Hunter

Az EU franciaországi fúziós erőmű mellett döntött

Az Európai Unió Franciaországot választotta annak a nukleáris reaktornak otthonául, mely reményeik szerint forradalmasítani fogja a világ energiaellátását. A fúziós gép megépítése, ami a Nap kohóihoz hasonlóan bocsátja ki az energiát, milliárdokba fog kerülni.

A tudósok szerint az új reaktor lesz az első olyan prototípus, ami lényegesen több energiát ad ki, mint amit elfogyaszt. A hatalmas műszaki tervezet nemzetközi szintű, közreműködői Európa mellett az Egyesült Államok, Kína, Japán, Oroszország és Korea. A Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER) végső helyéről decemberben születik meg a döntés. Az EU jelöltje a Franciaország délkeleti részén fekvő Cadarache valószínűleg kemény küzdelemre számíthat a japán Rokkashóval.

Európai részről Spanyolország is pályázott, végül azonban az EU döntése értelmében a projekt európai adminisztratív főhadiszállása Vandellos lesz. Az erőmű - bárhova is kerüljön - több ezer munkahelyet fog létrehozni. Európa mindenesetre úgy véli, jó esélyei vannak az erőmű elhelyezésére. Egy a napokban megjelent interjúban Sir David King, a brit kormány tudományos főtanácsadója úgy nyilatkozott, miszerint "nagy a valószínűsége hogy európai helyszín nyeri meg a nemzetközi válogatást".

Az ITER projekt a legnagyobb állomása az évtizedeket felölelő atomenergia fejlesztési kutatásnak. A hagyományos atomerőművekben nehéz atomokat választanak szét az energia felszabadításhoz. A fúziós reaktorban az energiát a könnyű atomok magjainak összeolvasztásával nyerik, nagyjából ugyanez a folyamat meg végbe a Nap magjában, ez adja a ragyogását. A tervezet támogatói szerint a jövő kereskedelmi fúziós erőműveinek üzemeltetése olcsó, maga az erőmű pedig környezetbarát lesz, mivel jóval kevesebb radioaktív hulladék termelődik. Mindazonáltal a szükséges technológia kifejlesztése nagyon költségesnek és időigényesnek bizonyul.

Ahhoz hogy fúziós reakciókat használjunk energiaforrásként, a fütőanyagot 100 millió Celsius-fokos hőmérséklet fölé kell hevítenünk, ami többszöröse a Nap közepében uralkodó hőmérsékletnek. Ezen hőmérsékleten a gáz plazmává alakul, és a deutériumból és tríciumból álló plazmarészecskék összeolvadva héliumot és nagy sebességű neutront alkotnak. A felhasználandó üzemanyag gyakorlatilag kimeríthetetlen. A deutérium és a tritium hidrogén izotópok - a deutérium vízből nyerhető ki, míg a tricium egy könnyűfémből, a lítiumból állítható elő, ami világszerte megtalálható. Egy kilogramm ugyanannyi energiát állít elő, mint 10 millió kilogramm kőolajszármazék.


A fúzió során neutron szabadul fel

Az ITER lesz a világ legnagyobb nemzetközi együttműködéssel készülő kutatási és fejlesztési projektje a Nemzetközi Űrállomás után. Célja 500 megawatt fúziós energia előállítása 500, vagy annál több másodperc alatt minden különálló fúziós kísérlet során (a reakció hosszútávon még nem tartható fenn), így kisérletezve ki a kereskedelmi felhasználás számára szükséges technikákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #40
    Tisztán H2-őt "égető" fúziós reaktor? Szerintem az nem lenne az igazi. Akkor inkább He3+D reakció a cél, mivel ennél (tudtom szerint) nem keletkezik szabad neutron, ergo nincs radioktivitás. Ehez végülis csak a Holdra kéne eljutni, mivel ott elég szép mennyiségű He3 található a felszinen, viszonylag könnyen kinyerhető formában...
  • [NST]Cifu #35
    Eh, ez nagyon szép egyenlet, de ahoz, hogy megvalósuljon, kellene némi energiabefektetés, plusz ugye lenne egy kis maradék a reakcióból (ha jól számolom két neutron). Szóval nem az igazi...
  • JZO #32
    na akor pár évtized múlva visszanézek
  • [NST]Cifu #31
    Ha esetleg elolvasnád a hozzászólásokat, átlátnád, hogy az ITER-től nem szabad ilyesmiket várni. Egyfelől azért, mert ez csak egy kisérleti reaktor (nem az áramtermelés a cél vele), másfelől azért, mert ahoz, hogy a fúziós raktorok elterjedjenek, még kell pár évtízed...
  • [NST]Cifu #29
    Tényleg profi összegzés, elismerés érte!
  • Cat #28
    és ez adja a magyarországi összfogyasztás 40%át
  • Sub #24
    Tehát a vízbül veszi ki a zokszigént...
  • Dömper Ármánd #23
    Gratulálok! Látom, te is inkább írsz, mint olvasol.
  • Sub #19
    Inkább Rokkashóba Japánba építsék! Ha berobbana vagy vmi ne mi szívjunk! Fo azért nincs messze
  • Gabest #18
    A zöldek a klorofillt javasolják!