Hunter

Emberi hiba okozta a Huygens kommunikációs zavarát

A narancsszínű, metánban gazdag Titánról készült új felvételek és hangok nyilvánosságra hozása után, az Európai Űrhivatal (ESA) bejelentette, vizsgálatot indít a kommunikációs zavar kialakulását illetően.

"Ez az ESA felelőssége" - mondta az űrhivatal tudományos igazgatója. Mint kiderült a kommunikációs hiba a Cassinin alakult ki, nem a Huygensen, ami egy ki nem adott parancsnak köszönhető. "Nem állítottuk a Cassini szoftverét 'be' állásba, ami egyértelműen a mi hibánk" - mondta Jacques Louet, az ESA tudományos projektjeinek vezetője. "Az űr nem bocsátja meg a buta hibákat, és mi egy nagyon buta hibát követtünk el. Teljes felelősséget vállalok."


A Cassini darmstadti irányítóközpontja

Louet elmondása szerint az ESA által a Cassini felügyelőinek a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumába (JPL) elküldött Huygens Küldetés Műveleti Terv helytelenül leírt, megtévesztő információkat tartalmazott. "A JPL az általunk megadott instrukciókat hajtotta végre" - mondta Louet. "Az egyik tanulság, amit levonhatunk, hogy szükség van minden rendszer független ellenőrzésére is. Ez klasszikus példája volt annak, hogy a legegyszerűbb dolgok azért kerülik el a figyelmünket, mert túl egyszerűek."

A kommunikációs hiba miatt a Huygens doppler széladatait a szonda két és fél órás ereszkedését január 14-én figyelemmel kísérő földi távcsövek adataiból kell összerakosgatni. Az adatok a rádiócsillagászok felelősségteljes munkájának köszönhetően rendelkezésre állnak, mondta Leonid Gurvits a 18 elsődleges teleszkópot koordináló csapat vezetője. "Ugyanazt a tudományos eredményt fogjuk megkapni, csupán így tovább tart a feldolgozás."



Martin Tomasko, a Descent Imager/Spectral Radiometer műszer felügyelője

Eközben a NASA-nál is gőzerővel folyik az adatfeldolgozás. "Az elmúlt 30 órában egy percet sem aludtam, keményen dolgozunk az adatok feldolgozásán" - mondta Martin Tomasko, a Huygens DISR műszerének főfelügyelője. "Ez az a látvány, ami elénk tárulna, ha a Titán felszínén állnánk" - mutatta be Tomasko egy a felszínről korábban közzétett felvétel színes változatát. A narancs árnyalatot a DISR spektrométerei rögzítették, nyilatkozta.

Klikk ide!
A Huygens felvételei 13-ról 8 km-re ereszkedés közben, összesen 30 nyers képből összeállított panoramákép. A felbontás pixelenként 20 méter, a lefedett terület kb. 30 km

A Huygens Légkör Szerkezeti Műszer (HASI) mikrofonjai és radar érzékelői lehetővé tették a kutatóknak, hogy belehallgassanak a szonda légkörbe történő belépésébe. Az egyik hangrészleten zúgó szelek halhatók, egy másikon a radar visszhangok erősödnek, amint a Huygens egyre közelebb kerül a Titán felszínéhez. "Lehetetlen volt átsugározni a teljes hanganyagot" - nyilatkozott Marcello Fulchigoni, a HASI főfelügyelője, hozzátéve, hogy a közzétett hangrészleteket foszlányokból rekonstruálták a kutatók. "A legfontosabb darabok azonban a rendelkezésünkre állnak."

Fontosabb linkek:
  • A nyers képek az ESA weboldalán
  • Az eddig közzétett képek a NASA weboldalán
  • Részletes cikkünk a Cassini-Huygens küldetésről
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • HUmanEmber41st #18
      Mi folyik itt ???!!!
      Hát metán jelentem alássan
    • lokko #17
      ránézel a felvételekre és azt kell mondanod hogy valami ott folyik ...
    • HUmanEmber41st #16
      Már ha folyik ott valami egyáltalán..
    • lokko #15
      azért az vicces hogy ott az lenne a metán(földgáz)erőmű mint itt a vízerőmű :D
    • Tetsuo #14
      Megújuló energiást, metánfolyóval hajtottat.. :)
    • HUmanEmber41st #13
      Központi fűtésest, vagy cserépkályhást ? lol
    • The Termentor #12
      majd ha 100 eves keszek akkor emlekezni fogok ra hogy mennyire gyerekcipobe jart az urkutatas es hogy mekkora szam volt egy fekete feher kepet kozolni a naprendszer egyik bolygolyanak holdjarol.
      aszt majd veszek egy vikend hazat a titanon...
    • Zocsi #11
      Szvsz annak ellenére, hogy ilyen hibák jelentkeztek, ez még mindig nagy teljesítmény, de sajna nem hiszem hogy több küldetés lesz a jövőben a Titánra. Ha legközelebb oda megyünk, ha megyünk egyáltalán az 15-20 év múlva lesz... Olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mint a Viking szondákkal. Elmentek, elküldtek és annyi. Aztán 20 év után leporolták az aktákat és azóta már 3 másik szonda érte el a marsot sikeresen... Na mind1.
      Azé jó erről is tudni!
    • lokko #10
      onnan hogy a doppler adatok vesztek el, és ez annyira nem gáz ... mert a maradék 5 műszer adatai megjöttek.
    • Tetsuo #9
      A 2 hangmontázs mennyi "egyéb" hangot tartalmaz? A szonda mechanikájának (pl fuvókáinak) hangja belehallatszik? V az ernyőmozgás?
      Erre kiváncsi lennék.