Hunter

Kezdetét veszi a gondolati irányítás emberi kísérlete

Az újesztendőben kezdetüket veszik egy eszköz emberi kísérletei, ami kvadriplégiás, azaz négy végtag bénulásával sújtott betegek számára egérirányítást és számítógépes hozzáférést biztosít, jelentették be a kutatók a Nanotudományi Társaság éves ülésén, New Orleans-ban.

A tanulmány, ami a főemlősökkel végzett kísérletek sikerére épül, felméri a Braingate nevű eszköz hatékonyságát és biztonságosságát öt, súlyos gerincsérüléssel küzdő paciens esetében. "Célunk egy új életminőség biztosítása a lebénult emberek számára" - mondta John Donoghue, a technikát kifejlesztő cég, az amerikai CíberKinetics tudományos vezetője.

Számos mozgásképtelen páciens még mindig képes a mozgáshoz szükséges agyhullámok előállítására. A Braingate felismeri ezeket az impulzusokat és mozgássá alakítja a számítógép monitorán. Az eszközzel ellátott majmoknak már sikerült mozgatniuk egy kurzort egy képernyőn, tette hozzá Donoghue. "Izgalmas téma, a tudományos fantasztikum tudományos valósággá válik" - mondta Douglas Weber, a kanadai Alberta Egyetem kutatója. Végeredményként hasonló módszerrel robotkarok és kerekes székek irányítása is lehetővé válhat.

A Braingate két egymáshoz kapcsolt részből tevődik össze. Egy parányi chipet ültetnek az agyba a sejt tevékenység rögzítésére, míg egy külső processzor alakítja ezeket a jeleket számítógépes utasításokká. A chip kisebb egy aszpirinnál és 100 elektródát tartalmaz, melyek mindegyike vékonyabb egy emberi hajszálnál. A tapasztalatok szerint a majom agyakban akár két évig is működik és könnyedén eltávolítható, illetve cserélhető.

A processzor PC méretű. A jövőbeli prototípusok kisebbek és vezeték nélküliek lesznek, mondta Donoghue. A kísérletet 2004-re időzítették, ami elsősorban az illetékes minisztérium jóváhagyásától függ. Az ehhez hasonló eszközök segítséget nyújthatnak az agyvérzéstől és idegi rendellenességektől szenvedő betegeknek.

"Korlátlan lehetőségek tárházát kínálja" - fejezte ki egyetértését Mohammad Mojarradi, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa, az agy-számítógép interfészek szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SnatcH ala HSZ #20
  ezt már több ezer éve használják offline a dzsedik
 • Devla #18
  Ilyet csak a beszedfelismero rendszernel kell. Ez elvileg minimalis "erolkodessel" mukodtetheto. Vagy netalantan folyamatosan az elore szora koncentralsz mikozben kinyujtod a kezed?
 • [HUN]PAStheLoD #17
  azért 1 valamit nem értek :)

  ha azt gondolja a páciens hogy "kattincsunk a sajátgépre" abba hol a mozgató agy hullám? :)))

  vagy erőlködni kell hogy "fel fel balra oh bazze visszább.. azaz jobbra"
 • Csóka #9
  És jön a Microsoft, feltelepít vmit, aztán hirtelen kékhalál... :))
 • Reggel #7
  Már látom előre, ahogy az ember agyából is egy RS232 port lóg ki. LOL
 • Cat #6
  azt nem nagyon kell irányítani...
 • Darth Sith #3
  ez kirr.
 • Gabest #2
  Hm, én azért nem szeretném ha valami hacker egyszercsak a notebookjával a szomszédból a gondolataimat olvasgatná.
 • IrkaBirka #1
  YESSS