Hunter

A Hold héliuma lehetne a jövő energiaforrása

Amerikai tudósok elképzelése szerint ugyanaz a gáz, mellyel a léggömböket fújjuk fel, kitermelhető a Hold felszínéről és a Földre eljuttatva alkalmas lenne a jövő energiaszükségleteinek kielégítésére.

A Holdról származó ásványi minták bőséges hélium-3 mennyiségeket tartalmaznak. A hélium-3 a hélium egy könnyebb, nem radioaktív változata, amit lézerekben, hűtőgépekben valamint a léggömbök felfújásához is használunk. Ez a gáz a Földön viszonylag ritka, a Holdon azonban hatalmas mennyiségekben létezik. A tudósok szerint a holdbéli hélium-3 elektromossággá történő átalakításához szükséges technika 30 éven belül elkészülhet. Az elképzelést az Indiában megtartott Nemzetközi Hold Kutatási és Hasznosítási Konferencián terjesztették elő.

Lawrence Taylor professzor, a Tennessee Egyetem Bolygótudományi Intézetének igazgatója szerint a hélium egy hidrogén izotóp, a deutérium fúziós reakcióban történő egyesítésével "félelmetes mennyiségű energia" válna előállíthatóvá. "A Földhöz viszonyítva a Hold hatalmas hélium-3 mennyiséggel rendelkezik" - mondta Taylor. Elmondása szerint egy űrsiklón elszállítható 25 tonnányi hélium elég lenne az Egyesült Államok egy teljes évnyi elektromos áram ellátásának biztosításához.


Körülbelül 200 millió tonna holdtalaj egy tonna héliumot adna, míg ugyanez a mennyiség a Földön csak 10 kilogrammot eredményezne. Azonban Taylor hozzátette, hogy a hélium-3 energiává alakításához szükséges reaktortechnika még igencsak gyerekcipőben jár, kifejlesztése éveket venne igénybe. "A gond az, hogy nincs olyan reaktor típus, ami hatékonyan dolgozná fel a hélium-3-mat. Jelenleg ez leginkább laboratóriumi körülmények között lehetséges, a kutatási ütemet tekintve pedig még 30 évre lenne szükség a kifejlesztéséhez" - mondta.

A hélium-3 a napszélnek köszönhetően rakódott le a holdfelszínen és úgy nyerhető ki a talajból valamint a kőzetekből, ha azokat 800 Celsius fok fölé hevítik. Taylor beszédében elmondta, hogy az Egyesült Államokban jelenleg a nem kőolaj alapú energia tervezetek számára képtelenség finanszírozást nyerni, miközben 2050-re a kőolajszármazékok, mint a szén, az olaj és a földgáz kimerülhetnek. "Nem gondolkozunk eléggé előre. Ha elkötelezzük magunkat a Hold mellett és megvan a szükséges pénz, akkor egész gyorsan megoldható lenne a tervezet. Ha a források folyamatosan rendelkezésre állnának, akkor 10 éven belül el lehetne indítani egy ilyen reaktort" - mondta.


A Hold tízszer több energiát tárol hélium-3 formájában, mint a Föld az összes kőolajszármazékában. A tudósok szerint a hélium-3 reaktor a radioaktivitás tekintetében biztonságos, akár bármelyik nagyváros szívében is fel lehetne építeni. "Ez nem csupán tudományos fantasztikum" - mondta Dr. David Lawrence, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium bolygótudósa, aki maga is a hélium-3 biztonságossága és jövőbeli hasznosíthatósága mellett tört pálcát. "Hatalmas hélium-3 tárolók vannak a Holdon. Az elképzelés megszületett, most már az a kérdés honnan szerezhetnénk támogatást a megvalósításhoz, mivel ha az emberek elszánnák magukat a megvalósításra, akkor nem kétséges a keresztülvihetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #38
    Nade étolaj is van ám... a dízel jól megy vele, csak nem lehet literjére 200 Ft adót tenni, mert akkor még az ásványi olcsóbb. Még néhány évig.
  • Epikurosz #37
    A civilizációnk nem függ az olajtól.
    Lenne kis átrendeződés, talán háborúk is, de menne tovább az élet.
  • csimmasz #36
    Sajnos egyre égetőbb kérdés.
    Szerintem a civilizácionk egy hajszálon függ,és ez az olaj.
    Ha valami agyatlan a közelkeleten ellehetetlenítené a kitermelést(most mindegy miért)akkor a máshol fellelhető készletek nem hinném hogy elég lenne az egész világnak.
    Megkockáztatom egy 3.világháboru is kitörhetne ahol amerika nem biztos hogy európával nagy haverok maradnának.

    Elképzelte már valaki mi lenne olaj nélkül?Anarhia!
  • Yossarian #35
    "Hogy 10 éven belül lenne tiszta, csaknem korlátlan energiaforrás? Nos egyenlőre ez nem ennyire égető kérdés a döntéshozók szerint..."

    Gondolom ma még azok az érdekcsoportok erősebbek, akik lassítani tudják az ilyen kezdeményezéseket.
  • HUmanEmber41st #34
    aha
  • [NST]Cifu #33
    A Manhattan- vagy az Apollo-program egyfajta tudományos eröltetett menet volt, és az első és legfontosabb tényleg a pénz volt. Biztosították a korlátlan anyagi, technikai és nem utolsó sorban a humán forrásokat, bármi áron.

    Lenne-e működő, elektromos áramot biztosító fúziós reaktor 10 éven belül, ha itt is biztosítanák mindezeket? A válasz az, hogy valószinüleg igen. Csakhogy ez olyan iszonyatos költségeket jelentene (most a hasamra csapok: évi 20-30 milliárd € körüli összeg), amit a politikusok, illetve az esetleges gazdasági befektetők nem tartanának arányosnak a várható eredményekkel.
    Hogy 10 éven belül lenne tiszta, csaknem korlátlan energiaforrás? Nos egyenlőre ez nem ennyire égető kérdés a döntéshozók szerint...
  • HUmanEmber41st #32
    Ha Amerika és az EU összedobná a pénzeket akkor már 5 év múlva kész is lenne a fúziós reaktor??? Nehogy már csak pénz kérdés legyen.. van ott még valami más feladat is nem?? (pl amiért erőművet építenek..)Energiatermelés nem? Ez, ha jól emlékszem a cikkre még nincs igazán megoldva..
  • [NST]Cifu #31
    A H-H (és D-D) fúzió begyújtási hőmérséklete többszáz millió celsius fok (a csillagok belsejében kevesebb, mert ott ugye gigászi nyomás alatt van), a D-T fúzió begyújtási hőmérséklete "mindössze" 50 millió fok, ezért is ezt választották pl. az ITER-hez, mert még ezt elérni sem könnyű, de ez azért mégis reálisan, hátránya, hogy a Tricium radioaktív anyag, felezési ideje 12.3 év, és ráadásul nem is olyan olcsó és könnyen hozzáférhető (természetben nem található, csak fissziós reaktorokban gyártható), mint a Deutérium (amit a tengervízből szinte korlátlanul ki lehet nyerni).
    A He3-D fúzió begyújtási hőmérséklete szintén alacsony (valami 70 millió fok körül van), de további előnye, hogy a reakcióban nem keletkezik szabad neutron, tehát ez a legkönnyebben elérhető valóban tiszta reakció.
  • Kensin #30
    Hát én ezen magas színvonalú hozzászólásommal azt szerettem volna jelezni, hogy lehet, hogy ezt hasznosan fel lehet használni, de a felső körökben mozgó barmok úgyis el fogják *-ni.
  • FtranX #29
    Az rendben van, hogy a He3-Deutérium fúzióból jobb hatásfokkal lehet energiát nyerni, mint a H-H fúzióból, de sztem érdemes lenne összehasonlítani a költségeket is. A "bányásszunk héliumot a Holdon és hozzuk haza"-project nyilvánvalóan több nagyságrenddel drágább lenne, mint amibe a H-fúziós technológia kifejlesztése kerül(ni fog).