24
-
miso #24 víz nélkül nincs élet.
-
#23 Bocsesz fiuk, nyissunk ablakot az én voltam -
HUmanEmber41st #22 A Marson is találnak megújuló metán forrást.. ki tudja ??? -
#21 Ki tudja lehet hogy létezik metán jeti.Ami annyira szőrös hogy nem fagy meg a hidegben,majd a képekből kiderül. -
snorbi #20 Én is izgalmasabbnak találnék mondjuk egy szilícium alapú életet, ahol a kis zöld csákók homokot lélegeznek - vagy inkább köhögnek ki
De azért egy másfajta szén alapú élet lehet, hogy egész más mint a miénk - szóval azt se lenne rossz találni...
A legnagyobb bajom, hogy ha találnak is életet, akkor az 10001 évig majd hadititok lesz, meg egyébként se tudok oda elmenni megnézni, mert a technikai színvonal kényszerített módon megragadt a kőolaj-alapnál... namind1, majd az ük-ük-ükunokák, ha lesz még akkor élet egyáltalán... -
pepii #19 "A felszínen nincs esély az életre, mivel az túl hideg és nem található rajta folyékony víz." Miért olyan nehéz azt elhinni, hogy nem csak víz alapú élet létezhet. Mi van ha ott a folyékony metán játsza azt a szerepet amit nálunk a víz. Vagy, hogy még tovább menjek én el tudok képzelni gáz neagyisten plazma alapú életet is. Ott is lejátszódhatnak mindenféle kémiai és nem kémiai reakciók, kolcsonhatások. Mi is kell ahoz, hogy valamit életnek tituláljuk? 4 végtag és 32 fog? :) -
#18 Valószínűleg - és ez a lényeg. Épp ezért nem kellene egyből kimondani, hogy pl a Titán felszínén nincs esély az életre. -
#17 Nem láttunk még semmit belöle mert a kis ürlények fotokat tesznek a kamerák elé :))) -
snorbi #16 A szén a "legoptimálisabb" atom, ami nagy változatosságú, komplex molekulákat tud létrehozni, mivel akár 4 másik atomhoz tud kapcsolódni. Ráadásul elég gyakori elem az univerzumban, ezért is keresnek általában szén alapú életet.
Pl. szilícium alapú élet is elképzelhető, de az már egy jóval nagyobb atom, ezáltal sokkal kevésbé hajlandó 2 vagy éppen 3-szoros kovalens kötések kialakítására - azaz kevésbé változatos molekulákat képez.
Biztos még ezer egyéb dolog van, de a lényeg: valszeg a szén a legalkalmasabb az élet "alapkövének". -
BlackHawks #15 Áhh, tavaly voltam ott nyaralni, rohadt szar a víz, sőt egy kicsit büdös is -
Cat #14 korántsincs akkora nyomás, elfelejted hogy a titán a földnél jóval kisebb, a föld átmérője 12e, mig a titáné csak 5e km, azaz a gravitáció is jóval alacsonyabb -
Jimmyke #13 A kémiakönyvemben is azt írtam a vízhez: Élettani tul. Nélkülözhetetlen (a Földön) A tanár nézett is :) Láttam erről egy műsort, hogy gyakorlatilag bármilyen alapú élőlény kialakulhat, és nem csak humanoidok (lsd. sci-fik). De majd ha találnak életet akkor megnézzük, hogy igazuk volt-e :) -
#12 na jó, de honnan tudják, hogy az élethez tényleg elengedhetetlen a víz? Meg hogy mindenképp szén alapú lesz az az élőlény? Ez csak feltételezés, mert itt úgy van, de már miért kellene mindenütt így lennie? -
#11 azért ezek a méretek is durvák...
"300 kilométerrel a felszín alatt valószínűleg egy 100 kilométer mély óceán van..."
vazz, már a mariana árok is a kb 10 killájával is rohattmély....mekkora nyomás lehet már ott 100 kilométer mélyen? biztos a szupersűrű sejtszerkezetű szupermenek ott tenyésznek amik a földi légkör nyomása alatt repülni is tudnak és felemelik fél new yorkot :D -
#10 egyszerű.......bolygó belseje, cseppkőbarlang, melegség, folyékony vízség.....jó, napsütés nincs, helyette olyan gáz, ami tartalmazz "napsugarakal" megegyező mitomnétmit, és tele van kis zöld vagy szürke idegen lényekkel. -
#9 "A felszínen nincs esély az életre, mivel az túl hideg és nem található rajta folyékony víz."
Laikusként csak annyit tennék hozzá: Na és, ettől függetlenül miért ne lehetne? -
pepe003 #8 Minden hónapban kutatnak valahol életet, és egyik hónapban se találnak semit -
#7 Az biztos, hogy tudtunkkal a földi élethez itt a Földön jobbak a körülmények :) ...de ha jobban belegondolok az előbbi mondatomba elég sok a megkötés :) -
#6 Kár, hogy ennyire földi szemmel nézik az életet állandóan. -
#5 a titánon is az van, csak azt mondák rá, higany -
#4 az oroszoknál is ^.^ , de ott a vodka katalizátor segítségével megy végbe a dolog .. -
#3 "végeredményben a Titánon minden adott az élet beindulásához"
Ja, csak qurva hideg van :D -
#2 milyen szép kép:)a víz a HL2 engine (Source-motor) :) -