• linyi
    #82
    Kedves Cifu!

    OFF TOPIC: Na nem teljesen a léhűtők kezében a döntés: igaz elég ritkán, de azért 4 évenként minket is megkérdeznek. Na a mink alatt sajnos nem a gondolkodó embereket értve, hanem az egész nagy magyar népet, amelyben azért kevés a gondolkodó fő. Azt kellene kitalálni, hogyan válhatna gondolkodóvá a többi magyar ember is, ahelyett hogy Big Bránert és egyéb TV műsorokat nézne - miközben a gondolkodó, szorgos emberek az adóikból eltartják őket. Pedig az ember képes a gondolkodás mutatványára, csak az ő szellemük, az ő lelkük megromlott, megsavanyodott.
    .
    ON: Amúgy komolyan gondolom azt, hogy építsük meg az ITER-t. A jelenlegi kutatási költségvetést ugyan duplájára kellene felemelni, de ez amúgy is aktuális, hiszen Európában nálunk szinte fajlagosan (a nemzeti jövedelemhez mérve) a legalacsonyabb. Számomra nagy példa Tajvan felemelkedése. Többször jártam már ott és láttam, hogyan vált elektronikai világhatalommá. Állami központi kutatási döntéssel. Koncentráltak egy témára, annyi pénzt tettek bele, hogy a legjobbak lettek a világon abban és lőn csoda: ők lettek a legnagyobbak!
    .
    A magyar kutatási pénzeket koncentráljuk legalább 8 évig az ITER-re! Akkor mi leszünk ebben a világon a legjobbak és például mi építjük 15-20 év múlva világszerte az ilyen második generációs kísérleti reaktorokat! Mellesleg például olyan erős mágneseket, olyan nagy teljesítmányű szuprevezetőket is fogunk tudni készíteni, mint senki más a világon! Nem lenne ez egy kicsit jobb, mint a "magyar paprika"? Vagy a csárdás, csikós, fokos, gulash, Pick szalámi?
    .
    Az utolsó normális hosszabb időszak a XIX század volt a magyar történelemben. Annak is a 2/3-a elment cívódásokra (jobbágykérdés, Habsburgok stb.), de az utolsó harmadban felépült valami, aminek még ma is óriási a hatása. Sajnos nem vagyok Széchenyihez hasonló magyar nagyúr, akinek az éves jövedelme elég lenne az ITER megvalósítására, de most megtenném ezt a lépést - ha tehetném.
    .
    Arra kérem azt a kevés politikust, akiben mág mocorog a pártfegyelem alatt a tisztesség, becsületesség, hogy gondolkozzon el ezen! Ők tényleg döntési helyzetben vannak, hiszen a magyar nemzeti jövedelem több mint felét begyűjtik és kényük-kedvük szerint elosztják. Csak 1%-ot kérünk, nem többet! Ha már a magyar XX. század csak a veszteségek, csak a leépülés százada volt, legalább e század ne vesszen el!
    .
    Itt a lehetőség: inter duos litigantes tercius gaudet: veszekedjenek a többiek Japán és Franciaország között, mi meg építsük fel ezt az izét mondjuk a Zsámbéki medencében!