Hunter

Eljuthatunk a tökéletes napelemig?

A Berkeley Nemzeti Laboratórium Anyag Tudományi Osztályának kutatói a Ritsumeikan Egyetem kristálynövesztő csapataival együtt dolgozva rájöttek, hogy az irídium-nitrid félvezető kötéstávolsága nem 2 elektronvolt, mint ahogy azt eddig hitték, hanem csupán 0,7 eV. A felfedezés annyit jelent, hogy ötvözetek egyszerű rendszere, mely irídiumot, galliumot és nitrogént egyesít, gyakorlatilag képes a napfény teljes spektrumát elektromos árammá alakítani, az infravöröshöz közeli tartománytól egészen az ultraibolyán túl.

"Olyan mintha a természet alkotta volna ezt az anyagot, hogy megegyezzen a nap spektrumával" - mondta Wladek Walukiewicz, a projekt vezetője, ami egy egyszerű kutatásnak indult ám végül egy nagy értékű gyakorlati alkalmazáshoz vezette el a csapatot. Ha a napelemek elkészíthetők ebből az ötvözetből, amellett hogy durva, viszonylag olcsó és a valaha előállított leghatékonyabb.

Számos tényező korlátozza ugyanis a fényérzékeny cellák hatásofokát. A szilícium például olcsó, ám a fény elektromossággá történő átalakítása során az energia nagy része hő formájában veszendőbe megy. A napelemek között a leghatékonyabb félvezetők a periódusos rendszer III. csoportjában található elemek, mint az alumínium, gallium és irídium ötvözete az V. csoport elemeivel, mint a nitrogén és az arzén.

A napelemek legalapvetőbb korlátja az elkészítéséhez szükséges félvezető kötéstávolsága. A kötéstávolságnál kisebb energiájú fotonok átcsusszannak, például a vörös fény fotonokat nem nyelik el a nagy kötéstávolságú félvezetők, miközben a kötéstávolságnál nagyobb energiájú fotonok elnyelődnek - például a kék fény fotonok egy alacsony kötéstávolságú félvezetőben - energiafeleslegük pedig hőként távozik. Hatásfokukat tekintve a mostani napelemek a fény mindössze 25-30 százalékát képesek elektromos energiává alakítani. A kutatók és a gyártók rengeteg időt öltek ennek növelésébe, ám egyre bonyolultabbá és problémásabbá váltak a fejlesztések. A könnyebb és jobb megoldás első lépése Walukiewicztől és munkatársaitól származik, akik pont a probléma ellentétét tanulmányozták, azaz hogyan használják fel a félvezetők az elektromosságot a fény kibocsátáshoz.

"Az irídium-nitrid tulajdonságait vizsgáltuk, a LED egyik összetevőjét" - mondta Walukiewicz. A vörös fényű LED-ek évtizedek óta jól ismertek, de csak a kilencvenes években jutottak el odáig, hogy egy új generációjú, széles kötéstávolságú LED megjelenjen, ami képes a spektrum kék végén található fény sugárzására, ami irídium gallium nitridből készült. 3,4 eV kötéstávolsággal a gallium nitrid láthatatlan ultraibolya fényt bocsát ki, azonban amint a gallium egy részét kicserélték irídiumra, lila, kék és zöld színeket sikerült előállítani. A Berkeley kutatói arra gyanakodtak, hogy ugyanez az ötvözet képes hosszabb hullámhosszakat is kibocsátani, ha az irídium arányát növelik. "Annak ellenére, hogy az irídium-nitrid kötéstávolsága állítólag 2 eV, senki sem volt képes fényt nyerni belőle 2 eV-on" - mondta Walukievicz. "Minden igyekezetünk kudarcba fulladt."

Hogy a lehető legjobb irídium-nitrid mintákhoz jussanak, a Berkeley kutatói összefogtak a Cornell és a Ritsumeikan Egyetemmel, ahonnan tökéletesen tiszta kristályokkal látták el a kutatókat, ám ezzel együtt sem sikerült 2 eV-on fénykibocsátást produkálniuk.

"Amint azonban alacsonyabb kötéstávolságon néztük egy pillanat alatt rengeteg fényt nyertünk" - mondta Walukievicz.

A csapat hamar megállapította, hogy az ötvözet kötéstávolság szélessége egyenletesen és folyamatosan nő, ahogy az arány az irídium felől a gallium irányába tolódik, egészen addig - lefedve a nap spektrumának minden részét - míg a gallium-nitrid el nem éri a 3,4 eV-os értéket.

Első pillantásra az ötvözet nem tűnik kézenfekvő választásnak a napcellákhoz. Kristályai tele vannak hibákkal, négyzetcentinként több milliárd is előfordulhat. Általában az ilyen hibák tönkre teszik a félvezető optikai tulajdonságait, foglyul ejtik a töltéshordozókat, és energiájukat hőként szórják szét. A LED-ek tanulmányozása során azonban a Berkley kutatói felfedezték, amikor az ötvözetben az irídium összeáll a galliummal, irídiumban gazdag koncentrátumot hagy maga után, ami rendkívüli hatékonysággal bocsát ki fényt. Ezt a tényezőt kívánják felhasználni a napelemek esetében is.

Hogy kihasználják az ötvözet közel tökéletes összhangját a spektrummal egy több csomópontú, különböző összetételű rétegekkel rendelkező cellára van szükség. Két irídium nitrid réteg, egyik 1,7 eV kötéstávolságra hangolva, míg a másik 1,1 eV-on, elérheti az elméleti 50 százalékos maximum hatásfokot, vagy nagyon sok, kötéstávolságukban kis eltérésekkel rendelkező rétegekkel ellátott cellákkal akár 70 százalék fölé is juthatnak.

A LED-ek esetében az ötvözet sikere mindenesetre reményt keltő. "Ha működik, a napelemek annyira hatékonyak és viszonylag olcsók lesznek, hogy forradalmasíthatják a napenergia felhasználását nem csupán az űrben, de itt a Földön is" - összegzett Walukiewicz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Walaki #22
    Sajnos cikk írója (fordítója) nem vette a fáradságot, hogy utánanézzen minimálisan a témának. Az angol bandgap szót, ami tiltott sávot jelent magyarul, következetesen kötéstávolságnak fordította. Így értelmetlen mondatok születtek. Az már mellékes, hogy az anyagtudomány egy szó.
  • Cheky #20
    Egely György: Tiltott találmányok. Ezt egyszer láttam idáig, akkor meg is vettem.
    Ennek a második része a Borotvaélen, ez a hetekben jelent meg. Szerintem még egy ideig lehet kapni... :(
  • Nor #19
    big braner rox
  • Pöty #18
    Engem érdekelnének ezek a könyvek! Le tudnád írni a pontos cimüket is?
  • Tompi #17
    Hat pont ez az, amit ugye nem tanitanak toribol. Siman be is tiltananak az ilyen tortenelem konyveket.
    A tokeseknek a 100%-osan manipulalhato agymosott rabszolgak kellenek... Es probalkoznak is rendesen az agymosassal. Csak kapcsoljuk be a TV-t...
  • Bonewerkz #16
    itt az a baj, hogy eddig a tokes rendszer osztonozte a fejlodest. most mar egyre inkabb fekezi, mert mara minden a bankarok, es a multik kezere jutott. a 70es 80as evek utan megtorpant az urhajozas fejlodese, pedig ha hasonlo utemben fejlodott volna, akkor mar a naprendszert jarnank, es kis erofeszitessel mar fuzios reaktorunk is lehetne... eljutottunk oda, hogy a tokes rendszerek, az allamnyi meretu bankok, multik a fejlodes kerekkotoi lettek. fejlesztesek helyett, inkabb mindenki (a kisembertol az allamig) a kamatokat fizeti, es a feudalkapitalizmus kopogtat az ajton. a bankoknak pl nem lenne erdeke, hogy a nepek kis ursiklokon elhuzzanak errol a bolygorol a fenebe, es kozvetett modon ezert is nincs szabadenergia, es fenysebesseg folotti utazas. inkabb szaprodjunk tul, legyunk ber es adosrabszolgak, legyunk maganyosok (az egyedulallo haztartas tobbet fogyaszt, a csalad nyugodtan haljon ki...) esatobbi... tudom, ez nem tartozik 100%ig a temahoz, de ez valahogy kikivankozott belolem... es Egelynek is hasonlo egyebkent a velemenye errol (szerintem)
  • [CaveMaN] #15
    Akármi lesz, addig kipusztitjuk magunkat, ezen nem kell sokat variálni.
  • Bonewerkz #13
    itt az a baj, hogy a laborcuccok is dragak.... felverik a nyersanyag arat is... maskulomben barmelyik kemiaszakos gyerek eloallithatna forradalmas dolgokat... Mindenesetre erdekes, hogy pl. Nikola Tesla, vagy Henry Moray kvantumenergiaval mukodo autot csinaltak, csak aztan a Moray eltunt, a Tesla meg megsemmisitette a jegyzeteit... pedig akkor meg nem volt annyira egyeduralkodo a koolaj...
  • Cheky #12
    tökéletesen igazad van! Már réges-rég feltalálták a vízzel müködő, gazdaságos és használható autót, csak vmilyen úton-módon a feltaláló "ételmérgezést" kapott és eltünt az autó.
    Emlékeztek még egy magyar találmányra, ami 120%os hatásfokkal müködik? asszem idáig 2* halottam róla... pedig egy ilyen gép mindent megoldhatna, a világon és érdekes módon eltünt a sülyesztőben.
  • Munch #5
    A fullos napenergia kihasználást már rég feltalálták, sőt az ingyen-energia termelést is, csak nem hozzák nyilvánosságra. Csöppet nagy világbotrány lenne belőle... Hót ingyen utazni, ingyen áram, stb.....