Hunter

Megtépázták a T-rex imidzsét

Egy évszázadon át a toronymagasságú Tyrannosaurus rexre úgy tekintettünk, mint kegyetlen gyilkos, akinek senki nem állhatott az útjába a dinoszauruszok korában. A világ egyik legismertebb kövületek után vadászó paleontológusa azonban más fényben tünteti fel a csúcsragadozót, és valljuk meg nem a legkedvezőbben. Jack Horner szerint a dinoszauruszok királya egy egyszerű dögevő volt, aki felkutatta és ellopta mások zsákmányát.


"Nagy, undorító és büdös - ez az én elképzelésem a T-rexről. Nem hiszem, hogy bármi bizonyítaná ragadozó mivoltát" - összegzett Jack Horner állásfoglalásában. Elméletét a londoni Természettudományi Múzeum augusztustól nyíló egyik kiállításán terjeszti elő kitéve a közvélemény részletekbe menő vizsgálatának.

Horner aki Michael Crichton "Jurassic Parkjának" Sam Neill által alakított Alan Grantjét ihlette, azzal érvel, hogy a szörny elülső lábai túl rövidek, szemei túl aprók, sebessége pedig túl alacsony volt hogy igazi vadásszá váljon. Másrészről a keselyűhöz hasonlóan agyának nagy részét a szagok észlelésének szentelte és képes volt nagy távolságok megtételére. Horner, a montanai Museum of the Rockies paleontológiai kurátora és Steven Spielberg Jurassic Park filmjeinek technikai tanácsadója állítja, a T-Rex egyszerűen tömegét és bűzét használta fel arra, hogy megfélemlítse a kisebb dinoszauruszokat és elűzze őket zsákmányuktól.

Állításai igazolására és tanulmányozására a Természettudományi Múzeum a Tyrannosaurus rex csontvázát és életnagyságú modelljét is kiállítja, hogy a látogatókat közelről is megismertesse a bestiával, mely állva több mint 5 méter magas volt, emellett pedig 6 tonnát nyomott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dömper Ármánd #25
  Igen, igazatok van! A paleontológusok rohadjanak meg. Mind dilettáns állat! A supergamez bármelyik fórumozója többet tud az őslényekről, mint ezek a senkiháziak együttvéve.
 • GodBadka #23
  Az egész egy nagy hülyeség. Hacsak nem egészben és élve fogyasztotta el a táplálékát, akkor mindenféleképpen dögevő volt. Vagy így, vagy úgy:))
 • BarnaMedve #22
  #Csóka
  Mielött a farkasokról nyilatkozól, azért olvass el néhány természettel foglalkozó könyvet!
  Amellet, hogy a farkas ragadozó,ő sem hülye, hogy futkározon az élő őzek után, ha például ott hever egy döglött őz! Tulajdonképpen a ragadozók nagy része potenciális dögevő! A leopárd sem véletlenül visszi fel magával a fa tetejére a félig megevett zsákmányt, és nem csak a kisebb gögevőktől tart, a nagyobb ragadozok is szivesen eloroznák tőle a "döglött" zsákmányt. Pró és Kontra! Szerintem is inkább valószinű, hogy a T-Rex dögevő legyen, az adottságai miatt, ámbár az is igaz, ha egy nem kifejezetten tehetséges ragadozó találkozik nála satnyább képességel rendelkező lényekkel, biztos megpróbálja elkapni!
  Mondjuk egy embernek abban az időben tuti annyi!
  Végül is a keselyű is dögevő, de ha találkozik egy sánta lassú sivatagi egérrel, biztos nme várja meg, hogy az egér előbb szomjan haljon, de ettől még nem lett ragadoző!
 • mad mind #20
  Volt a spektrumon egy film pont erről, abban ez a fickó, meg egy ragadozó hívő mondta el a véleményét, ugyanazokat a bizonyítékokat másként magyarázva. Pl. a fogak hajlítottak és élesek:
  Horner szerint a csontok jobb feltörésére voltak csak jók, míg a másik szerint a pont a vergődő áldozat jobb megragadására.
  Egy halom csontból csak következtetni lehet, ami mindíg vitákhoz vezet.
 • Anteris #17
  Szerintem ez a Jack Horner egy kis szenzációhajhász senki, aki nem tudott semmi normális eredményt felmutatni eddig és azért gyorsan kitalált egy ilyen bulvárhírt, hogy ki tudja belőle fizetni a sarki fűszeresnél öszehalmozott tartozásait.
  felejtős...
 • rolika #13
  mindenesetre spielberg tírexe érdekesebb, mint ez... :)
 • CSOCSO #12
  amugy melyik dinonak vannak olyan elülső lábai amit ugy tud használni mint az ember??.. a húderagadozó velocyraptornak sem voltak jobb karjai...
 • CSOCSO #11
  bűűűűűűééét LOOOOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLL hát ez hatalmas.. ez az ember tuti hülye... joh tegyük fel nem volt az a hatalmas ragadozó de nemhiszem akkor se hogy dögevő volt..
  amugy tényleg funny hogy miket állapítanak meg.. pl nagyon tetszenek az ilyen párzási szokások és hasonlo dolgok amiket csak ugy bemutatnak hogy Na kérem.. ez így volt akkoriban:))))))..szal ROFL hogy miket találnak ki az állatokrol...lehet hogy minden dino rózsaszin volt és pici..aztán valami sugárzástol megnöttek és abba halltak bele.. kitudja bazze..:)
 • busmanus #10
  olyan büdös volt, hogy mindenki elfutott előle és magányosan halt meg.
  ez lesz a következő disney film
 • magus #9
  ezt láttam valamelyik csatornán. sztem is total realis amit allit, ilyen testfelepitessel nem lehetett ragadozo.