Hunter

Az élet jeleit is keresik a Titánon

A tudósok hamarosan megkezdik a Szaturnusz holdjára, a Titánra leszállt Huygens szonda által átsugárzott adatok átfésülését, abban a reményben, hogy beazonosíthatják az égitesten a metán forrását.

A metánt folyamatosan pusztítja az UV-sugárzás, tehát kell lennie valamilyen forrásnak a Titánon, ami újratelíti a légkört ezzel a szénhidrogénnel. A kutatómunka azért lehet érdekes, mert az egyik lehetőség a geológiai folyamatok mellett az élet jelenléte lenne, ami sokak szerint elég valószínűtlen. A felszín túl hideg a biológia számára, azonban a földi kutatások arra utalnak, hogy egy titáni óceánban lenne esélyük a mikrobáknak a túlélésre. A metán előtörhet egy elzárt formájából is, amit klatrátnak vagy más néven metán-hidrátnak neveznek. Ez vízjég mátrixban csapdába esett metán molekulákat jelent amit egy geológiai folyamat juttat a felszínre. Ebben az esetben a biológia semmilyen szerepet nem játszik.


A nitrogén, metán és más szerves (szénalapú) molekulák által uralt Titánról úgy vélik, hogy a Föld 4,6 milliárd évvel ezelőtti mélyfagyasztott állapotát tárja most elénk. Folyékony metán záporozik a hold folyómedreibe, amit vízjég vájt a dombok közé. A metántárolók feltehetően nem sokkal a felszín alatt helyezkedhetnek el. Az UV-fény azonban 10 millió éven belül kipusztította volna az teljes metánkészletet, ha nincs semmi, ami folyamatosan megújítsa.

"Nem jelenthetjük ki, hogy a Titánon semmi esély nincs az életre" - nyilatkozott Dr. Francois Raulin a Huygens küldetés egyik tudósa. "A felszínen nincs esély az életre, mivel az túl hideg és nem található rajta folyékony víz. Mindazonáltal a Titán belsejének modellezése azt bizonyítja, hogy a felszín alatt körülbelül 300 kilométerrel lenni kellene egy 100 kilométer mély óceánnak. Amennyiben a modellek helytállóak, ez az óceán főként folyékony vízből és 15% ammóniából állna, -80 Celsius-fok körüli hőmérséklettel" - tette hozzá Raulin. "Ha van folyékony víz, akkor az organizmusok sem lehetnek túl messze, végeredményben a Titánon minden adott az élet beindulásához" - magyarázta.


Ha metán előállítására képes mikrobák népesítették be ezt a "lakóövezetet", akkor a tudósoknak van esélyük kémiai jeleik észlelésére két elemi szén izotóp, a C12 és C13 közötti összefüggés vizsgálatával. Az élő sejtek előszeretettel kebelezik be a C12-t, ezért az élő dolgok által létrehozott elegyek nehezebb izotópokat kellene, hogy tartalmazzanak, mint például a C13. A két izotóp aránya mérhető a Huygens gázkromatográfiai tömegspektrométere (GCMS) által visszaküldött adatokból. "A GCSM képes a C12/C13 arány közvetlen észlelésére. Ezeket a méréseket még nem végeztük el, de már dolgozunk rajta" - mondta Sushil Atreya, az amerikai Michigan Egyetem bolygótudományi professzora, a GCSM csapat tagja. "Ez is egy lehetőség, amivel számolni lehet a metán újratelítődésével kapcsolatban."

Atreya professzor mindenesetre inkább a geológiai folyamatokra szavaz, mint lehetséges metánforrás, amihez Raulin is csatlakozik.

Fontosabb linkek:
  • A nyers képek az ESA weboldalán
  • Képek a NASA weboldalán
  • Részletes cikkünk a Cassini-Huygens küldetésről
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • miso #24
      víz nélkül nincs élet.
    • NEXUS6 #23
      Bocsesz fiuk, nyissunk ablakot az én voltam
    • HUmanEmber41st #22
      A Marson is találnak megújuló metán forrást.. ki tudja ???
    • bah #21
      Ki tudja lehet hogy létezik metán jeti.Ami annyira szőrös hogy nem fagy meg a hidegben,majd a képekből kiderül.
    • snorbi #20
      Én is izgalmasabbnak találnék mondjuk egy szilícium alapú életet, ahol a kis zöld csákók homokot lélegeznek - vagy inkább köhögnek ki

      De azért egy másfajta szén alapú élet lehet, hogy egész más mint a miénk - szóval azt se lenne rossz találni...

      A legnagyobb bajom, hogy ha találnak is életet, akkor az 10001 évig majd hadititok lesz, meg egyébként se tudok oda elmenni megnézni, mert a technikai színvonal kényszerített módon megragadt a kőolaj-alapnál... namind1, majd az ük-ük-ükunokák, ha lesz még akkor élet egyáltalán...
    • pepii #19
      "A felszínen nincs esély az életre, mivel az túl hideg és nem található rajta folyékony víz." Miért olyan nehéz azt elhinni, hogy nem csak víz alapú élet létezhet. Mi van ha ott a folyékony metán játsza azt a szerepet amit nálunk a víz. Vagy, hogy még tovább menjek én el tudok képzelni gáz neagyisten plazma alapú életet is. Ott is lejátszódhatnak mindenféle kémiai és nem kémiai reakciók, kolcsonhatások. Mi is kell ahoz, hogy valamit életnek tituláljuk? 4 végtag és 32 fog? :)
    • a_n_d_r_e_w #18
      Valószínűleg - és ez a lényeg. Épp ezért nem kellene egyből kimondani, hogy pl a Titán felszínén nincs esély az életre.
    • grebber #17
      Nem láttunk még semmit belöle mert a kis ürlények fotokat tesznek a kamerák elé :)))
    • snorbi #16
      A szén a "legoptimálisabb" atom, ami nagy változatosságú, komplex molekulákat tud létrehozni, mivel akár 4 másik atomhoz tud kapcsolódni. Ráadásul elég gyakori elem az univerzumban, ezért is keresnek általában szén alapú életet.

      Pl. szilícium alapú élet is elképzelhető, de az már egy jóval nagyobb atom, ezáltal sokkal kevésbé hajlandó 2 vagy éppen 3-szoros kovalens kötések kialakítására - azaz kevésbé változatos molekulákat képez.

      Biztos még ezer egyéb dolog van, de a lényeg: valszeg a szén a legalkalmasabb az élet "alapkövének".
    • BlackHawks #15
      Áhh, tavaly voltam ott nyaralni, rohadt szar a víz, sőt egy kicsit büdös is