Hunter

Halálos influenzavírust küldtek el világszerte

Egy tesztkészletben véletlenül kikerült az 1957-es ázsiai influenzajárványt okozó vírus az Egyesült Államok egyik laboratóriumából, eljutva a világ számos pontjára.

A felismerés hatására a tudósok azonnal megkezdték a készletek megsemmisítését, azonban máris aggályok merültek fel a vírus megszökését illetően, mivel egy kanadai laborban egy a tesztkészleten kívüli mintában is megtalálták a szóban forgó kórokozót.

Az influenza tesztkészleteket közel 3700 laboratóriumba juttatta el 2004 októbere és 2005 februárja között az Amerikai Patológiai Főiskola (CAP), melynek fő célkitűzése a kórtani laboratóriumok pontosságának elősegítése, azáltal hogy különböző azonosítatlan kórokozókat küldenek azonosítás céljából. A CAP készletek - melyeket egy alvállalkozó, a Cincinatti központú Meridian Bioscience magán tulajdonban lévő cég állít össze - a legtöbb megfázásos megbetegedéshez köthető influenza A vírus egy bizonyos törzsét tartalmazta. Azonban ahelyett, hogy a jelenleg keringő több száz influenza A vírus közül választottak volna egyet, a cég az 1957-es járványt előidéző törzsből küldött példányokat.

Ez azért is volt felelőtlen lépés, mivel az országos járványokat okozó törzsek körforgásban vannak, melyekből az újak hajlamosak kitúrni a régieket. A valaha feljegyzett leghalálosabb influenzajárványt - ami 1918-ban zajlott le - egy H1 típusú influenza A vírus okozta, ami egy felszíni proteinjéről, a haemagglutininről kapta a H jelölést. 1918 után a H1 vírus közönséges influenzává alakult és bekerült a körforgásba.

Az 1957-es járvány Kínából kiindulva vált világméretűvé, a becslések szerint legalább kétmillió halálos áldozatot követelve. Az emberi H1 és egy madárinfluenza-vírus keverékéből jött létre, ami egy újabb felszíni proteint szállított, a H2-t. Mivel az emberek korábban még soha nem találkoztak a H2 proteinnel, így nincs meg a szükséges immunitásuk, ezért sokkal halálosabb volt, mint az akkori H1-törzsek.

1957 után a H1 influenza összes nyoma eltűnt az emberekből, azokat felváltották a H2 törzsek. Hasonló folyamat ment végbe 1968-ban, amikor egy újabb hibrid vírus tűnt fel, ismét csak Kínából, egy újabb haemagglutinint hordozva, a H3-mat. Ez váltotta ki a hong-kongi influenzajárványt, ami megközelítőleg egymillió ember halálát okozta. Azonban 1968 után az influenza eltűnt, így aki ezután született, annak nincs immunitása a H2-re, így bármelyik vírus, ami a teszt készletekből kiszabadul ugyanolyan veszélyes lehet, mint az 1957-es ázsiai influenza.


Hasonló eset már sajnos előfordult 1977-ben, amikor egy 1950-ben már izolált H1 influenza hirtelen felbukkanása okozott gondokat Oroszországban, azonban ez a törzs sokkal szelídebb volt, mint az 1918-as elődje. Sajnos azonban az 1957-es H2 fajtája leghalálosabb változata.

A CAP készletekből jutott Ázsiába, közel-keleti és dél-afrikai laboratóriumokba is, akárcsak Európába és Észak-Amerikába. A készletek létrehozóinak tudniuk kellett mit tartalmaznak, ha ki akarták értékelni az eredményeket. Amikor a Kanadai Nemzeti Mikrobiológiai Laboratórium március 26-án beazonosította a törzset, azonnal riasztotta az Egyesült Államok Járványügyi Központját és a WHO-t. Ami aggasztó a dologban, hogy a vírust egy, a tesztkészlettől független mintában találták meg, ami arra enged következtetni, hogy a feltehetően halálos kórokozó már elszabadult a laboratóriumon belül.

A teszt készleteket nem kezelik olyan magas szintű óvintézkedésekkel, mivel általában nem tartalmaznak különlegesen veszélyes vírusokat. Amennyiben a laboratórium egyik munkatársa elkapta az ázsiai influenzát az máris kikerült a külvilágba. Azonban eddig még nem volt jele, hogy a vírus megfertőzött volna valakit, nyilatkozott Klaus Stöhr, a WHO vezető influenza tudósa, hozzátéve, hogy a mostani influenzás időszakban nem biztos, hogy azonnal lelepleződik egy ilyen vírus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #63
    --És a reformkonyha véd a vírusoktól???
    --"Az ellen nem véd"...
  • Tetsuo #62
    reformkonyha rules! :D
  • dez #61
    A szokás egy dolog, az egészség egy másik..
  • dez #60
    40 éve? Meg x éve, meg y éve, meg z éve, ráadásul jó kis ütős vírusok.
  • Yv@n #59
    "Meg néha egyéb kaján is úgy érzem, mintha egy kis cukrot is tettek volna bele..."

    Alapvetően minden ételbe amibe cukor kell, szokás tenni egy csipet sót, és ugyanez fordítva is igaz, szóval van benne keresnivalója :)
  • SZEG007 #58
    Hát pont ez a probléma, hogy ezt mindenki politikai kérdésnek tekinti, pedig nem kéne.
  • ttt ttt #57
    Nem kell ide mindenféle terror szervezet, éppen elég a nagy (most amerikai) felelőtlenség :-(

    Erről miért nincs akkora hírverés, mint a "lépfenés levelekről" ??????? Bush úr, valaki ??????
    Az nem gond, hogy több ezer helyet potenciális járvány fészekké tehettek evvel?

    Pedig ha 1-2 helyről kiszabadul - mondjuk még mutálódik is egy kicsit -, akkor benne lehetünk abban a bizonyos pácban, de hát ugye ez nem terror cselékmény; ezt a nagy országból küldték, tehát félelemnek oka nincs. Ez egy egyszerű mulasztás.....van ilyen....még.....
  • benli #56
    Vírus - konfekció! Csak tudjam viselni :-)
  • vax #55
    Ja. A gyógyszergyártók megint kaszálnak.:(
  • SoDI--- #54
    Lehet, hogy el kellene olvasnod a cikket? :)

    Elolvastam.
    Egy amerikai leborból küldték ki a vírust...
    Az, hogy 40 éve kínából indult a járvány, arról meg nem tehet senki, még a sárgák sem.