Hunter

Az ember gondolataiban olvas az agychip

A 25 éves, Egyesült Államokbeli Matthew Nagle az első, aki élvezheti a gondolatai olvasására képes agychip előnyeit. Nagle pusztán gondolatai segítségével képes mindennapi eszközeit vezérelni.

A fiatalember 2001-ben egy késelés következtében nyaktól lefelé lebénult, élete hátralevő részére tolókocsiba kényszerülve. A gondolatolvasó chip egy számítógéppel áll kapcsolatban, ami értelmezi az agy által küldött jeleket. A technikának és otthona eszközeihez kapcsolódó szoftvernek köszönhetően gondolatával ki- vagy bekapcsolhatja a televízió készüléket, csatornát válthat és állíthatja a hangerőt.

A tudósok már jó ideje dolgoznak egy olyan mód kifejlesztésén, amivel a lebénult emberek kizárólag agyuk alkalmazásával irányíthatják eszközeiket. Korábban már mi is beszámoltunk olyan tanulmányról, melyben majmok agyukba ültetett elektródákkal képesek voltak egy számítógép irányítására. Nemrégiben négy embernek - közülük két részleges bénulással küzdőnek - egy 64 elektródával ellátott sisak alkalmazásával sikerült egy számítógépes kurzor mozgatása.A nyaktól lefelé béna
Matthew Nagle az első "szerencsés"
Nagle implantátuma, az úgynevezett BrainGate közel 100 hajszálvékony elektródát tartalmaz, melyeket egy milliméter mélyre ültettek be agyának a mozgást irányító kéreg részébe. Az információt vezetékek jutatják el egy számítógéphez, ami elemzi a jeleket. A jelek ezután kurzormozgássá alakulnak át, alternatív módot nyújtva a felhasználónak különböző eszközök gondolat útján történő irányítására.

John Donoghue professzor, a Brown Egyetem agytudományi szakértője egyike a Cyberkinetics által előállított eszköz mögött álló tudósoknak. "A számítógép képernyő alapvetően egy televízió távirányító panel. Annak érdekében, hogy kiválasszon egy gombot, csupán a kurzort kell egy-egy ikonra mozgatni" - magyarázta a professzor. Nagle gondolatai segítségével képes egy robotkar mozgatására is, amivel kisebb tárgyakat tud felvenni és ide-oda helyezni. Donoghue professzor reméli, hogy az ehhez hasonló beültetések a jövőben lehetővé teszik a lebénult emberek számára végtagjaik újbóli használatát.

A hosszú távú cél egy mobiltelefon méretű csomag kialakítása, ami akkukkal működik, és elektromosan stimulálja a beteg saját izmait. Ez azonban nem lesz könnyű. Azok az egyszerű mozdulatok, amit mi teljesen természetesnek veszünk valójában összetett elektromos jelekből tevődnek össze, melyeket igen nehéz helyettesíteni, nyilatkozott Dr. Richard Apps, a brit Bristol Egyetem neurofiziológusa a BBC News-nak. Neuronok milliói vesznek részt a mozgás végrehajtásában. Az agychip csupán parányi töredéküket kocogtatja meg, azt azonban Apps is elismeri, hogy az eddigi eredmények rendkívül izgalmasak.


"Egészen figyelemre méltó. Olyan új szintre emelték a kutatást, amit tisztán kamatoztathat egy beteg, aki máskülönben képtelen lenne a mozgásra. Úgy tűnik egy döntő fontosságú lépést tettek, talán a legfontosabbat a kézmozgások visszanyerése felé" - mondta Apps. "Egy tárgy megfogása hatalmas előrelépést jelent."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ÁRIKA #39
  mit gondolok?
 • Mihail #38
  ezt a fickó még csak csak vohgy megértem, de azok a kik nem handicappesek minek ültetnek be implantátumokat, mint az a fószer frei dossziéban, néztem a honlapját, már a 3. műtétre készül,az is most kapja az agyába, ez beteg
 • atlagember #37
  A cikk címe félrevezető. A chip nem olvas a gondolatainkban, még szerencsére, de ettől mentsen meg minket az isten, mert nem akarok olyan világot, ahol már a gondolataim sem lehetnek titkosak.
 • Sir Quno Jedi #36
  A lényeg, hogy ma is van technológia, ami oda irányítja a kurzort, ahova szemünk fókuszál és pislogásra klikkel, ezzel meg megoldható lenne, hogy a gépelést (és a hülye pislogást) kiváltsuk és innen lényegesen hatékonyabban tundék dolgozni végre !!!
 • Fityfirity #35
  Amíg azt se tudjuk, hogy egy betűt hogyan tárolunk az agyban (és ezt még nem tudjuk) addíg képekről ne is beszéljümk.
  => marad: fps + monitor
 • plamex #34
  "én maradok a jó kis fps-eknél, meg a monitoromnál:)"
  szerintem mouse arra gondolt hogy a kép az alapból az agyadban jelenik meg mintha álmodnál valahogy úgy mint a mátrixban.
 • plamex #33
  Szerintem sokan félnének egy ilen technológiától ...
 • plamex #32
  ja ... vagy gondolok egy zenére és megszólal ...
  vagy elképzelek egy tájat és megjelenik a monitoron ... az már durva lenne ...
 • Fityfirity #31
  Azért mert mozgatni tudok vele robotkarokat ez még messze nem olvas a gondolatokban. Ilyen alapon a kutya is gondolkodik, na meg persze az összes állat.
  Az lesz nagy szám, ha pl arra gondolok, hogy 1+1 és a gép kiírja, hogy 1+1=2.
  De ez még szerintem messze van.
 • Killgore #30
  És mennyi kábel lóg ki a szivar fejéből? Nyaktól lefelé béna, és akkor még felül meg a kábelköteg rántja hátra a fejét?:D Elég kötött lehet a mozgása neki, bár le van bénulva szinte 100%-ig, akkor mindegy. de mondjuk, tök jó lenne egy ilyen, meg minden, de azzal nem tudnánk úgy mozogni, mint azelőtt. sazóval én maradok a jó kis fps-eknél, meg a monitoromnál:)