Hunter

Két, szabad szemmel is látható üstökös érkezik

A szabad szemmel is észlelhető üstökösök igazán élvezetes látványt tudnak nyújtani, különösen az igazán fényes példányok. Átlagosan kétévente szelik át az égboltot az ilyen üstökösök.

Mindazonáltal a legtöbb üstökös vagy túl halvány, vagy a Földről szemlélve túl közel halad el a Naphoz, ezért még a tapasztalt észlelők számára is távcső szükséges felfedezésükhöz. Az is igen ritka, hogy két, viszonylag fényes, szabad szemmel látható üstökös jelenjen meg egy időben, azonban áprilisban és májusban bekövetkezik egy ilyen esemény, amikor a C/2001 Q4 (NEAT) és a C/2002 T7 (LINEAR) tűnik fel az égbolton.

Az őket felfedező robotteleszkópok után elnevezett két üstökös egyike sem különösebben heves természetű. Amikor 2001. augusztus 28-án felfedezték a NEAT üstököst, az a 20-as magnitúdón "ragyogott", ami közel négyszázezerszer halványabb a leghalványabb szabad szemmel látható csillagnál. A magnitúdó értéke annál nagyobb, minél halványabb egy égitest. Az előrejelzések azonban azt sugallják, hogy a NEAT 1-es vagy 2-es magnitúdóra fényesedhet április végére, és ezt az értéket megőrizheti május közepéig, így akár a városi közvilágítás mellett is látható lehet. A települések fényeitől távol elvileg egészen június végéig nyomon követhető lesz a NEAT.


A C/2002 T7 (LINEAR) üstökös egy év eleji felvételen

A jelenleg a Nap közelében haladó második fényes üstökös a LINEAR, melynek felfedezését 2002. október 29-én jelentették be. A tapasztalt megfigyelők számára már március közepén láthatóvá válhat, amikor fényessége eléri a 6-os magnitúdót. Egy 7-es magnitúdójú csillag már szabad szemmel is látható a sötét égbolton, egy üstököst azonban nehezebb felfedezni, mivel fénye jobban eloszlik, mint egy koncentrált csillagszerű pont, és közelebb esik a horizonthoz, ami tovább halványítja a fényét. A LINEAR üstökös a Halak csillagképben tartózkodik, egészen közel a Naphoz, ezért a megfigyelőknek jó néhány hetet kell még várniuk az első tiszta észlelésig.

Fényességük csúcspontját nem könnyű megjósolni, mivel mindkét üstökös nemrég löködött ki az Oort-felhőből, a Napot övező, messze a Plútó pályája mögött elnyúló gömbölyű üstökös-tárolóból, és most teszik első látogatásukat a belső Naprendszerben. "Az üstökösök rengeteg váratlan dolgot produkálhatnak" - mondta Dan Green a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza.


A C/2001 Q4 (NEAT) májusban lesz legközelebb a Földhöz

Mindkét üstökös kihívást jelent az amatőr csillagászok számára, mivel fényességük tetőpontján a Földről nézve viszonylag közel lesznek a Naphoz. Ennek eredményeként vagy a nyugati égbolton találhatjuk meg őket nem sokkal napnyugta után, vagy a keletin kevéssel napkelte előtt. Persze mindenképpen előnyben lesznek azok, akik távcsővel kezdenek hozzá a kereséshez. Ha megtalálták a homályosan ragyogó kómát, azaz tudják hova kell nézni, akkor már szabad szemmel is követhetővé válik az üstökös. "Egy jó megfigyelő hely kell, alacsony horizonttal, kevés városi fénnyel és tiszta égbolttal. Egyik üstököst sem lesz egyszerű kiszúrni, különösen a városokból. A legcélszerűbb lesz részt venni egy nyilvános észlelésen a helyi csillagvizsgálóban vagy a csillagász klubban, ahol számíthatunk a tapasztalt megfigyelők segítségére" - tanácsolja Green.

A déli féltekén jobb rálátás nyílik a NEAT üstökösre, legalábbis áprilisban, azonban fokozatosan halad északi irányba és május elejére már számunkra is kedvező pozícióba kerül. A NEAT napnyugta után tűnik fel az égbolton, májusban a Nagy Kutya csillagképből áthalad a Rákon, és a hónap végére eléri a Nagy Medvét. A Földhöz május 7-én kerül a legközelebb, 48 millió kilométeres távolságba. Számunkra a leglátványosabb arcát valószínűleg május 12. és 16. között mutatja meg, amikor az üstökös egy vonalban lesz négy fényes bolygóval (Vénusz, Mars, Szaturnusz és Jupiter).

A LINEAR az északi féltekén április végén, május elején lesz észlelhető napkelte előtt, ezután eltűnik a Nap ragyogásában és csak május lesz újra megfigyelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Nekem is van egy kövem az Andromédából. Eladom $9000-ért, kell?
  • LittleL #13
    Amerikában van egy pasas aki meteorit kőzeteket gyűjt.
    Bóklászik a sivatagban egy fémdetektorral, meg vitorlás repüéőről kémleli a földet.

    Épp a forgatás alatt is talált egy szép 6 kilós darabot.
    csak egy kicsit kellett ásnia.
    És azt mondta, megér vagy 10 000 dollárt.
    A meteorit csúcsa lehetett, mert látszott ahogy a léfkörben megdeformálódott.

    Na én megyek is már Amerikába meteoritot szedni Csááá.
  • Anteris #12
    feltéva ha nem vagy szemüveges. ott van a címben, hogy "két _szabad_ szemmel.." úgyebár!
  • AtisH #8
    És majd a vizbű nyerjük ki a zoxigént.
  • Morgoth #6
    Pas te normális vagy?????
    Nem ugrik, szépen leszáll a mcdrivba és rendel maganák 800 000 000 000 000 BIG BIG Big Mac-et, + egy kávét!! :D
  • ÁjjLe BoBBi #5
    reméljük.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    az nem is ez vót !

    de ugye az "érkezik" az nem azt takarja hogy beugrik 1 kávéra
  • Shadow_THH #3
    majd erről is irnak hogy majdnem riadót kellett fujni miatta mint az előző üstökös cikknél :D