40
  • mikike
    #40
    azt kéne tudni, hogy a weta hogyan csinálja, hogy akár meg is fagyhat és ha kiolvad, utána újra él, nem sérülnek meg a sejtjei?
  • ttt ttt
    #39
    Na mondjuk simán összehányhatod magad egy kén gőzős környezetben, persze embere válogatja.
    Injekcióval gyorsabban és a "mellékhatások" csökkentésével el lehet a kívánt hatást érni. nem is beszélve azokról a felhasználási területekről, ahol erre nem lenne hely, idő.
    (Valószínűleg a fejed szinte tuti fájni fog utána. Egyszerű gyakorlati példa a túl kénezett bor - a ként a bor javítására, minőségének megőrzésére, stb is használják -, melyet kis mennyiségben elfogyasztva is simán szét szakad az alany feje a fejfájásban. Nem csak olvastam, tapasztaltam is :-()
  • jeec
    #38
    nygon = nagyon
  • jeec
    #37
    Ja, az agyszövet nagyon érzékeny arra, ha nem kap elég oxigént. Azonban az, hogy a meglevő (testen belül) oxigén meddig tart ki, az nygon nagy mértékben változhat a test aktuális állapotának a függvényében.
    Szóval pl. ha egy agyi érelzáródás történik (stroke, ha jól tudom), akkor az elzárt ér által ellátott agysejtek nagyon gyorsan elhalnak, itt nem több percről van szó, hanem hamarabb.
  • jeec
    #36
    5 perc 45 másodperces merülést már én is csináltam. Jelentem az agyhalál még igen messze volt. :)
    Kb. 10 perc körüli merülést csinál a viágbajnok jelenleg egy levegővel. Valóban nagyon fontos, hogy hogyan kontrollálod a tested (tudati úton), mondjuk úgy: mennyire lazulsz bele a gyakorlatba.
    A test átkapcsol "stand by" üzemmódba, és szinte alig fogyaszt oxigént a merülések alatt. Ennek az állapotnak az elérése kezdetben nehéz, és rávezető gyakorlattal sikerül (egyre hosszabb idejű merülések), később rutinból is megy.

    Ja, senki ne próbálja ki egyedül, mert ha elájul - na ez az igazi "stand by" az agynak - akkor könnyen fulladás lehet a vége! Ez komoly.
  • dez
    #35
    Hmm, hát én meg magam meditálok. 8 éve. ;) Mondjuk jóginak nem készülök. (A meditációnak vannak nagyon is "világi", sőt értelmes céljai is.) Viszont emellett olvasgatok is. Így tudom, hogy a jógik szinte teljesen ki tudják magukat kapcsolni. Annyira, hogy utána maguktól nem is ébrednek fel, csak külső segítséggel (amihez elég a segédjük). És ehhez bizony nem csak a szívverésüket lassítják le, mert az még bőven kevés lenne. Nem csak ehhez, hanem az alábbiakban itt leírt "fél órás merülés"-hez is. A "sima" szívlelassításhoz még nem kell joginak lenni.

    (Ez zárójeles megjegyzés: attól, hogy valaki azt állítja magáról, hogy kineziológiával és meditációval foglalkozik, még lehet, hogy ezt teljesen kezdő, amatőr módon teszi. Tele vannak egyes újságok egy hétvégés "kineziológia-oktatás" hírdetésekkel.. És a meditációról is érdekes fogalmaik vannak egyeseknek, azt híszik, leülnek merengeni egy kicsit egy füstölő mellé, az már komoly meditáció.)

    Gáz/injekció: ha ilyen hibernált állapotba kerüsz, hát bizony nem fogod érezni a szagokat. Azt a pár percet viszont ki lehet bírni, amíg hat. Ugyanakkor az injekció egyszerűbb (ha egyátalán beválik - az lassabban árad szét a szervezetben, azt még nem próbálták), nincs szükség hozzá légmentes kabinra. Ennyi.

    Én sem beszéltem anaerob állapotról, hanem pusztán arról, hogy vannak a szervezetben anaerob mikroorganizmusok, amiket nem zavar, hogy lecsökken az oxigénkoncentráció a szervezetben. Az alacsonyabb testhőmérséklet bizonyára lassítja a mikroorganizmusokat is, de talán egyes fajokat kevésbé, mint magát a szervezetet, így ha évekig tart a dolog, lehetnek belőle gondok. (Még akkor is, ha a bennünk lévő [igen sok] mikroorganizmus normális esetben épp a testünk munkáját segíti.)

    Meditáció/hipnózis: senki sem mondta, hogy ezek egyformák lennének. Éppenhogy a különbségekről írtam. (Egy gyakorlott meditáló el tud érni olyat, amit egy hipnotizált nem-meditáló nem, és fordítva.)
  • nickname
    #34
    attol hogy a "haverod apukája bankár" nem biztos hogy gazadag leszel, de ha nyitott szemmel jársz és érdeklődsz akkor lehet hogy tudsz valamit tanulni az okosabb emberektől ami esetleg hasznodra válhat abban hogy gazdag légy - ha ez a célod.
  • sz4bolcs
    #33
    Haverom apukája bankár... most gazdag leszek?
    tanár ... okos
    takarítónő ... tiszta
    orvos ... egészséges
    kocsmáros ... részeg
    pap ... szent (:PPP)
    sírásó ... hulla

    Azért van mit tanulni az emberektől

    És érdekes témák. :)
  • nickname
    #32
    Nem néztem utána... csak van ismerősöm akinek az édsannya kinezologiával és meditációval, meg hasonló "spirituális" dolgokkal foglalkozik. És ő révén tudom, hogy az olyan palik akik ilyen sokáig birják kis helyeken a szivverésüket (amit meg lehet tanulni, mert van idegi összeköttetés a szürke állományoddal) lassitják le és ezáltal kevesebb energiát és oxigén használnak.... egyébként pedig te is ugyanazt mondtad amit én hogy nem tudod kikapcsolni magad. ;-)

    A gázos injekciós kommentemmel mi nem stimmel?... a cikk irja. Az meg tény hogy az ember nagyon bűdösben nem érzi magát, -legalábbis én nem - sőt néha hányigere és fejfájása lehet.

    Nem beszél a cikk semmiféle anaerob állapotról, csak azt emliti, hogy csökken az oxigén szükséglet. Másrészt ha a testhömérsékleted lecsökken a benned folyó kémiai -ezáltal biologiai- folyamatok lelassulnak, beleértve a baktériumokat is... ez a lényege az egésznek. Bár lehet hogy vannak bizonyos gomba és baktériumfajok akiknek kedvez az alacsonyabb hőmérséklet (is), de szerintem azok nem élnek meleg élőlényekben (de ebben a részében nem vagyok teljesen biztos).

    Mellékesen a hipnózis és a meditáció nagyban különbözik és amennyire tudom (de erre sem teszem a fejem) nem orvosoknak hanem legfeljebb pszihoknak tanitják. A "szivlassításhoz" meditálni kell.
  • sz4bolcs
    #31
    ...Nem tudom, én csak néha olvasok vasárnapi blikket, de sokszor csak ránézek pár cikkre, és leteszem. Nem bírom azt az információ-áradatot :-)
  • dez
    #30
    Nem hinném, a Blikkben sosem írnak ilyen részletesen, a leghosszabb cikk úgy 10 soros lehet... Nagy kamuzás nem jellemző ott sem, inkább csak a tények enyhébb-erősebb eltorzítása, felnagyítása.
  • sz4bolcs
    #29
    blikkben is csinálnak ilyen fórumot: SG cikket lop a Blikktől :D
  • yy
    #28
    "Hoppá,mintha ezt a cikket már a Blikkben olvastam volna. Ott még azt hittem kamu ez az egész,de ha lehozta az SG biztos van benne valami :)"
    Hát én ebben már egyre kevésbé hiszek... :?)
  • dez
    #27
    Ja és persze igencsak észnél kell lenniük.
  • dez
    #26
    Aha, én is láttam azt a merülést, de az még csak egy kis újjgyakorlat. :p (Ő nem került tetszhalál állapotba, csak eléggé "lenyugtatta" magát.)
  • dez
    #25
    Nem vagyok orsostanhallgató, de szerintem nagyjából jól írtad le. Annyit tennék még hozzá, hogy plusz a szuggesszióknak megfelelően is változik a működése. Személyenként elrétő erősséggel. És ennek megvannak a határai, jógikhoz hasonló extrémebb cselekedetekhez nagyon sokat kell gyakorolni, azt nem fogja megcsinálni egy hétköznapi ember egy sima hipnózistól.
  • dez
    #24
    Szerintem biztos. Hiszen az élettartamért felelős, sejtosztódáskor fogyó mikroszkópikus "centi" (nem ugrik be a neve) is lassabban fogy, mert hogy a sejtosztódás is lelassul. Meg persze minden.
  • dez
    #23
    Na ja, de a gyöngyhalászok nemhogy tetszhalál állapotába nem kerülnek, hanem épp ellenkezőleg, sokat mozognak...
  • dez
    #22
    Nono. Egyes jógik igenis képesek egészen extrém módon lelassítani (nem kikapcsolni) magukat. Pl. volt, aki képes volt arra, hogy egy koporsó méretű, légmentesen lezárt dobozban egy hetet(!) eltöltsön, egyfajta tetszhalál állapotában, amiben ő hozta magát. (Így elég volt annyi levegő neki, amennyi bent maradt a dobozban.) Sőt volt még ennél extrémebb is.

    Gáz vagy injekció, mindegy. Az egérnek is jó volt az utóbbi is. Csak az injekció egyszerűbb.

    Csak a vírusok lassulnak le a sejtjeinkkel együtt. A baktériumok és a gombák nem feltétlenül. Főleg, hogy vannak a testnek olyan részei, ahol anaerob (oxigén nélkül élő) baktériumok vannak, de a gombáknak sem nagyon kell.

    Bocs, de 3-ból 3 tévedés. Máskor jobban gondolj, vagy nézz utána. ;)
  • Fityfirity
    #21
    Ja, meg a David Copperfield is átrepült a szakadék föltött...

    Vannak gyöngyhalászok akik sokáig bírják (szerintem ~5 perc), de ha jól tudom ~10 perc oxigénhiány elegendő, hogy beálljon az agyhalál.
  • Caprioli
    #20
    A hipnózisos témához:
    Ha a szíved és minden más belső szerved is lelassul, értelemszerűen kevesebb oxigént használ a tested. én úgy tudom, h hipnózisban az agy működése változik elsősorban, nagyrészt lassul a működése, csak az éppen szükséges részek maradnak aktívak. Pl h megértsd, h milyen szuggesztiókat kapsz. Van itt egy orvostanhallgató?!?!? :)
  • HUmanEmber41st
    #19
    Láttam egyszer 1 élő műsorban valami német tv adón, hogy 1 kb 2m magas néger manus beleült egy hihetetlen kicsi plexi dobozba. Rácsukták a fedelét már akkor nem volt benne sok levegő, majd beletették
    egy hatalmas átlátszó tartály vízbe.
    Elindult 1 kis számláló óra, és kb fél óráig ott ült a víz alatt a jógi.
    Közben meg a nézők és a műsorvezetők körbeülték..
    Meg hallani olyan mutatványról is, ahol 3 napra eltemetik a jógit rendesen a föld alá 2 m mélyen..
  • Damon
    #18
    A H2S koncentrációja 80ppm.
    ppm: parts per million

    Engem az érdekelne, hogy akkor a vértestek is lelassulnak? Ha igen, akkor nem kezd el alvadni a vér? Vagy ahhoz szükség van oxigénre?
  • Kensin
    #17
    Ha lelassul minden sejtműködés, akkor az aggyal mi van? Lelassul az agyműködés is?
    Mer akkor ez nem olyan lenne, mintha elaludnánk, hanem mintha a világ felgyorsulna körülöttünk.
    Mire a lelassult szervezet végez egy "belélegzést", eltelik néhány év.
  • FTeR
    #16
    engem az érdekelne, hogy így az öregedés is lelassúl -e? mer ha évekre hibernálnak valakit, aztán felébresztenek, majd munkahelyen, mikor kérdezik hány éves? akkor aszongya igaz, hogy 1970-ben születtem és most 2015 van, de 10 évig hibernáltak, így csak 35 vagyok, jól tartom magam igaz?
  • Killgore
    #15
    nem kötekedés: de a címben "értek le" helyett "értek el" kéne nem?:)
  • nickname
    #14
    Hipnózissal és meditációval sok dolgot meg lehet csinálni (pl.: szabályozni a sziverésedet, akár megállítani) de nem tudod magad hibernálni, nem tudod az agyaddal "kikapcsolni" az agyadat.

    Más, irtja a cikk hogy; "valószínűleg injekcióval hoznák létre a hatást mintsem a gáz belélegeztetésével" szóval nem lennél gázban, mert valószonű elég rosszul éreznéd magad.

    Külső hatásokat meg ki lehet iktatni egy steril kamra segitségével. Ami meg már benned van az meg ugyis lelassul.
  • dez
    #13
    Aha, az igaz. (Vírusok.)
  • dez
    #12
    Hát, mélyalváskor is van aktivitás bőven (bár azt nem tudom, hogy ez a nagy oxigénfelvétel REM-ben jelentkezik-e, vagy inkább két REM között, azaz mélyebb alvásban [a REM-ben is csak egy fokkal gyorsabbak egyébként a hullámok]). Ebben a hibernációban viszont nem kap túl sok oxigént, így egy még kikapcsoltabb állapotba kell kerülnie. Valamiféle kóma közeli állapot lehet. Ami viszont nem zár ki némi halvány álomképeket.
  • Caprioli
    #11
    Nem tiszta H2S-ben vannak, hanem levegő-kénhidrogén keverékben, ami nem is olyan nagyon sűrű keverék, különben örökre elszundítanának. Ami a vírusokat illeti, azokat a sejtek állítják elő a vírus saját örökítőanyaga alapján, így ha a sejt működése lelassul, lassul a vírusok termelése is.
  • Fityfirity
    #10
    Igazad van.
    Ez lényegében egy olyan alvás lehet, amelynek nincs REM-es szakasza?
  • dez
    #9
    1. Sokmindent jobb (vagy egyátalán, lehetséges) lenne valahogy így elérni, csak ugye az orvosoknak sokkal egyszerűbb benyomni valamilyen vegyi anyagot.
    2. Na igen, a vírusokat, gombákat, és talán baktériumokat valószínűleg nem "pilleszti el" a H2S...
  • dez
    #8
    Erőteljesebben, de lassabban: ilyenkor (mély, álom nélküli alvási fázisban) a delta agyhullámaktivitás a domináns (1-5Hz).
  • jefferson83
    #7
    Hoppá,mintha ezt a cikket már a Blikkben olvastam volna. Ott még azt hittem kamu ez az egész,de ha lehozta az SG biztos van benne valami :)
  • Fityfirity
    #6
    Szerintem nem éreznek semmit és nem is álmodnak, ugyanis az agy alvás közben sokkal gyorsabban és erőteljesebben működik, mint az ébrenlétben, több oxigént, több cukrot is fogyaszt.
  • DOT
    #5
    Biztosan. Záptojásszagot :)
  • The Garrett
    #4
    Mmm éreznek vajh ilyenkor valamit az egerek? Vagy teljesen kikapcsolnak mintha aludnának? ez nemigazan volt egyertelmu nekem.

    // => mi van ha remalmom lesz hibernalas alatT? :P
  • MerlinW
    #3
    Nos.. hmm, ez szép...
  • plamex
    #2
    "Nem támadhatja a légköri oxigén a sejteket?"

    Szerintem éppen hogy nem oxigénebn vannak hanem H2S ben ... :)
  • Caprioli
    #1
    Nem értek hozzá, de esetleg nem lehetne ugyanezt vagy hasonló eredmény elérni hipnózissal vagy vmilyen hasonló kezeléssel? Ha a fakíroknak megy önállóan, talán bárkinek menne külső segítséggel.
    Másik kérdés: attól, h a sejtek belső működése lelassul, a külső hatások még nem szűnnek meg. Nem támadhatja a légköri oxigén a sejteket? Ilyen lelassult állapotban talán védekezni se tudnak egy ilyen agresszív anyag ellen.