Hunter

Ép T-rex-szövetet találtak

A dinoszaurusz kövületek vizsgálatának egy új módszere nyúlékony lágyszöveteket, vércsatornákat és sejteket hozott napvilágra egy Tyrannosaurus rex esetében, jelentették be az Észak-Karolina Állami Egyetem tudósai.

Mary Schweitzer, az egyetem őslénytan professzora, az állami Természettudományi Múzeum munkatársa egy 68 millió éves T-rex combcsontjából izolált lágyszövetet, melyről a Science legfrissebb számában számol be. A szövet nem csupán sértetlen, de áttetsző és hajlítható is, amiben vércsatornákra emlékeztető parányi szerkezetek és sejtek találhatók, állítja az egyetem sajtóközleménye.

A T-rex vizsgálata közben Schweitzer és csapata az őslény combcsontjának csontvelő üregét szegélyező szövetdarabokat észlelt. A legtöbb paleontológus nem néz bele a csontokba, mivel mindent elkövetnek, hogy sértetlenek maradjanak. Schweitzer és kollégája, Jack Horner azonban nem aggályoskodott emiatt. Miután a szövetekről leoldották az ásványi lerakódásokat, előbukkant a hajlékony, nyúlós anyag.


A felső képen látható a rugalmas anyag, alul pedig a csont kiszárítás után

Ezután Schweitzer további három jó állapotban maradt dinoszauruszon, egy 80 millió éves hadrosauruson és két 65 millió éves tyrannosauruson is megismételte az eljárást. Mindegyik egyednél megfigyelhetők voltak a vércsatornák, a sejtszerű szerkezetek vagy az a rugalmas anyag, ami a modern fajok csont kollagénjére hasonlít, olvasható a sajtóközleményben. Adózva annak az elméletnek, mely szerint a dinoszauruszok a modern madarak ősei Schweitzer összehasonlította felfedezéseit a mai strucc csontjaival. A T-rex vércsatornái jelentős hasonlóságot mutattak a struccéval.

A tény, hogy a lágyszövetek több tízmillió évre képesek voltak konzerválódni alaposan megcáfolta a paleontológusok hiedelmét, miszerint nincs olyan lágyszövet, ami 100 000 évnél tovább képes lenne fennmaradni. "Talán mégsem tudunk olyan sokat a kövületek konzerválódásáról, mint azt sokan gondolják" - mondta Schweitzer, aki a jövőben a szövetek összetételét és azt kívánja megvizsgálni, kinyerhető-e belőlük a dinoszauruszok bármilyen genetikai információja. Az előzetes vizsgálatok szerint elképzelhető, hogy még mindig jelen van a szövet töredékekben az eredeti molekuláris anyag.

A Jurassic Park című film után valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, vajon újra alkothatók-e a dinoszauruszok? "A DNS nem képes ilyen sokáig fenn maradni" - mondta Derek Briggs, a Yale Egyetem szakértője. "Az én válaszom egyértelműen nem."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #42
    Nem lehet kinagyítani?
  • polarka #41
    T-rex blood cells
  • Sub #40
    A géntechnológia már egy ideje képes különféle fajok között géneket "csereberélni". Pl. bacikba olyan gént lehet ültetni aminek hatására az adott baci inzulint kezd el termelni. Hogy egy lelet esetében mi sülne ki a dologból fene sem tudja. Mellesleg a több milliárd nukleotidból elég ha csak 1(!) megsérül már nem ugynazt a biológiai információt jelenti a DNS!
  • HUmanEmber41st #39
    Ehh vadállatok... :) :) :)
    Feltámasztani, aztán vadászni rá... jellemző..
    humanista magatartás..
  • Farseer #38
    Mér, t-rexre nem lehet? Kihívás öcsém, kihívás :-))
  • plamex #37
    pedig a mamut milyen jó lenne .. lehetne vadászni rá ... :)
  • Tetsuo #36
    Így van. Megkövült (valaha) organikus anyagból nem lehet kivonni DNSt, de ez a vérplazma nincs megkövülve, sőt.. azért 1 kicsit télleg elrugaszkodtunk a valóságtól. :)
  • teddybear #35
    Még a tundrán talált mamutokból sem tudtak eddig klónozáshoz alkalmas, épp sejtmagot kiemelni, pedig azok a dögök csak pár tízezer évesek.
    Amennyire én tudom a kövületek kémiai átalakulással járó folyamatok végeredményei.
    A következtetést le lehet vonni, de a hülyeséget el hinni könnyebb.
  • HUmanEmber41st #34
    Na akkor mondj valami tudományosat pls !!!
  • teddybear #33
    Ne haragudjatok, de mikor is lesz április elseje?

    Félelmetes amit itt összehordtatok, hát ....