, elillanna a világűrbe.
  • mrzool
    #183
    Na kész, nekem itt dobta le végleg az agyam a gépszíjat. Szerintem hanyagold a tudomány fórumokat, vagy legalábbis maradj az olvasásuknál, hátha ragad rád vmi...
  • pipaxy
    #182
    Mivel a napból lökésszerűen periódikusan jön az energia ezért volt a berezgés is többszöri.

    Ki ne találj már ilyen hülyeséget! A napállandó, azaz hogy mennyi energia jön a Napból az nagyon is állandó. Még a nevében is benne van.
  • babajaga
    #181
    A zászlót meg azért merevítették ki mert tudták hogy összeesne és nem lehetne látni. Rádióamatőrök tízezrei vették az űrhajósok beszélgetését és az irányt és a távolságot is be lehetett mérni.
  • dez
    #180
    Kiváncsivá tettél. Akkor hogy is értetted?
  • babajaga
    #179
    "És a zászló mitől lobogott?"

    Egyszer nem lobogott mert ki volt merevítve dróttal,csak többször beremegett.Ez pedig a napból kiáramló fotonok és napszél hatása mely a földön a sarki fényt okozza, és az időjárást is befolyásolja.Mivel a holdon nincs légkör nincs ami lefékezze, ezért nagyobb felületet meg tud mozgatni, tervezik űrhajók ún. napvitorlákkal való felszerelését is.Mivel a napból lökésszerűen periódikusan jön az energia ezért volt a berezgés is többszöri.
  • Tetsuo
    #178
    Hát itt mennyi baromságot összehordotok, már!

    A holdraszállás valszeg megtörtént, hiszen ha nem, akkor a ruszkik már kiderítették volna, az tuti.
    A rengeteg rádióamatőr is vett egy csomó üzenetet.
    Az tény h az esemény köré óriási propaganda került.
    Drótkeretes zászló, hamis fotók stb.. de ez minden nagy eseménynél így van ma is.
  • Esrohnoil
    #177
    És a zászló mitől lobogott? :D
  • babajaga
    #176
    Tényleg nem olvastál el sokat a holdon való mozgás az nem súlytalanság hanem a kisebb gravitáció miatti jellegzetesség, és azt felhajtóerővel se lehet utánozni.