Hunter

Az agy korlátai

Legközelebb, ha vezetés közben a rádiót babráljuk, beszélünk a mobiltelefonunkon, miközben egy útjelző tábla tűnik a szemünkbe, amivel eddig egy előttünk lavírozó biciklist figyeltünk, akkor jobb, ha megpróbálunk egy feladatra összpontosítani.

Az emberi agyat tanulmányozó tudósok rájöttek miért követünk el hibákat, amikor túl sok dolgot próbálunk elvégezni egy időben. A pszichológusok által alkalmazott figyelmi villanás olyan kifejezés, amit arra a képességünkre használnak, mellyel tudatában vagyunk egy eseménynek vagy objektumnak akkor is, ha közben egy másik vizuális eseményre figyelünk. A kérdés, mi zajlik le az agyban a figyelmi villanás alatt? Ezt szerette volna megtudni Rene Marois, a Vanderbilt Egyetem pszichológusa.

Marois és csapata 20 jelentkező agytevékenységét kísérte figyelemmel MRI-n, miközben képi információk özönével árasztották el őket. A kutatók a levetített felvételek közé belekeverték egy arc képét és egy, a tucatnyi váltakozó külső és belső helyszíntől teljesen eltérő képet. Az eltérő képet fél másodpercig mutatták közvetlenül az arcról készült felvétel után. Marois megfigyelte, hogy a kísérleti alanyok csupán a látottak egy részét tudták visszaidézni. Sokan hagyták ki az eltérő képet, mintha pislogtak volna közben, mivel az arcra fordították a figyelmet, melyre előre felhívták a figyelmüket. Azoknál az alanyoknál, akik észlelték az eltérő képet az agy komplex gondolkozásért felelős homloklebenye működésbe lépett, miközben a vizuális kéreg minden esetben aktív volt, akkor is, ha az alany nem emlékezett az eltérő képen szereplő látványára. Más szavakkal, ha látunk valamit, azt nem feltétlenül dolgozzuk fel.

"Ha egy vizuális objektumot vagy egy eseményt szemlélünk, valójában akár fél vagy egy egész másodpercig is el kell időznünk rajta, mivel miközben agyunk egy bizonyos vizuális esemény feldolgozásával van elfoglalva nem feltétlenül fog egy másikat is feldolgozni." Tehát az emberi agynak vannak korlátai, különösen egy olyan világban, ami folyamatosan bombázza ingerekkel.


Rene Marois
"Annak ellenére, hogy agyunkat elképesztő feldolgozó képességéért gyakran rendkívül kifinomult párhuzamos feldolgozásra alkalmas számítógépként dicsérjük, ez nem igazán fedi a valóságot" - magyarázta Marois. "Agyunk igen szerény korlátokkal rendelkezik. Még akkor is, ha bizonyítékok vannak arra, hogy képes információk sokaságát párhuzamosan feldolgozni, ott vannak a feldolgozási útszűkületek, melyek korlátozzák azt, amire valóban figyelmesek leszünk és az ellenük való cselekvést. Jó példa erre a vezetés, ahol ha valami megragadja látómezőnk figyelmét, akkor kisebb az esélyünk felfedezni az ugyanabban a látómezőben történő más történéseket, különösen, ha azok fél másodpercnél gyorsabban zajlanak le, ami komoly következménnyel is járhat."

A multitaszkosok számára itt egy figyelmeztetés: "Ha nem kellően gyakorlottak ebben az egyidejű végrehajtásban, akkor azt könnyen visszaüthet. Bármikor, ha két figyelmet igénylő feladatba bocsátkoznak, az egyik felé egészen biztos, hogy kevesebb figyelem fog irányulni" - összegzett Marois.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SwITcHMaN #31
    Én is tudós leszek. Ezt már sok ideje sejtettem, de mostmár biztos vagyok benne. Majd olvashattok rólam is nemsokára, ugyanitt :-)

    Tudom is mi lesz az első témám. "Miért nem tudunk futni mégegyszer, miközben egyszer már futunk?"
  • Tetsuo #30
    Vagy fekszik egy amerikai boncasztalon.. :)
  • Maci1 #29
    Plusz olvastak fel neki valami kozkazdasagi baromsagot es persze hibatlanul vissza tudta mondani. A muki tudott valamit, 8 dologra egyszerre koncentralni de mar jo ideje nem hallatott magarol szerintem mostanra egy amerikai kutatokozpont igazgatoja!:))
  • Tetsuo #27
    :)
    Én is attól félek (még nincs jogsim), ha előszőr vezetek az lesz az uccsó, mer' asszem több életem van..
  • aDannyBoy #25
    Volt régebben egy olyan hír, hogy aki sokat gta3-azott, az legalább 6 mozgó objektumra tudott odafigyelni, míg aki soha nem játszott hasonló játékokkal sem, az csak 3-ra. Tehát játékra fel :)

    Én sokat NFSeztem..stb és mikor vezetni kezdtem anno, akkor nem ment az elején sem olyan rosszul :) Volt pár fogás, amit el lehetett lesni :P
  • valaé valaé ná #24
    Ja kérem, ez még az v1.0 szoftver.
  • Tetsuo #20
    Vagy memo implantokat.
  • Mice #17
    hát tudod, azért inkább a korlátozott felfogóképesség:) kicsit vicces lenne ha a barátnőm úgy nézelődne mint a kicsi szinváltós izé
  • Mice #15
    engem ez annyira nem foglalkoztat mert a vezetés és duma szerintem összeköthető

    inkább arra találjanak írt, hogy hogyan gondolkodjak egy idegen nyelvű mail szövegén, gépeljem azt és még közben a winamp menete mellett figyeljek/válaszoljak a tesókám blablajára, hogy mi történt vele a suliban

    valahogyan a gondolkozós gépelés és a totál másról beszélés kevésbé műxik multittaskban.
  • Mice #14
    azért mert bár a sztereo image-et meg tudják csinálni a grafkarit, de azt már nem, hogy lerendereljen egy tükröt és az agyunk a tükörben addig a másik képet is olvassa:)