Hunter

Extra hosszú nyaka volt egy ősi tengeri lénynek

230 millió évvel ezelőtt egy bizarr tengeri hüllő testhosszának közel kétszeresére nyúló nyakával ejtette el áldozatait. A halak csupán apró fejét láthatták a homályos vízben, és amikor kellő közelségbe kerültek hozzá, az állat hirtelen kitágította félelmetes torkát és beszippantotta az ebédet.

A Dinocephalosaurus elképesztő nyakhosszúságára akkor derült fény, amikor Kínában egy majdnem teljes csontvázat sikerült kiásnia Chun Linek, a pekingi Gerinces Őslénytani és Antropológiai Intézet kutatójának. A hossz meglepetésként érte a tudósokat is, mivel korábban csupán egy megkövesedett koponya alapján ismerték az őshüllőt. A Dinocephalosaurus egy kevésbé ismert csoporthoz, a protoroszauruszokhoz tartozik, melyek először 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és feltehetőleg a dinoszauruszok őseivel állhattak rokonságban.


Olivier Rieppel, a chicagói Természettörténelmi Múzeum paleontológusa maga is részt vett a feltárásban, és elmondása szerint először azt hitte, hogy kis teste miatt a csontváz egy hosszúnyakú plezioszauruszé. Miután azonban közelebbről szemügyre vették, kiderült, hogy ez a leghosszabb nyakú protoroszaurusz, amit valaha találtak. Több más protoroszaurusz is elnyújtott nyakkal rendelkezett, azonban ezek a fajok földi életet éltek, így nyakuk nem nőtt olyan elképesztően hosszúra, mint vízi társuké. Az egyetlen kivétel a kétéltű Tanystropheus volt, aminek 12 nyakcsigolyája voltv, azonban ez is kevesebb, mint fele a Dinocephalosaurus nyakméretének, ami 25 csigolyából állt, miközben a modern emlősöknek, még a zsiráfnak is csupán hét nyakcsigolyája van.

A kutatócsoport harmadik tagja, Mike LaBarbera két érdekességet fedezett fel a Dinocephalosaurus tanulmányozása közben. A nyak bordaszerű csontjainak különleges elrendezése - amennyiben feltevése helytálló - azt jelenti, hogy az izmok összehúzódása gyorsan kiegyenesíthette a nyakat és egyben kitágította a torok szöveteket is, ami szívó hatást eredményezett. Ez tette lehetővé a fej előrelendülésével a víz beszippantását és az útjába kerülő hal lenyelését, még mielőtt az észlelhette volna a mozgást és elmenekülhetett volna. Egyes halak és teknősök ma is hasonló stratégiát alkalmaznak szájüregük kitágításával.

LaBarbera szerint ezen felül a hosszú nyak remekül alkalmazható volt a homályos vízben, mert elrejtette a protoroszaurusz testét. "A hüllő feje kicsi volt, így ha egy hal perspektívájából nézzük, akkor egy vele azonos méretű lényt láthattunk, mire pedig rájöttünk valódi méreteire, addigra már régen eleséggé váltunk" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #18
    Sőt én olyan feltételezéseket is hallottam, hogy a Hold nem a Földdel együtt állt pályára, hanem már újabb kori "szerzemény"
    Amíg nem volt Hold, addig létezhetett, hogy merőleges volt a Föld tengelye az Ekliptika síkjára...persze ez csak találgatás...
  • Tetsuo #17
    Hogy ~100millió éve a Föld tengelye merőleges volt az ekliptikára? Hm érdekes.. de a Zsarnokgyík jóval súlyosabb volt fél tonnánál az tuti.
  • strogg #16
    Én a National geographic-on úgy hallottam egy tudós figurától, hogy azért nöttek olyan méretüre a dínók, és a rovarok, mert volt eröforrás rá.
    Értsd: a hüllök, és rovarok légzöszerve roppant kezdetleges az emberéhez képest is, és mi sem vagyunk valami óriások. Oka a levegövétel. A 20% körüli oxigén tartalom a levegöben egyszerüen ilyen légzö szervekkel nem tudja ellátni a nagy testet. Ezzel szemben a Kréta, Jura, és hasonló idöszakokban a hatalmas erdöségek miatt (ugye akkor más volt még a föld tengelyének az állaopta is, értsd: nem volt ferde mint most, és az éghajlat is a föld szinte egész területén trópusi volt) a levegö oxigén tartalma 30-32-35% is volt. Így már egy nagyra nött rovar is tudott repülni, mert a fejletlen légzöszervével el tudta látni oxigénnel az izmait. Ugye nagy test->nagy szárnyak->nagy erö kell -> sokkal több oxigént éget.
    Dínóknál dettó. Azért a hüllö légzöszerve eléggé karcsú még egy béka is liheg nagyon, ha megkergeted:))) Most képzeld el a T-Rex-et, amelyik 4-500 kilós testével sprintel egyet a zsákmány után:)
    Bocsi, nem okoskodni akartam ,csak tényleg érdekesség. És a leg logikusabb válasz a kérdésedre, amit valaha hallottam.
  • Rockk #15
    Ismered a viccet? Huzd fell a slicett...tiszta ideg..kb iljen viccesek vagytok
  • Dinosaur #14
  • Dinosaur #13
    Mi bajotok van a dinókkal???
  • RoD #12
    Ismeritek a viccet?
    Nyuszika találkozik a zsiráffal:
    -Te zsiráf! Téged nem zavar, hogy ilyen hosszú a nyakad?
    -Á dehogy. Képzeld el milyen jó érzés, amikor nyáron a rettenetes melegben érzed, ahogy a hideg víz végigfolyik a torkodon.
    -Te zsiráf! Te nem szoktál hányni?

    Bocs, de ezt nem hagyhattam ki.
  • DBM #11
    Mi mindent találnak még.
    Ja, és szerintem elég volt abba is belehalni, mire felért a feje a felszínre, és leért a levegő a tüdejébe!
    Hacsaknem kopoltyús volt... ez végöl is tök mindegy. :)
    A "múltor" meg óriáskrokodilt, meg óriás-ezt-azt amazt találtak, mindig van valami. És az emberek azt hiszik, mindent tudnak! De a rossz, hogy amit tudnak, az is helytelen! :)
  • Alfa Of NS #10
    1,7 m a nyaka volt + 1 meter a test
  • Pontius #9
    csak 1.7? nem 17?