Hunter

Technikailag is lehetséges az arcátültetés

Úgy tűnik a sebészek rákapcsoltak, hogy elvégezhessék a világ első arcátültetését. A brit orvosok bejelentése szerint már 10 potenciális páciens érdeklődött mélyrehatóan az eljárásról.

Francia és amerikai sebészek állításuk szerint már készen állnak egy halott arcának átültetésére, az eljárást olyan emberek számára ajánlják, akik arcukat tekintve torzultak. Mindazonáltal a brit orvosok a közvélemény támogatását szeretnének megszerezni, mielőtt végrehajtanák az igen vitatott beavatkozást.

A felvetést, mely szerint egy halott arcát átültetnék egy élő emberre, először a plasztikai sebészek vetették fel egy évvel ezelőtt. Akkoriban Peter Butler, a londoni Royal Free Hospital plasztikai sebésze egy konferencián elmondta, hogy az eljárás hónapokon belül lehetségessé válik.

A sebészek végül a napokban jelentették be, hogy elértek arra a pontra, amikor bizton állíthatják, hogy végre tudják hajtani az operációt. Elmondásuk szerint a legújabb kilökődés elleni gyógyszerek teszik lehetővé mindezt. A technika magában foglalja az arcizmok és a bőr eltávolítását a halott donorról, majd átültetését egy másik személyre. A sebészek elismerték, hogy egy ilyen beavatkozás hatalmas morális, etikai és pszichológiai kérdéseket feszeget.

Az angliai Royal College of Surgeons a jövő héten tesz közzé egy jelentést az arcátültetésekről. A sebészek remélik ez segíteni fog egy nyilvános vita elindításában. A Royal Free Hospital ugyanis arra hivatkozik, hogy az orvosok nem végzik el az eljárást, amíg a fenti kérdésekben a közvélemény konszenzusra nem jut.

"Bár Peter Butler és csapata bizonyos abban, hogy sikerült túljutniuk az eljárás technikai akadályain, azonban nem számol a felmerülő etikai, morális és pszichológiai kérdésekkel, amit meg kell vitatnunk, mielőtt bárki a műtőasztalra feküdne" - nyilatkozott az intézmény szóvivője. "A Royal College jelentése az első lépés lesz ennek a folyamatnak az elindításához."

A kórház elárulta, hogy az orvosoknál már jó néhány beteg érdeklődött az átültetéssel kapcsolatban. "Tíz ember kért részletes információkat az eljárásról a világ különböző pontjairól, azonban egyiküket sem vizsgáltuk még meg" - mondta a szóvivő.

A Royal College jelentése a fizikai és pszichológiai kockázatok kérdéseit vizsgálja meg. A jelentés jövő szerdán lát napvilágot, ami elsősorban John Barkernek, a Louisiana Egyetem vezető plasztikai sebészének szól, aki csapatával elsőként kívánja végrehajtani az operációt, amint megkapja rá az engedélyeket. Ugyanakkor egy francia orvoscsoport szintén már csak az etikai engedély megérkezésére vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoleeca #26
    Arról még nem írt senki, hogy mi lesz a halottal. Mondjuk elég dúrva ha pl ő meg megkapja a másik arcát...a rokonok vajon mit szólnának hozzá??? vagy ha nem kapja meg.
    Képzeljük el a ravatalozót, amint a kép és a halott nem egyezik...brrrr

    Bár valószínüleg ilyenkor nem nyitnák ki a koporsót. Ha egyáltalán eltemetnék. Lenne még rajta pár hasznos dolog...
  • gonosz #24
    Akinek serult/deformalodott arca van annak az eletet hozhatja vissza egy ilyen mutet. Szerintem hiba lenne elvetni. Minimalis empatia is eleg hogy belassa az ember.
  • moran #22
    Ha emberekre működik, biztos megy állatokra is. Az a baj, hogy egy vicces párosítás sem ugrik most be... :(
  • Xboxman #21
    nekem james dean arca kell!!!
  • rolika #18
    ja, ezt már megint a bűnözők meg a terroristák fogják a legtöbbet használni :(
  • Dynamic #15
    Mondom, hogy ez nem egészen van így.2 kommenttel előrébb leírtam, hogy miért.
  • PetruZ #13
    John Travolta volt a másik fickó. Cage meg csak szimplán Nicolas, "h" nélkül. :)
  • Darth Sith #11
    ez érdekes dolog. mintha egy filmre emlékeztetne amiben nicholas cage és a msik faszi neve nem jut eszembe. :) mindegy lényeg elég komoly. másik faszin fent van egy haverod feje, és mésza gyerekedel az úton és jön szembe, és mondod a gyerekednek így nézett kia keresztapád mielőtt meghalt. :D
  • Cat #10
    az arcfelismerő rendszereket egy komolyabb színházi maszkkal is becsaphatod :)
  • Dynamic #9
    Álljon meg a menet!Honnan veszitek, hogy ugyanazzal az arccal fogtok találkozni egy ilyen arccsere után?Egy arc jellemzőinek sok-sok összetevője van.Kezdve a a koponya formától a mimikán keresztül a hajviseletig.Tehát valószínűleg egy ilyen arccsere után csak nyomokban hasonlítana az illető az eredeti személyre.Az Ál/Arc c. filmben bemutatott hajszálpontos azonosság csak fikció.