Hunter

Újraalkotják a robotok az emberi beszédet

Bemutatták Japánban az első olyan robotot, ami a beszéd utánzásához az emberekéhez hasonló hangképző szerveket használ, mint az artikuláláshoz elengedhetetlen nyelv, gége és ajkak.

A Waseda Egyetem Waseda Talker 4, röviden WT-4 robotja mélyebb betekintést nyújthat a tudósoknak, hogyan írányítja az agy a kommunikációt, valamint új módszerekhez és kommunikációs eszközökhöz vezethet el azok számára, akik nem képesek a beszédre. Léteznek olyan humanoid robotok is, melyek mesterséges tüdővel és hangszálakkal vannak ellátva, azonban a WT-4 túlmutat ezeken: nem csupán a fenti két dolgot egyesíti magában, de van gépesített nyelve, szájpadlása, ajka és foga, mely mind hozzájárul az artikuláláshoz.

A robot pillanatnyilag a japán ábécét és 50 különböző szótagot képes kimondani. Előbbi öt magánhangzóból és tizenöt mássalhangzóból áll, és aki már próbálkozott a nyelv elsajátításával, az tanúsíthatja, hogy kimondásuk nem is olyan könnyű feladat. A hangképző szerveket közös munkára bírni egyáltalán nem egyszerű, sőt kifejezetten időigényes feladat, mivel minden szervnek eltérő a mozgástartománya. A tüdő például csak egy szabadságfokú: a levegőt a torok felé préseli, a nyelv ezzel szemben hét szabadságfokú.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az emberek agyukra hagyatkoznak a rendszer összehangolását illetően. A Waseda Egyetem robotja egy számítógépes modellen alapul, ami meghatározza minden egyes szerv működéshez szükséges paramétert, hogy együtt szavakat tudjanak alkotni. A modell egy hallás visszajelző rendszerbe is be van kapcsolva, mellyel a robot utánozza az emberi hangot. Miután valaki belemond egy szót a géphez csatlakoztatott mikrofonba, egy, a modellen alapuló szoftver elemzi a hangot, majd beállítja a nyelv, az ajkak, a fogak, a szájpadlás és a hangszálak mozgási paramétereit.

A kutatók az ember által kimondott szavakat a gép általi utánzással összevetve tovább finomíthatják a rendszert, valamint megfigyelhetik, hogyan befolyásolják a hangképző szervek változásai a végeredményt, például a hangmagasság módosulását a hangszálak feszességének függvényében. Ha sikerül tökéletesíteni, akkor a rendszer olyan számítógépes eszközöknél is alkalmazhatóvá válik, melyek a vokális képességekkel nem rendelkezők helyett beszélnek.

Letölthető videók:
  • 1. videó (aiueo)
  • 2. videó (sasisuseso)
  • 3 .videó (papipupepo)
  • 4. videó (mimika)
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Tetsuo #31
      Még zongorát sem tudnak úgy szimulálni, hogy egy zongorista meg ne hallja a különbséget..
    • Drinkman #30
      nemá c3πo japánul tudjon elöször... :)
    • atomfal #29
      Istenem nekem nem kell hogy bexéljen elég ha tud mosogatni, főzni és takarítani!!:DD
    • Mortigen #28
      Már látom a jövőt, mint az A.I.-ban "szaxizó" robotprostik....
    • benli #27
      Ha nem sikerül majd átalakítják valamilyen exrém shopp eszköznek. Széles szájú békákat már árulnak ha jól tudom. :-) Remélem azért az agy feltérképezése azért sikeres lesz, mert ott sok minden megszületik és eltűnik.
    • HUmanEmber41st #26
      A hetedik irány a negyedik dimenzió irányába mutat....
      :) :) :) :) de akkor kell lennie nyolcadik iránynak is.. azt hiszem...
    • dez #25
      Nem forog a nyelve (olyan jól)...? :D
    • raingun #24
      "A tüdő például csak egy irányba mozog, a levegőt a torok felé préseli, míg a nyelv hét különböző irányra képes."
      A hetetik irányra nem mindenki képes, kitaláljátok melyik az?
      fel, le, jobbra, balra, előre hátra, ?


      És miért kell neki az a pléh láb, bádogemer?
    • Mberke #23
      Nem lenne egyszerübb ha virtuálisan szimulálnák le a hangképző szerveket, majd a hangot hangszórón szólaltatnák meg? Nem annyira látványos, de olcsóbb lenne és praktikusabb!
    • Lazarus #22
      :DD