• dez
    #84
    "én legalább a tényekhez igazítom az álláspontomat."

    Számodra mi a tény? Amit tapasztalsz, vagy a tudományos elméletek (amikről adott esetben kiderülhez, hogy téves)?

    Egy példa, kimondottan erről a területről: azt szokták mondani, a gyógyszerek tudományosan megalapozottan hatnak. Nos, nemrég kénytelenek voltak beismerni a gyógyszergyártók, hogy a gyógyszerek 90%-a csak a népesség 30-50%-ánál hatásos... Tehát, sokszor a placebo-hatás által javul a maradék állapota. (És ha az nem elég, csak akkor keresnek másik gyógyszert, stb.) Ennél talán még a biorezonancia vagy az akupunktúra is hatásosabb... :P

    "hiányosak az ismereteim? igen. Ezért kértem tőled állandóan forráscikkeket."

    Tudod, az a baj, hogy annyi forrást kellene megadnom, amit évekig olvasgathatnál. Egyszerűbb, hogy - ha valóban érdekel a téma, és nem csak a saját, ebet a karóhoz kötő nézeteidet akarod propagálni - saját magad kezdesz utánajárni.

    "Ha tény (tehát klinikai teszekkel alátámasztott), hogy valamilyen betegség gyógyításában az akupunktúra ugyan olyan hatásos, vagy jobb, mint más jelenleg alkalmazott módszerek , akkor felőlem alkalmazzák azt! De nehogy megálljanak már itt!"

    Bizonyára nem állnak meg, de nincs értelme erőszakosan "haladni", majd az így szerzett részismeretek alapján erőszakosabban beavatkozni a szervezet működésébe, amikor még egy csomó minden egyebet nem tudnak róla.

    "akkor alá is kéne tudnod támasztani azt az állításodat"

    Én próbálom... :)

    "hogy a legtöbb betegség kialakulásánál a psziché az első számú tényező! (és nem csak egy változó erősségű a sok közül)"

    A változó erősségű tényezők önmagukban nem betegítenek vagy gyógyítanak meg. A psziché viszont képes erre. És nem csak képes erre, csinálja is. A pszichikai nagyon jó állapot "következménye", hogy az illető erősen védett a legtöbb betegséggel szemben.

    "(beidézett a cikk sem mond ilyet)"

    Olvass többet.

    "ez igaz lehet némely esetben, de itt is csak akkor, ha fizikai betegség hátterében jelentős részben pszichés probléma áll."

    Látom, te csak problémákban, és azok egyszerű okozataiban gondolkozol..

    "a google által kidobott 90 találat alapján továbbra is tartom a véleményemet."

    Tőlem... :)

    "Mellesleg a placebo hátterében is a hormonális hatásokat feltételeznek (többek között a stressz-homonokat)."

    Na ja, ez nem csoda, csakhogy ez is a psziché "közbenjárására" történik.

    "szóval mégis a levegőbe beszéltél..."

    Nem, mert tudományosan is ismert ennek a szabályzórendszernek egy része.

    "a szakterületek azért ennyire nem válnak szét. egy általános belgyógyásznak nem kell túl sokat tudnia az agysebészetről, de a hatáskörébe tartozó betegségek okait fel kell ismernie, még akkor is, ha annak gyógyítása nem az ő feladata."

    Na ja, de igen sok betegség nem korlátozódik ennyire sem egy "tájékra". Ráadásul, ami neked "ok", az nekem szintén csak okozat.

    "igen, függ az öröklött hajlamtól, bizonyos külső tényezőktől és pszichés problémáktól (előhozhatja a túlzott stressz is)."

    Már megint...

    "Nem halnak meg hülyén, mert ezt ők is tudják. Kétlem, hogy akármelyik komoly kutató is komolyan vesz olyan tudománytalan marhaságokat, mint a biorezonancia, öt elemtan, csakrák és meridiánok rendszere, íriszdiagnosztika, stb."

    Tévedsz... Most kezdik ezeket jobban vizsgálni és megérteni, mi áll ezek mögött. (Na persze nem feltétlenül a magyar kórházakban. És azt is tudni kell, hogy van egy kör, ami minden ilyesmit elvből elutasít, de nem feltétlenül van igazuk. Az meg megint egy más kérdés, hogy olyanok is "foglalkoznak" ezekkel, akik főleg nem értik/ismerik, és úgy beszélnek össze-vissza mindenfélét.)

    "(amúgy ezt a személyeskedő stílust be lehetne fejezni!)"

    Csak egy finom, de ironikus célzás volt. :)