• DrDebreceniL
    #100
    Az USA és a Szovjetunió közötti űrtechnológiai versengést sok minden motiválta.

    Az 1960-as években a hidegháború idején kölcsönös megfélemlítési szándék volt tapasztalható mindkét fél részéről. Ezen megfélemlitési eszközök közé tartoztak a nagyotmondó beszédek, a díszes katonai felvonulások, a látványos hadikiadások, az atomfegyverek, stb.

    Mivel mindkét fél látta, hogy egy elhúzodó katonai egymásralicitálás végzetes következményekkel járhat a gazdaságra nézve, ezért egyre több pénzt fektettek az űrkutatásba. Úgy vélték, hogy az űrkutatási verseny megnyerésével a másik fél elismeri a nyertes ország szellemi és gazdasági felsőbbségét.

    A holdutazásnak természetesen nem eléggé titkolt katonai vonatkozásai is voltak. Komoly cikkek, értekezések és kongresszusi meghallgatások voltak abban a témában, hogy miként lehetne a Föld ősi társát, a Holdat katonai célokra (is) hasznosítani.

    A tervek döntő többségét pénzhiány, vagy az akkori technológiák fejletlensége miatt elvetették. Szóba jött több bázis létrehozása is, ezek a lehetséges katonai alkalmazásuk mellett tudományos és társadalmi szerepet is betöltöttek volna. Ezek végül anyagi okok miatt nem valósultak meg.