Hunter

Dinoszaurusz kövületre bukkantak Loch Nessnél

Egy skót úriember egy 150 millió éves hüllő kövületére bukkant Skócia mitikus tava, a Loch Ness partjainál, több mint egy évszázad óta ez az első ilyen jellegű lelet Skóciában.

A 67 éves nyugállományú Gerald McSorley elmondása szerint "szó szerint belebotlott" az algával bevont kövületbe a Loch Ness sekély vizében. Felfedezését elvitte az edinbourgh-i Skót Nemzeti Múzeum szakértőinek, ahol a kövületről megállapították, hogy egy közel 150 millió éves plesioszaurusz, egy hosszú nyakú tengeri hüllő maradványaira akadt.


Gerald McSorley a fossziliával


A klasszikus Nessie fotó
"Mindig hittem a Loch Ness-i szörnyben, de ez be is bizonyította számomra. A lelet és az észlelések közötti hasonlatosságok nagyon egybevágnak" - nyilatkozott McSorley a skót The Daily Record napilapnak. A lelet négy, jó állapotban megmaradt csigolyát mutat, kiegészítve a gerincaggyal és vércsatornákkal, mindez szürke mészkőbe zárva.

"A plesioszaurusz az a kép, amit az emberek a Loch Ness-i szörnyről kialakítottak" - mondta Lyall Anderson paleontológus. "Azonban a Loch Ness a legutolsó jégkorszak végeztével alakult ki, ami csupán 12.000 évvel ezelőtt fejeződött be."

A leleten végzett vizsgálatok szerint azonban szinte semmi esély hogy a dínónak bármi köze lenne a tó rejtélyes szörnyéhez. Az elemzések szerint a lelet sokkal inkább tengeri környezetből származik, mintsem egy édesvízi tóból.


A plesioszaurusz egy húsevő hüllő, amely akár 11 méter hosszúra is megnőhet, valószínűleg a dinoszauruszokkal együtt halt ki. A Loch Ness-i szörnyről terjesztett történetek, amit oly lelkesen reklámoz a skót idegenforgalmi ágazat, a hetedik századra datálhatók vissza, amikor egy vízi szörny állítólag megjelent Szent Columba, a skót kereszténység megalapítója előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fido4life #11
    :D
  • ev1l FlOwEr #5
    Kicsit sincs mexervezve a dolog :))))))
  • N.E.O.!!! #4
    "Mindig hittem a Loch Ness-i szörnyben, de ez be is bizonyította számomra..."

    Szegény Nessi már csak kövület.
  • SirBubu #2
    DINOSZAURUSZOK MÁRPEDIG VANNAK!!!
  • ayden #1
    Húha akkor erre a nyárra lehet már nem csak szunyog riasztót kell beszereznem?:)