Hunter

Elkészült a bizalomszérum

Svájci kutatók egy oxitocin-készítménnyel végeztek kísérleteket. Az eredmények azt tükrözik, hogy a szer képes megnövelni az emberek bizalmát egy másik iránt, ami nagy segítséget jelenthet az autizmussal küzdőknek, ugyanakkor vissza is lehet élni vele, példaként a politikusokat hozták fel.

Az oxitocin az agy az érzelmekért is felelős hipotalamusz területén képződik, de szerephez jut az agy más, érzelmi és társadalmi viselkedéssel kapcsolatos területein is, mint például az amigdala. A Zürichi Egyetem kutatói miután az állatokon elvégzett kísérletek bebizonyították az oxitocin és az egymáshoz való kötődések kapcsolatát, 58 embert hívtak meg egy bizalomtesztre.

A tanulmány a pénz irányából közelítette meg a kérdést. A résztvevők egy olyan játékot játszottak, ahol befektetők és megbízottak csoportjára bontották szét őket. A befektetők hitelt kaptak és választaniuk kellett, mennyi pénzeszközt adnak át a hozzájuk társított megbízottaknak, hogy a nevükben különböző befektetési ügyletekben járjanak el.

A két csoport tagjai egy orrspray formájában kapták meg a szert - természetesen az egyik csak placebót kapott, azaz semmilyen hatóanyagot nem tartalmazott a spray. A 29 befektetőből az a 13 fő, aki oxitocint kapott, maximális bizalmat tanúsított a megbízott iránt, és igen komoly befektetéseket eszközölt. A szer a megbízottak viselkedését nem változtatta meg. A kutatók megpróbálták a megbízottakat egy számítógéppel helyettesíteni, ekkor azonban az oxitocin hatása nem jelentkezett a befektetőkön.

A dr. Ernest Fehr által vezetett kutatók szerint ez arra utal, hogy vegyület elősegíti a társadalmi kölcsönhatásokat. Állítólag nem csupán egyszerűen arra ösztönzi az embereket, hogy vállaljanak nagyobb kockázatot, de úgy tűnik, a szer eltompítja a becsapástól való félelem érzetét is. A kutatók úgy vélik, felfedezésük segíthet a társadalmi helyzetektől való tartós félelmen és annak elkerülésén alapuló fóbiában és az autizmusban szenvedőknek.

Ugyanakkor a fentiekből adódóan a szert olyanok is használhatják, akiknek fontos az emberek bizalmának megnyerése, figyelmeztetnek a szakértők. Ilyenek például a politikusok - akadt aki felvetette, hogy a szavazatok gyarapodása érdekében a választási beszédeken összegyűlt tömegeket bőségesen megszórhatják oxitocinnal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #54
    "Mindenki döntse el mit akar. Mindekit azt csinál amit akar, ha ezzel másnak nem árt."

    Ha mindenki azt csinál amit akar egy országban akkor anarchia lesz és az senkinek se jó.Pld azt mondja valaki én nem dolgozom, akkor más tartsa el?
  • babajaga #53
    "29 befektetőből az a 13 fő, aki oxitocint kapott, maximális bizalmat tanúsított a megbízott iránt, és igen komoly befektetéseket eszközölt. A szer a megbízottak"

    Van aki szérum nélkül is maximális bizalmat tanúsít, ezek a szélhámosok áldozatai.
  • mrzed001 #52
    Hát, igyekszem :)
  • LowEnd #51
    tahofil... ez jó... :)
  • mrzed001 #50
    "a tanár és a pedoifil között" te tahofil :))
    Tanát =\= pedagógus, SŐT !!
  • LowEnd #49
    Mi a különbség a pedagógus és a pedofil között?

    (a pedofil SZERETI a gyerekeket)
  • mrzed001 #48
    Bizony, a pedagógusok. Erről SQJ tudna mesélni (óviból-suliba kerülve 1 év után a kölykök erőteljes "romláson" mennek keresztül)
    A probléma ezzel az, hogy az megy tanárnak, aki túl hülye máshoz.
    Egy szaktanárom kedvenc mondása volt: "Az megy tanítani, aki túl hülye ahhoz, hogy a szakmájában elhelyezkedjen"
    És ez egyre jobban igaz kezd lenni. Ezért a bérért+megbecsülésért én se mennék tanárnak.
    Ami a nevelést illeti: mennyit is van otthon ébren az a gyerek (amikor éppen nem TV-t néznek, vagy más elfoglaltsága van), talán 2-3 óra?
    A tanárokra 30-32 gyerek jut, nem tudnak egyessével foglalkozni minddel (nem is akarnak)
    Ellenben az osztálytársakkal napi 6-8 órát töltenek el, és nekik van a legnagyobb befolyásuk a gyerekre
  • Csacsis #47
    Ezzel az a probléma, hogy ha a szülő nem nevel (mert mondjuk dolgozik mint állat egész nap) akkor tényleg az iskola a mérvadó a nevelésben. De mivel ma már ott tartunk hogy a diáksereg egy jó része semmibeveszi a suli fegyelmet (hála a kedves jogvédő "jajnebántsukagyereket meg neisadjunkneki rosz jegyet mert akkor majd bőgni fog és rosszúlesik neki meg különben is a széltől is ovjuk" elmebeteg fejeseknek) és csak a diáktársaktól "nevelkedik" Na most tudjuk milyen lesz egy ember ha nincs megnevelve. Vissza kéne adni a jogot a tanároknak, és rendesen meg is kéne őket fizetni hogy IGAZI PEDAGÓGUSOK!!!! tanítsanak. Ma sajnos ahogy hallom a tanárok 3/4-ed része nem hogy pedagógusnak, de TANÁRNAK sem jó. ÉS furcsa mód egyre nő a JÓ magántanári létszám akik tényleg tudnak oktatni. Bár szerintem ez nem véletlen.
  • mrzed001 #46
    A gyerekeket nem a szülők, hanem az iskola (nem a tanárok, az többiek) nevelik. Rossz társaság, és neki annyi. Ezeknek akarsz te drogot adni?
    Megszerezni úgyis megfogják, mint ahogy az alkohollal sincs gond (ad egy 100-ast egy felnőtt homeless-nek, és már hozza is neki a cumót)
  • Capra Ibex #45
    Ja és hogy mi a "menő" a gyerekeknek az nem az alkohol, cigi, drogok hibája. (Legalizálással kordában lehetne tartani, hogy mihez jut hozzá a gyerek)

    A felelősség sokkal inkább a társadalomé, szülőé, amit akarsz...