• dez
    Hmm, hát én meg magam meditálok. 8 éve. ;) Mondjuk jóginak nem készülök. (A meditációnak vannak nagyon is "világi", sőt értelmes céljai is.) Viszont emellett olvasgatok is. Így tudom, hogy a jógik szinte teljesen ki tudják magukat kapcsolni. Annyira, hogy utána maguktól nem is ébrednek fel, csak külső segítséggel (amihez elég a segédjük). És ehhez bizony nem csak a szívverésüket lassítják le, mert az még bőven kevés lenne. Nem csak ehhez, hanem az alábbiakban itt leírt "fél órás merülés"-hez is. A "sima" szívlelassításhoz még nem kell joginak lenni.

(Ez zárójeles megjegyzés: attól, hogy valaki azt állítja magáról, hogy kineziológiával és meditációval foglalkozik, még lehet, hogy ezt teljesen kezdő, amatőr módon teszi. Tele vannak egyes újságok egy hétvégés "kineziológia-oktatás" hírdetésekkel.. És a meditációról is érdekes fogalmaik vannak egyeseknek, azt híszik, leülnek merengeni egy kicsit egy füstölő mellé, az már komoly meditáció.)

Gáz/injekció: ha ilyen hibernált állapotba kerüsz, hát bizony nem fogod érezni a szagokat. Azt a pár percet viszont ki lehet bírni, amíg hat. Ugyanakkor az injekció egyszerűbb (ha egyátalán beválik - az lassabban árad szét a szervezetben, azt még nem próbálták), nincs szükség hozzá légmentes kabinra. Ennyi.

Én sem beszéltem anaerob állapotról, hanem pusztán arról, hogy vannak a szervezetben anaerob mikroorganizmusok, amiket nem zavar, hogy lecsökken az oxigénkoncentráció a szervezetben. Az alacsonyabb testhőmérséklet bizonyára lassítja a mikroorganizmusokat is, de talán egyes fajokat kevésbé, mint magát a szervezetet, így ha évekig tart a dolog, lehetnek belőle gondok. (Még akkor is, ha a bennünk lévő [igen sok] mikroorganizmus normális esetben épp a testünk munkáját segíti.)

Meditáció/hipnózis: senki sem mondta, hogy ezek egyformák lennének. Éppenhogy a különbségekről írtam. (Egy gyakorlott meditáló el tud érni olyat, amit egy hipnotizált nem-meditáló nem, és fordítva.)