euro.hu

Hol lesz a nemzetközi termonukleáris reaktor?

Madrid emelte a tétet abban a spanyol-francia vitában, amelynek tárgya eldönteni, ki nyerheti el a termonukleáris reaktor építési jogát. Mindkét ország azt szeretné, ha a rektor "Európában maradna" és nem Japánban vagy Oroszországban épülne fel.

A francia Le Monde szerint a spanyol kormány 450 millió euróról 900 millió euróra növelte a saját hozzájárulás összegét a projekt megvalósításához. Így a spanyoloknak megnőnek az esélyei arra, hogy országukban épüljön fel a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER).

Az EU kutatási miniszterei ezen a héten találkoznak és választják ki az ajánlott európai helyszínt, amely vagy a katalóniai Vandellos vagy a francia Cadarache lesz. A végleges döntés december ötödikére várható. A legerősebb versenytárs Japán (Rokkashura), míg a sokáig egyenlő eséllyel pályázó Kanada (Clarington) pénzügyi okok miatt gyakorlatilag már kiesett a versenyből.

Az ITER az EU, Kanada, Japán és Oroszország közös projektje, amelyhez az Egyesült Államok is csatlakozott, sőt, Kína is bejelentette részvételi szándékát, valamint Dél-Korea is érdeklődik a projekt iránt.

A hosszú ideje tartó előzetes szakértői vizsgálatok során a környezetre gyakorolt hatást, a költségeket, a befogadónak az európai fúziós kutatásra gyakorolt hatását, s más, technikai kérdéseket, például a hatósági engedélyezés feltételeit vizsgálták a jelölteknél. Kiszivárgott hírek szerint az esélyek az alapos vizsgálódás után nagyjából egyenlők voltak, így a mostani spanyol ajánlat akár el is döntheti a kérdést. Érdekes, hogy az atomerőművekkel szembeni erős környezetvédő lobbi munkálkodása ellenére sehol sem okozott jelentősebb problémát a helyi lakosság tiltakozása, pedig a szakértők ezt a szempontot is vizsgálták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #13
    "Föld víz, illetve hidrogén-készletét lassan (mennyi idő alatt?) átalakítjuk héliummá"

    A víz hidrogénjének csak 0,3 %-a alkalmas mert a tokamakba nehézhidrogén izotóp deutérium és trícium használható mert ez termonukleáris reakció, (mint a hidrogénbombában)
  • dez #12
    (Félig viccelek egyébként, mert biztos rohadt sok idő lenne, de azért mégis. ;) )
  • dez #11
    És milyen ütemben alakítja át a (vízből kivont) hidrogént héliummá? Mert az szép lesz, ha a Föld víz, illetve hidrogén-készletét lassan (mennyi idő alatt?) átalakítjuk héliummá. Olaj nélkül még úgy-ahogy megvagyunk, de víz és hidrogén nélkül... :P A visszaalakításhoz meg kb. ugyanannyi energia kell, mint amennyit nyertünk időközben...

    Jobb lenne, ha inkább eleve a Hold-porból nyert.. hirtelen nem jut eszembe, melyik anyagra alapozott fúzióra állnának rá.
  • babajaga #10
    " vizben van eleg hidrogen, tehat gyakorlatilag a vizbol nyernenk energiat"

    Egy baj van csak ehhez nehézhidrogén kell mert ez termonukleáris reakció!
  • fly #9
    Az igazi majd az lesz, ha lesz majd kisteljesítményű belőle, minden háztartásnak saját ;)
  • Cat #8
    ez csak kisérleti. Az első igazi, áramtermelő tokamak reaktor valamikor 2050 környékére várható
  • rolika #4
    jó ez, csak nehogy az elért eredmény a katonaság (v. a terroristák) kezébe kerüljön...
  • Darth Sith #3
    naja. kéne pár ilyen reaktor, jól felfegyverzett védelemmel, meg kéne még jópár levegő tisztító, modjuk olyan ami 1millió km2 -rnyi őserdőnyi levegőt tud kipucolni, olyanból még egy pár, és rendbe jönne a föld. :)
  • JZO #2
    bulla lenne, ha sikerülne egy ilyen reaktort összehozni és megoldani az emberiség energia problémáját
  • irkab1rka #1
    milyen meglepő, hogy ez sem itt épül meg...