Hunter

Saját fúziós reaktort építhet Európa

Európa miniszterei pénteken megállapodtak, hogy ha kell, több nemzetközi partnerüktől is megválnak a 6,1 milliárd dolláros ITER, azaz a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor megépítése érdekében, amennyiben ezzel bebiztosíthatják a franciaországi helyszínt a beruházás számára.

Az ITER a plazma hevítéséből előállított, egy mágneses mező által korlátozott fúziós energia alapelvét próbálja majd igazolni. Azonban a projektben résztvevő hat partner között az erőmű helyszínéről folyó viták következtében kialakult patthelyzet már több mint egy éves késéshez vezetett. Kína és Oroszország az Európai Unió franciaországi Cadarache színhelyét támogatja, míg az Egyesült Államok és Dél-Korea a japán rivális Rokkaso mellett kardoskodik.

A legutóbbi nemzetközi találkozó, amit november 9-én tartottak Bécsben, újra csak eredmény nélkül zárult. November 26-án az EU Verseny Tanácsa felhatalmazta az Európa Bizottságot, az Unió végrehajtó szervezetét, hogy amennyiben Japánnal nem sikerül egyezségre jutni kevesebb nemzetközi partnerrel is elindítsa az ITER-t. Ezen felül a bizottság felhatalmazást kapott az ITER építéséhez szükséges jogi egyezségek befejezéséhez. Az építés megkezdésének határidejét jövő év júniusában szabták meg, ami azt jelenti, hogy a tárgyalásokat legkésőbb az év végéig le kell zárni.


A fúziós reaktorban elektromágnesek tartják össze a szuperforró plazmát

Szatoru Otake, a japán tudományos minisztérium fúziós energia igazgatója kétségét fejezte ki azzal szemben, hogy Európa elkötelezte volna magát bejelentett álláspontja mellett, szerinte csupán a tétet kívánják emelni az ITER-rel kapcsolatos tárgyalásokban. "Ha azt hiszik, hogy ezzel nyomást gyakorolnak ránk, akkor nagyon tévednek" - nyilatkozott a Nature magazinnak.

Otake figyelmeztet, hogy amennyiben Európa ezt az utat választja, azzal egy fontos nemzetközi tudományos együttműködést tesz tönkre. "Ha saját kényük-kedvük miatt felrúgják az egyeztetéseket, azzal a nemzetközi kölcsönös bizalmat teszik tönkre" - mondta. "Ez a megosztó álláspont számunkra elfogadhatatlan. A feleknek egységeseknek kell maradniuk a kompromisszumok keresésében, még ha ez el is tart egy ideig" - tette hozzá. "Ha mindkét oldal saját szempontjaihoz ragaszkodik, akkor nem látok kiutat."

Az ITER a Nap sugárzásának energiát adó folyamatát próbálja utánozni kicsiben. A Napban uralkodó százezer atmoszférás nyomás előállíthatatlan a Földön, ezt a Napban uralkodó 15 millió Celsius-fokos hőmérséklet helyett 100 millió fok előállításával szeretnék a tudósok ellensúlyozni. A termonukleáris erőműnek két nagy előnye van az atomerőművel szemben. Egyrészt az alapanyagként szolgáló különböző hidrogénizotópokból rengeteg áll rendelkezésre, másrészt a módszer sokkal kisebb radioaktivitást hoz létre, mint a hagyományos atomhasadásos folyamat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hartlein #85
  Az alábbi hozzászólásomat egy másik topichoz írtam, de lehet hogy itt is van értelme megismételni. Magam szkeptikus vagyok, de nem abban az értelemben ahogy a szkeptikust itt definiálták. Sajnos ez a szó is szitokszó lett nagyrészt a politikusok és a médiamunkásoknak köszönhetően.

  Tisztelt Topic!


  Ez a cikk az sg.hu tudomány rovatából érhető el. Hasonlóan más cikkekhez ehhez is érkezik olyan hozzászólás amely Gróf Spanyol Zoltánt és a vízhajtású autóját, és a plazmaégetését élteti. Mint fizika szakos tanár szeretnék némi kétkedést felébreszteni azokban akik gondolkodás nélkül hirdetik és dicsőitik.

  Sajnos számtalan cikk jelent meg az elmúlt öt évben. Tudomásom szerint, kivétel nélkül egyoldalúan világszenzációnak állították be. Nem kivétel ezalól a közmédia sem. Tudatlan zsurnaliszták, akik a középszintű fizika érettségin sem felelnének meg, és olyanok akik szélsőséges politikai irányzatokhoz tartoznak írtak eddig erről. Céljuk a szenzációhajhászás, mindenáron. Ők vagy szolgalelkűen lemásolták a valahonnan átvett cikket, vagy csak egyoldalúan a nemesi származású feltalálót idézték, természet-tudományos ismeretek és gondolkodás nélkül.

  Tehátát a szenzációhajszoló sajtónak és a képzetlen zsurnalisztáknak tartozunk sok-sok köszönettel, azoknak akik az ismeretterjesztést és a tudományos újságírást messziről sem ismerik. Bíztatok mindenkit, hogy keressen a neten, hány írás és riport jelent meg. Azon újságírók eközben hallattak akik elsődleges feladata lett volna beszámolni, ha lenne „nemzetmentő feltaláló” vagy „világtalálmány”! Tegyük fel a kérdést: Miért nem foglalkozott a Természet Világa, a MTV Delta és az Élet és Tudomány ezzel a témával? Aki nem tudja a választ annak javasolom, kérdezzék meg Őket, ha kellően nagy lesz a kérdezők száma, akkor majd születik egy részletekbe menő mű amely bemutatja, hogy mekkora szélhámosság mindez.

  Szeretném megosztani a tapasztalatomat, amit személyesen idén a METESZ székházban tartott Gróf Spanyol Zoltán előadásán szereztem. Az előadás kb. 50 percig tartott, amit egy látványos szemfényvesztés követett. Egy orosz gyártmányú (http://www.multiplaz.com/about.php) hegesztőgéppel vasat olvasztott. (Az eszköz elektromos árammal vizet bontva hidrogént és oxigént állít elő, éppen a sztöchiometriai arányoknak megfelelően.) A 2,5KW teljesítményű hegesztőgéppel olvasztott és átlyukasztott egy vaslemezt, és megolvasztott egy porcelán csészét is. Az szinte senkinek nem jutott eszébe, hogy ha a konnektorból kihúzzák a hegesztőgépet azonnal leáll a működése, és hogy elektromos áramot szolgáltató konnektor nem fog rohanni a vizhajtású autó mellett, főleg nem ingyen. Ezért mondom, hogy ez szemfényvesztés volt. Egyébként kb. ekkora egy hagyományos házi használatra szánt hegesztőtrafó teljesítménye is, és azzal is lehet lemezt lyukasztani, még sokkal vastagabbat is, mint azt láttam a főnemestől! Az előadása egy laikusoknak szánt szélsőségesen nacionalista szöveg volt, tele természet-tudományos képtelenségekkel. A neten van egy cikk amely nagyon jól érzékelteti mindezt (http://www.lakatospal.hu/article_print.php?id=807). Akinek van kedve gondolkodni, azok kedvéért megemlítem, hogy a "feltaláló úr" állítása szerint a vizet, vizzé égeti és közben energia keletkezik!!! Csak azt nem volt hajlandó megmondani a kérdésemre, kérdésünkre (negyedmagammal, mindannyian fizikus végzettséggel), hogy mi módon. Azt viszont elmondta, hogy a szabadalom kritizálása bűncselekmény! Spanyol Zoltán értelmetlen fizikai fogalmakkal dobálózik. Azt állítja például, hogy a víz izotóp, holott csak kémiai elemek atomjaira értelmezhető ez a fogalom, víz, és vízplazma esetén ez értelmetlen kijelentés. Biztos középiskolai fizikatudással kabaré tréfának vélheti bárki Gróf Spanyol Zoltán érvelését. A legnagyobb szégyen nem ez volt, a szervező is védte őt, „itt termék ismertetés van és nem vita” tokolt le mindannyiunkat, „így tudományos kérdésnek helye nincs”. Pedig még szívesen megkérdeztem volna, hogy akkor mi a fenének az első feltöltés után víz, hiszen a kipufogóból kiáramló forró vízgőz lecsapatva ismét használható lenne az autó hajtására!?

  Valaki hiányolta az egyik topcban a Műegyetem elhatárolódását, már meg van, olvasható is (www.bme.hu www.szkeptikus.bme.hu/spanyol ). Erre pedig azért volt szükség, mert a "feltaláló úr" többszöri felszólításra sem hajlandó a megtévesztő szövegén változtatni. Úgy fogalmazta meg a találmány honlapján a "Kik vizsgálták meg a talmányt" c. fejezetet, hogy az érthető úgy is, hogy a BME elismerő véleményt adott.

  Azok, akik azt hiszik, hogy irigylem a „páratlan nagy hatású, az egész emberiség energiagondját megoldó feltaláló” sikerét szeretném, ha tudnák, nem irigylem. De az verte ki a biztosítékot nálam, hogy már az adófizetők személyiadójuk 1 százalékát gyűjtögeti ez a szélhámos. 2001-ben írtam az első cikket (https://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo/2001-May/002282.html ), és beszéltem először erről a témáról. Akkor még naívan, viccelődve. De ma már „A NAGY NEMES” természettudományos képtelenségre gyűjtöget, és szélhámos módon elveszi pl. egy PET vagy egy CT elől mindannyiunk pénzét. (Vágták már azt is végső érvként a fejemhez, hogy nem ő az egyetlen aki ezt teszi. Sajnos én csak a fizikával kapcsolatos dolgokba ártom magam. Úgy érzem ehhez értek :-) )

  Mégegyszer mondom, ezek után bárki adjon neki, segítse, karolja fel, ha úgy ítéli meg, hogy érdemes, de csak a SAJÁTJÁBÓL. Joga van hozzá, tájékozódjon, és döntsön. Megkurtítani az az államháztartást, a Műegyetem hírnevével visszélve azt már nem!

  Jó gondolkodást, és sok sikert a döntéshez!

  Härtlein Károly
  BME Fizikai Intézet
 • dez #84
  Aztán ha esetleg kiderül, hogy tényleg nem gazdaságos, bezárjuk az egész országot... Okos ötlet...

  /és én néztem a Big Brothert/
 • irkab1rka #83
  Jóreggelt.
  Megépült.

  Olvasd végig amit írtál, és döntsd el, hogy okosakat írtál-e, vagy csak egy fasz vagy :)
 • linyi #82
  Kedves Cifu!

  OFF TOPIC: Na nem teljesen a léhűtők kezében a döntés: igaz elég ritkán, de azért 4 évenként minket is megkérdeznek. Na a mink alatt sajnos nem a gondolkodó embereket értve, hanem az egész nagy magyar népet, amelyben azért kevés a gondolkodó fő. Azt kellene kitalálni, hogyan válhatna gondolkodóvá a többi magyar ember is, ahelyett hogy Big Bránert és egyéb TV műsorokat nézne - miközben a gondolkodó, szorgos emberek az adóikból eltartják őket. Pedig az ember képes a gondolkodás mutatványára, csak az ő szellemük, az ő lelkük megromlott, megsavanyodott.
  .
  ON: Amúgy komolyan gondolom azt, hogy építsük meg az ITER-t. A jelenlegi kutatási költségvetést ugyan duplájára kellene felemelni, de ez amúgy is aktuális, hiszen Európában nálunk szinte fajlagosan (a nemzeti jövedelemhez mérve) a legalacsonyabb. Számomra nagy példa Tajvan felemelkedése. Többször jártam már ott és láttam, hogyan vált elektronikai világhatalommá. Állami központi kutatási döntéssel. Koncentráltak egy témára, annyi pénzt tettek bele, hogy a legjobbak lettek a világon abban és lőn csoda: ők lettek a legnagyobbak!
  .
  A magyar kutatási pénzeket koncentráljuk legalább 8 évig az ITER-re! Akkor mi leszünk ebben a világon a legjobbak és például mi építjük 15-20 év múlva világszerte az ilyen második generációs kísérleti reaktorokat! Mellesleg például olyan erős mágneseket, olyan nagy teljesítmányű szuprevezetőket is fogunk tudni készíteni, mint senki más a világon! Nem lenne ez egy kicsit jobb, mint a "magyar paprika"? Vagy a csárdás, csikós, fokos, gulash, Pick szalámi?
  .
  Az utolsó normális hosszabb időszak a XIX század volt a magyar történelemben. Annak is a 2/3-a elment cívódásokra (jobbágykérdés, Habsburgok stb.), de az utolsó harmadban felépült valami, aminek még ma is óriási a hatása. Sajnos nem vagyok Széchenyihez hasonló magyar nagyúr, akinek az éves jövedelme elég lenne az ITER megvalósítására, de most megtenném ezt a lépést - ha tehetném.
  .
  Arra kérem azt a kevés politikust, akiben mág mocorog a pártfegyelem alatt a tisztesség, becsületesség, hogy gondolkozzon el ezen! Ők tényleg döntési helyzetben vannak, hiszen a magyar nemzeti jövedelem több mint felét begyűjtik és kényük-kedvük szerint elosztják. Csak 1%-ot kérünk, nem többet! Ha már a magyar XX. század csak a veszteségek, csak a leépülés százada volt, legalább e század ne vesszen el!
  .
  Itt a lehetőség: inter duos litigantes tercius gaudet: veszekedjenek a többiek Japán és Franciaország között, mi meg építsük fel ezt az izét mondjuk a Zsámbéki medencében!
 • [NST]Cifu #81
  Támogatom az ötletet!

  (a probléma az, hogy a döntés ezeknek a léhűtöknek a kezében van...)
 • linyi #80
  Emlékszem, még 1977-ben gondolkodtam azon, hogy felmegyek dolgozni a KFKI-be, mert akkor kezdett el működni ott egy kísérleti Tokamak reaktor. Na nem a magfúzió huzamosabb ideig történő fenntartása volt a cél, hiszen ha jól emlékszem akkor talán 1/1000 másodpercig volt némi kis reakció, azután a plazma össze-vissza görbült, hozzáért a falhoz és lehűlt. Magyarországnak a szerepe az orosz vezetésű kutatásban az volt, hogy a mérésekhez kifejleszti a számítógépes adatgyűjtést és kiértékelést.
  .
  Már akkor is a számítások azt mutatták, hogy a legolcsóbb üzemű erőművet lehet Tokamakok segítségével létrehozni. Többféle fúziós elképzelés látott azóta is napvilágot, de csak ez látszik ma gazdaságosan megvalósíthatónak. Persze addig még egy rakás olyan különleges technikai, technológiai problémát kell megoldani, amihez akár alapkutatások is kellenek. Ezért az energia lobbinak még legalább 25-40 évig egyáltalán nem kell félnie ettől az energiatermelési lehetőségtől.
  .
  DE! Ha ez megvalósul és például 40-50 év múlva a jelenlegi ár töredékéért jutunk hozzá villamos energiához anélkül, hogy földi üvegház hatást generáló gázokat eregetnénk a légkörbe, akkor az egész emberiség élete gyökeresen át fog alakulni. Nem lesz gond például az űrutazás: például vizet szétbontunk hidrgénre és oxigénre, ezzel a rakéta elhagyja a Földet és hagy maga után némi vízpermetet. Így például komplett Tokamak-ot lehetne feljuttatni a Holdra, ahonnan már tényleg el lehetene jutni akár az összes bolygóra. Persze a földi közlekedés, a lakások fűtése, az energiaigényes vegyipar, kohászat, bányászat is egészen más lesz!
  .
  Ezért gondoltam 1977-ben, hogy nekem ebből nem lenne jó kimaradnom. Azután persze mégis másfele vitt a sors, és eddig úgy tűnt, a Tokamakból nem lesz semmi. Egy éve fedeztem fel magamnak ismét a témát az ITER honlapján, azóta követem fokozódó izgalommal az eseményeket. Aprólékosan végigrágtam magam a publikus terveken és amennyire mérnöki ismereteim látni engedik: EZ EGY MŰKÖDŐKÉPES MEGOLDÁS!
  .
  Na nem üzlet. Még nem. Ez még csak kutatás. Egy éve elvégeztem egy számítást: ha Magyarország éves nemzeti jövedelme 1%-át az ITER építésére fordítja, akkor 8 év alatt fel tudná építeni ezt a reaktort. Jelenleg például a törvényhozásra fordított költségek FELÉBŐL akár meg is lehetne ezt valósítani. Felezzük tahát a törvényhozás költségeit: fele annyi képviselő, fele annyi minisztériumi léhűtő és építse meg Magyarország az ITER-t!
 • HUmanEmber41st #79
  Ha tényleg működne akkor vajjjjon miért titokzatoskodik ennyire?????
  Helyesen: ha tényleg működik akkor...
 • HUmanEmber41st #78
  a #21-es beszólással megint elindítottam a lavinát...
  OFF Olvastam 1 novellát, mely arról szólt, hogy összehívtak sok tudóst egy bizalmas találkozóra, majd bemutattak 1 filmet egy antigravitációs övről. A feltaláló repült vele, de lezuhant,meghalt, és az öv széttört. Itt a feladat, oldják meg! Ez a kis trükkfilm aztán akkora lökést adott a novellabeli tudósoknak, hogy végül is megcsinálták igazából. Egy kis picológia.. Valahogy be lehetne adni "ifjú titánoknak," hogy működött a 0 téri energiakinyerő, de felrobbant, és a feltaláló is meghalt... Hátha tényleg összejönne valami...
  A Gróf úr helyében én a következőt cselekedném (már ha tényleg működne a találmányom) Csinálnék 1 weboldalt,(mely tartalmazna minden dokumentációt, számítást tervet a találmányomról) és jó sok tükör oldalt hozzá.De csak jelszóval lehetne belépni.(https meg minden)Aztán elhinteném a sajtóban, hogy megcsináltam a weboldalakat, és ha van támogatóm, akkor mindeki számára elérhetővé teszem az oldalakat.(ugye szabadalmaztatva van) Ha "valami baleset" érne, akkor is publikussá válnának az oldalak...
  Ha tényleg működik (valami okból)akkor már nem lehetne eltussolni a dolgot, ha meg nem működik, a sponzor valahogy "visszakéri" a pénzét..
  De Gróf úr!! Pont Magyarországra jön a találmányával?? amikor innét mindenki kivitte a találmányát?? Szegény Puskás Tivadar!! Itt még az aranytojást tojó tyúkot sem lehetne eladni senkinek sem... Ha tényleg működne akkor vajjjjon miért titokzatoskodik ennyire?????
 • [NST]Cifu #77
  Azt, hogy nem tudják megcáfolni azt, hogy nem igaz az, amit a szabadalmi kérvényben állít.

  Na ez gyönyörű szófordulat volt, a fenéért nem hagyják az embert a munkahelyén nyugodtan fórumozni.

  Helyesen:

  Azt, hogy nem tudják megcáfolni azt, amit a szabadalmi kérvényben állít.
 • [NST]Cifu #76
  "Pénzhiány" = politikai szándék hiánya...

  Remélhetőleg ezért is fog az EU a sarkára állni, és a cikkben említett módon a saját kezébe venni az ITER sorsát...