Hunter

Hogyan nőttek olyan nagyra a dinoszauruszok?

A Tyrannosaurus rex elképesztő gyarapodáson esett át tizenéves korában, ami leginkább súlyában mutatkozott meg. A félelmetes ragadozók azonban "gyorsan éltek és fiatalon haltak", tanúsítják a legfrissebb kutatások.

A dinoszauruszok csontjainak évgyűrű számlálásával - ami nagyban hasonlít a botanikusok fáknál alkalmazott évgyűrű számolásához - a paleontológusok megállapították, hogy a T-rex négy év alatt 1 tonnás súlyát 6 tonnára duzzasztotta fel, ekkor érte el a 18. életévét, melyet egy rövid, megközelítőleg 10 éves felnőtt kor követett. "Szinte minden gyerek megkérdi: 'Hogy nőttek olyan nagyra a dinoszauruszok?' És valóban ez a mai napig a paleontológia egyik legnagyobb rejtélye" - mondta Gregory Erickson, a Florida Állami Egyetem tudósa. "Most sikerült megfejtenünk az egyik dinoszaurusz család, a Tyrannoszauridok kódját."


Az eddigi legnagyobb és legteljesebb T.rex csontváz, "Sue"

Erickson és munkatársai kutatásukat a Nature magazinban tették közzé. Megkövesedett dinoszaurusz combcsontok körfogatát mérték meg, hogy megállapítsák az általuk szállított hústömeg súlyát. Növekedésének csúcspontján a T-rex naponta több mint 2 kilogrammot szedett fel, így alakult ki az 5000 kilogrammos csontropogtató óriás. Az elmúlt évtizedek egyre teljesebb T. rex csontváz leleteinek köszönhetően - mint például a 67 millió éves "Sue", mely a chicagoi Field Múzeumban került kiállításra - a pleontológusok sokkal többet tudhattak meg a dinoszauruszok mozgásáról, életéről és haláláról.

"Sue", mint kiderült 28 éves volt pusztulásakor, és 9 évvel korábban fejezte be a növekedést. Sue neme nem ismert, nevét Sue Hendricksonról, egy amatőr dinoszaurusz vadászról kapta, aki 1990-ben megtalálta a kövületet egy dél-dakotai domboldalba ágyazódva. A hatalmas csontok egyre növekvő elérhetőségének köszönhetően a kutatók egyre több kísérletet és vizsgálatot végezhetnek el. Erickson felfedezte, hogy míg a növekedés gyűrűi a nagyobb csontokban, mint a combcsont, a csontvelő terjeszkedésével eltűntek, a kisebb csontok, mint a bordák és a sípcsont gyűrűi dekódolhatók maradtak.

A tudósok 20 faj 60 csontjának gyűrűit hasonlították össze, melyből hét T. rex, öt Albertoszaurusz, öt Gorgoszaurusz és három Daszpletoszaurusz. A nagy dinoszauruszok közül a T. rex rendelkezett a leggyorsabb növekedési rátával. "A T. rex növekedési görbéje hasonló az afrikai elefántéhoz" - mondta Erickson. Az elefántok azonban több mint 50 évig élnek, jóval tovább, mint egykor a húsevő T. rex, tette hozzá. "A csúcsragadozó igen heves életet folytatott, ami viszonylag gyors véget eredményezett" - összegzett Erickson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SylverRaptor #45
    Kedves k0zi...
    "Lehet mondani hogy melegvérűek..."
    Igen, mondom.
    Először is szeretném felhívni a figyelmed hogy a dinoszauruszoknak nagyon vajmi közük volt a hüllőkhöz. Szinte semmi közük nem volt, egyetlen ma ismeretes élőlény csoporthoz. Ők teljesen más törzset képviseltek. Állítólag legújabb felfedezések szerint a triász, és a júra időszak végén is volt becsapódás. A kicsi dínók vajon ezt hogy élték túl? Gondolom volt szép füstfelhő akkor is... Válasz egyszerű; melegvér. Nem akarok kiselőadást tartani, de nagyon bosszant ha hozzá nem értő magyaráz. Előbb nézz utána a dolgoknak és aztán dumálj.
    Szeretném felhívni a figyelmed ezen állatok csontvázára... Felhívni a figyelmed egy normálisan kidolgozott törzsfejlődési rajzra...
    Megjegyezném azon hülyeségedre hogy a legtöbb hüllő ma is hidegvérű, hogy akkor mi mért vagyunk melegvérűek? Mi is a "hüllőktől" származunk. Gondolkodj el ezen.
    A növekedésük miértje pedig pofon egyszerű:
    a növényzet harcolt, versenygett a fényért, ezért egyre magasabbra nőttek. Az oxigén szint akkor valahol ha jól emlékszem 60% környékén volt. A növényevők egyik csoportja, a sauropodák szépen elkezdek felnőni a növényzet tetejéig, és ennek folytán, hogy a ragadozók továbbra is elejthessék őket, felnőttek hozzájuk. Remélem érthető.
  • Killgore #44
    haggyad, kis okos:D
  • Tetsuo #43
    Te sem vagy hívő, jólvan. :)
  • Cat #42
    az őstenger kémiai anyagaiból UV és más sugárzás révén képzödtek - amióta van ozonpajzs ez lehetetlen
    laboratoriumokban már megismételték a kisérletet, valóban keletkeznek teljesen kezdetleges, sejtfallal, sejtmaggal nem rendelkező dolgok - nem vagyok biologus, biztos van vmi nevük - amik ásványi anyagokkal táplálkoznak, utána párszázmillió év alatt mutálodtak, és egymást ették meg
  • lovagregeny #41
    Talan hulye kerdes. De a kezdetek kezdeten a legelso es legprimitivebb leny, hogy jott letre?
  • Mat #40
    Hmmm! Érdekes!
  • Tetsuo #39
    A méret persze hogy a génekben van kódolva, de az (hosszútávú) természetes szelekció eredménye.
    Az ember is nagyobb a 100millió éves előemlős ösénél.. s a szelekciónak oka van.
    A gravitáció elég erősen korlátozza az élőlények méretét. Csoda hogy éltek ilyen bazinagy állatok szárazföldön. Ha egy nagy bálna kivetődik a partra, rövid idő alatt összetörnek a bordái és Lpusztul. Persze azért mer' a víz közegéhez alkalmazkodott. De a szárazföldhöz ekkora test nemigen tud alkalmazkodni, ill a Brontosaurus meg a többi óriás a határ (szerintem).
    Ugyanis, a méreteket összehasonlítva ha a lineáris méretek 2X nagyobbak akkor a csont és az izom 4X erősebb, (ez eddig szuper,) de a súly a térfogattal arányos tehát 8X nagyobb. Általában minél nagyobb 1 állat, annál nagyobb tömegarányú benne a csont. Tehát 60m magas dínók nem véletlenül nem voltak, hanem mert nem életképes egy olyan. Zöld növényzet volt dögivel, de egész nap ennie kellett a benga hüllőnek hogy fitt legyen.
    (Bár a Trex húsevő volt és nem a legnagyobb.)
  • Tetsuo #38
    LOL!
  • HUmanEmber41st #37
    Árapály meg minden a Dinóknak meg meszeltek...
    Hogy miért nőttek ilyen nagyra? Hát az UFO-k Testsúly 2000-t adtak nekik..
  • HUmanEmber41st #36
    Akkor fogta be a Föld a Holdat.....